Rize

Rize'de, "Kanserle Yaşamda Huzura Doğru" projesi

11:08 01 Aralık 2015
Rize'de, "Kanserle Yaşamda Huzura Doğru" projesi

 Rize Kanserle Mücadele ve Yaşam Derneğince İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Başkanlığı hibe desteğiyle yürütülen "Kanserle Yaşamda Huzura Doğru" projesi için tanıtım toplantısı düzenlendi.

Bir restoranda gerçekleştirilen toplantıya, Vali Ersin Yazıcı'nın eşi Hanife Yazıcı, Vali Yardımcısı Mehmet Kurt'un eşi Mehtap Kurt, Vali Yardımcısı Emre Nebioğlu'nun eşi Türkan Nebioğlu, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman'ın eşi Pınar Karaman, İl Emniyet Müdürü Adem Çakıcı'nın eşi Esma Çakıcı, Dernekler İl Müdürü Kazım Demirci, İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürü Esra Alemdaroğlu, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri  ve dernek çalışmalarına destek veren gönüllüler katıldı.

Rize Kanserle Mücadele ve Yaşam Derneği Başkanı Nilüfer Emen, yaptığı konuşmada, kanserin günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak gündemdeki yerini koruduğunu söyledi.

Projenin iki bölümden oluştuğunu belirten Emen, "Birinci bölümünde toplumda hızla artan kanser hastalığının çoğunun beslenme, yaşamsal değişiklerle önlenebilir olduğunun vurgulanmasını, erken tanı ve tedavinin önemi hakkında toplumun bilinç ve farkındalık düzeyinin yükseltilmesini sağlamayı hedefliyoruz. Kolorektal, meme, rahim ağzı kanseri, tiroit, akciğer kanserleri hakkında bilgilendirme paneli yapılarak  böylelikle  dünyanın en sık ölüm nedenleri arasında yer alan kanser hastalığı hakkında toplumda farkındalık oluşturulması amaçlanmaktadır" dedi.

Emen, projenin ikinci bölümünde ise yaşamsal bir kriz olarak nitelendirilen kanser hastalığının bireyin ruh dünyasında farklı yansımaları olduğu, tedavi sürecinde ve sonrasında belirsizliğin oldukça yoğun yaşandığı, bireyin psiko-sosyal ve manevi dünyasında yalnızca iz bırakmayan aynı zamanda anlamlı değişimler meydana getiren çok boyutlu bir yaşam deneyimi olması gözönüne alınarak bu alanda çalışmalar yürütüleceğini ifade etti.

Kanser hastalarına ve yakınlarına hastalığın teşhisinden başlayarak tedavi süresince psiko-sosyal ve manevi destek sağlanması tıbbi tedavi kadar önemli olduğunu kaydeden Emen, "Mevcut projemizle de kanser hastalarıyla iletişim kurmada temel becerilerin kazandırılması, hasta-hasta yakını ilişkisinde hastanın moral değerlerinin arttırılması, hastaların bilinçli çevrelerinden destek almaları sağlanarak moral ve manevi açıdan güçlenmelerinin sağlanması amaçlanmaktadır" diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.