Yeni İstanbul Prag ve Floransa gibi olacak

İstanbul'un iki yeni şehir projesi Silivri ve Kartal projeleriyle ortaya çıkmaya başladı. İstanbul'un her iki yakası da coşacak.

Yeni İstanbul Prag ve Floransa gibi olacak
Yeni İstanbul Prag ve Floransa gibi olacak
GİRİŞ 23.07.2014 08:51 GÜNCELLEME 23.07.2014 16:06
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Kanal İstanbul projesine ev sahipliği yapacak olan Avrupa Yakası’ndaki Silivri’ye yakın olan Çatalca başta olmak üzere buraya bağlı onlarca beldeyle Anadolu Yakası’nda hızla değişen Kartal ve çevresinin İstanbul’u Doğu ve Batı olarak bölen iki şehir meydana getireceği biliniyordu. Tarihi Yarımada’nın kentsel dönüşümle yeniden şekillenecek olması akıllara, “Yeni İstanbul’un merkezi nerede kurulacak?” sorusunu getiriyor.  İstanbul’un iki yakasında dev şehir kurulması beklenirken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2023 vizyonuyla hazırladığı 1/100 binlik planına göre dönüşüm hızla devam ediyor.   

İstanbul’un gelişim aksının doğu-batı yönünde olması için sürdürülen çalışmalar kapsamında kentin iki değil, üç parçaya bölünmesi de öngörülüyor. Buna göre Avrupa Yakası’nda Silivri, Anadolu Yakası’nda Kartal olmak üzere iki yeni şehir merkezi daha oluşturulacak. İstanbul’un merkezi olan tarihi yarımada tamamen yerleşim bölgesinden arındılacak.

İSTANBUL PRAG VE FLORANSA GİBİ OLACAK

Yarımadanın Eski İstanbul olarak adlandırılması,buradaki yerleşim bölgesinin istimlak edilerek, Prag ya da Floransa gibi turistik bir bölge olması plan dahilinde yer alıyor. Dörder milyonluk yeni şehirlerden Silivri merkezli, diğeri de Kartal merkezli olacak. İstanbul’un kentsel dönüşümün devam etmesiyle, Silivri çevresinde 3. Havalimanı, 3.Köprü, Otoyolu projelere geniş alanlara yayılan üniversite, sanayi ve kongre projelerinin dahil edilmesi dikkat çekiyor. Silivri merkezli Batı İstanbul’da 4 milyon nüfusun barınması amaçlanıyor. 

ÇEVRE PLANINDA ÜÇ ŞEHİR  

İstanbul’u modern hale getirecek bu üç şehrin şifrelerine çevre planında yer veriliyor.  Kurulacak şehirlerin detayları İstanbul’un dönüşüm atlası sayılan ‘Çevre Düzeni Planı’nda gizli. Büyükçekmece Gölü’nden Tekirdağ sınırına kadar olan bölge kontrollü olarak genişleyecek. Silivri merkezli yeni şehir, üniversite, teknoloji bölgesi, fuar, kongre merkezlerinin yanı sıra turizm alanlarıyla desteklenecek. Silivri’nin batısı ise Değirmenköy, Çanta, Hadımköy ve Küçükçekmece Gölü’nün kuzeyindeki Kayabaşı, Ispartakule merkezli olarak gelişerek büyüyecek. Anadolu yakasında ise Kartal merkezli olarak Maltepe, Kartal, Kurtköy, Tuzla, Orhanlı, Şile ve Ağva gelişme alanı olarak öneriliyor. Pendik limanı etrafında da yeni konut ve ticari alanlar hedefleniyor. 

YARIMADA DÖNÜŞÜMÜ BEKLİYOR 

Tarihi yarımada sayılan İstanbul’un Fatih, Bakırköy Eminönü, Kabataş, Beşiktaş, Şişli, Sarıyer gibi bölgeler için kentsel dönüşüm İstanbul’un iki yakasında dev yerleşim bölgelerinin inşasından sonra gerçekleşecek. Tarihi Yarımada Koruma Amaçlı İmar Planı öncelikli olarak Sulukule'yle hayata geçmişti. Plan yavaşlamış görünse de çalışmalar devam ediyor. Tarihi yarımadanın önümüzdeki 10 yılda tamamen trafikten arındırılması planlanıyor. Tarihi yarımada için koruma imar planına en büyük engel olarak trafik ve ulaşım görülüyor. İstanbul’a kurulması beklenen üç bölge arasında şehrin merkezinin neresi olacağı ise merak konusu.

KAYNAK: AKŞAM
YORUMLAR 7
  • mevhibe inal 9 yıl önce Şikayet Et
    Prag, Floransa!. Avrupa şehirlerini karakterini bozmadan itinayla korumaya çalışıyor. Bizde Floransa gibi ortasından nehir geçen şehirler var, oraları geliştirsenize. Anadolu İstanbula mı toplansın istiyorsunuz. Tarlayı satan gidiyor!
    Cevapla
  • Kaan ORBAY 9 yıl önce Şikayet Et
    Istanbul kendi basina devlet gibi. Tarihi yarimadanin hoyratca kullanimdan kurtarilmasi gerek. Ancak yillardan beri hoyratca kullanilan yarimadada zaten turiste gostermelik pek birsey kalmadi. Bundan sonra da orta diregi Fatih'teki evinden edip, sehir disina surmek insaatcilara ve parasi bol yabancilara yarar ancak. 3. havaalani ve kanalistanbul ile istanbul'un nufusu en az 25 milyon olur. Bahsedilen bu projeler yapilirsa 35 milyon olur. o kadar insanin ulasim saglayabilmesi icin yeni yapilan metro hatti, yeni otoyol goruyor musunuz etrafta? su an yapilanlar su an yasayanlari refaha kavusturmaz. bakin havaalaninin insaati basladi ama 90 milyon yolcu gelecek denen havaalaninin ne otoyolundan kimse bahsediyor ne de ne de metro hattindan.
    Cevapla
  • EYYÜPKESEBİR 9 yıl önce Şikayet Et
    eyyp1978. hep batıya yatırım doğuyada sadece kale kol karakol başkada yok
    Cevapla
  • erdal 9 yıl önce Şikayet Et
    gun aydin ben tam 5 yildir bunun farkindayim. ve 1 turklu beyoglundan eski bi ev almak nasip olmadi hep baska projelere kaldim amma hayalim en az 3 tane yanyana ev alip bunlari yikip gercek 1 osmanli evi yapmak idi 200.000tl olan yerler bugun 400.000 i gecmis durumda
    Cevapla
  • Cemal Yılmaz 9 yıl önce Şikayet Et
    ÜLKE EKONOMİSİNİN ANA MOTORU İNŞAAT DEĞİL SANAYİ VE TEKNOLOJİ SEKTÖRÜ OLMALIDIR... Bu projelerin hepside çok güzel ve takdire şayandır..Vesile olanlar sağ olsunlar...Ancak Türkiye sadece bu mega altyapı ve ulaşım projeler ile özlediğimiz o büyük ekonomiler arasına girmeyeceğinide bilmemiz gerek .....2023 hedefleri için ekonomimizin ana motoru inşaat değil ihracata dönük gelişmiş sanayi sektörü olması lazım......Bunun için hükümet acilen ciddi bir sanayi vizyon planı çıkartması gerekir..Yeni bir ARGE ve teşvik planı hazırlansın... çunku malesef mevcut politika ile sanayi sektörü beklediğmiz o büyük hamleleri bir türlü yapamiyor...işte yerli oto üretim planı.......4 yıldan beri bir karış bile mesafe alınmadı....Sanayi ve imalat sektörü zor ve zahmetli bir iştir.......Onun için Pek çok firma sanayi ve imalat sektöründen çıkıp kolay para kazanma yolu olan inşaat ve konut sektörüne giriyor.........Bu ülke sanayisi için ileriye yönelik iyi sinyaller değil..Zamanında bu sinyaller ciddiye alınmazsa ilerde alarıma dönüşür..Alarımlarda krize dönüşür..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle