Radyo reytinglerinde yeni dönem

Artık radyo sektöründeki reyting araştırması, sektörün ortak şirketi RİAK A.Ş.'ye emanet...

Radyo reytinglerinde yeni dönem
Radyo reytinglerinde yeni dönem
GİRİŞ 21.07.2016 20:30 GÜNCELLEME 21.07.2016 20:30

Radyo yayıncılığının çatı örgütleri, radyo dinleme ölçümlemeleri için işbirliğine gitti. Artık radyo sektöründeki reyting araştırmasını, sektörün ortak şirketi RİAK A.Ş. yapacak.

URYAD A.Ş.'nin sahibi Ulusal Radyo Yayıncıları Derneği (URYAD)yüzde 70 hissesini koruyarak; yüzde 10'unu Reklam Verenler Derneği'ne (RVD),  yüzde 10'unu Reklamcılar Derneği'ne (RD), ve yüzde 10'unu ise Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği'ne (RATEM) devretti. Böylelikle MEK (Müşterek Endüstri Komitesi) yapı kurulmuş oldu ve kurumun adı RİAK olarak değişti. 

Derneklerin birleşmesi Shangri-La Bosphorus Hotel'de yapılan bir basın toplantısında duyuruldu. Toplantıda radyoculuğun geleceği hakkında önemli bilgiler ve birleşmenin radyoculuğa sağlayacağı faydalar paylaşıldı. Bu derneklerin  birleşimiyle, yeni reklam ölçme ve değerlendirmeler sonucunda Türkiye'de radyo reklam verenlerin gözdesi olma yolunda büyük adım atıldı. Doğru ölçümleme ile reklamlara erişilerek sektör büyütülmesi hedefleniyor.  Radyo, Türkiye'de yükselen bir yayın mecrası olacak. Dünya ve Avrupa standartları yakalanıp, yayınların  kalitesi arttırılması sağlanacak. Reklam payları artmasıyla radyo hak ettiği yeri alacak.

URYAD A.Ş, Ekim 2014'te başladığı Radyo Dinleyici Araştırması ölçümlerini güvenilir ve sağlıklı bir biçimde devam ettirmekte olan tek yetkili kurum. MEK yapı kurulması ile reklam verenler ve medya ajansları, medya planlarını mevcut araştırma sonuçlarına göre şekillendirecek. Tüm sektörün araştırmalar için kabul ettiği ölçüt  'single currency'  olarak kullanılmaya devam edecek. Radyo gibi etkili bir mecrada, konunun hakimlerinin güçbirliği, oluşturması hem sektör için hem de mecra kullanılmasının etkinliği açısından ileriye doğru atılan büyük bir adım.

''Birleşme sektöre önemli katkılar sağlayacak''

Birleşmenin sektöre önemli katkıları olacağını söyleyen Reklam Verenler Derneği Başkanı Ahmet Pura, ''Birincisi, birlik ve beraberlik içinde yeni bir güç oluşturacak. İkincisi bu gücün oluşması sonucunda mecraların içinde en düşük değere sahip olan radyonun biraz daha güçlenecek rakamlara ulaşması sağlanacak'' dedi.

Medya yatırımlarında radyonun payının artma olasılığın çok yüksek olduğu bilgisini veren Pura, ''Dünya rakamlarına baktığımız zaman, dünyadaki reklam yatırımları içinde radyonun payı yüzde 4,4. Türkiye'ye benzer yapılarda olan ülkelerden  Hollanda, İtalya, Almanya ve Fransa'nın ortalamasını aldığımız zaman yüzde 5,7'dir. Türkiye'de ise yüzde 2'dir. Bu bağlamada eski mecra olması ve eski ölçüm sisteminin devreye girmesi nedeniyle bizim hedefimiz yüzde 4'e çıkması yönündedir. Bu ölçüm kriterlerini çok netleşmesinden sonra yüzde 100 radyo yatırımlarında büyüme bekliyoruz. Bu sektör, ülke ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biridir. Reklam verenler olarak şuandaki ciroyu yeterli olarak görmüyoruz. 7 milyar TL'lik bir cirodur. 7 milyar dolara çıkmasını bekliyoruz'' şeklinde konuştu.

Artık radyo sektöründeki reyting araştırmasını Müşterek Endüstri Komitesi'nin (MEK) yapacağını belirten URYAD Başkanı İlhan Uzundurukan, ''Daha önce URYAD A. Ş. üzerinden radyocuların destekleri ve mali kaynağı ile yapılıyordu. Bütün sorumluluk Ulusal Radyo Yayıncıları Derneği'nin yöneticilerindi. Artık Reklam Verenler Derneği, Reklamcılar Derneği ve Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği ve URYAD ile RİAK A.Ş. kuruluyor. RİAK, radyo dinleme araştırmasını yapmaya devam edecek. Böylelikle sektörün birleşenleri reyting ölçümüne onay verecek. Bu da radyonun reklam gelirlerini, saygınlığını, göz önünde bulunmasını arttıracak'' diye konuştu.

 Tarafların başkanlarına teşekkür eden Uzundurukan, ''Bu süreçte herkes yapıcı davrandı. Sadece başkanlar değil genel müdürler  ve profesyonel çalışanlar olağanüstü gayret gösterdiler'' dedi.

''Birleşme ile radyoculuğun hak ettiği yere ulaşacağını düşünüyorum''

Reklamcılar Derneği Başkanı Kayhan Şardan, ''Bu birleşme ile radyoculukta yepyeni dönem başlıyor. Radyoculuk, reklam pastasından uzun süredir bu ölçümleme yüzünden pay alamıyordu ve radyoculuğun ileri gitmesi için hamle yapılmakta çok zorluk çekiyordu. Bu birleşmeyle radyoculuğun hak ettiği yere ulaşacağını düşünüyorum. Türkiye'de radyoculuğun aldığı paylara bakarsak, dünya standartlarının altında kalıyor. Hep hak ettiğinin altında kalmış durumdaydı. Hak ettiğinin üzerine çıkması ve yeni gelen işbirlikleriyle ve internetin yardımıyla önümüzdeki dönemlerde daha büyük sıçrama yapması ve pastadan daha büyük bir gelir alması bekliyoruz. Bunlar olduğunda Türkiye medyasında radyo yükselen yıldız olacak''dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İzmir'de Yeniden Refah adayı AK Parti lehine yarıştan çekildi!
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü