Rize

Doğu Karadeniz'de çay hasadı başladı

14:34 03 Mayıs 2016
Doğu Karadeniz'de çay hasadı başladı

Doğu Karadeniz'de yaklaşık 200 bin ailenin geçim kaynağı olan yaş çayda, birinci sürgün yaş çay kampanyası başladı.

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, merkeze bağlı Dereüstü Mahallesi'nde kendisine ait çay bahçesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, 2016 yaş çay kampanyasının bugün itibarıyla başladığını belirterek, üreticilerin bahçelere girerek hasat işlemi gerçekleştirdiğini söyledi.

ÇAYKUR'un bu sene birinci sürgün kotasını 400 kilogram olarak açıkladığını ifade eden Paliç, "Bu açıklamayı memnuniyetle karşılıyoruz. İkinci sürgünde de inşallah böyle devam eder. Bu sene inşallah verimli bir sezon geçiririz. Dolayısıyla bu üretici için de faydalı olur. Kaliteli çay üretilmesi için ÇAYKUR ve özel sektörün daha erken çay alması lazım. Böylece kaliteli şekilde taze çay işleyebilirler. Bundan da hem üretici hem de çay içen tüketicilerimiz memnun kalır." dedi.

Paliç, bu yıl yaş çay fiyatını 2 lira olarak talep ettiklerini anımsatarak, "Fiyat konusunda hem ÇAYKUR yetkilileri hem de siyasilerle istişare içinde oluyoruz. Geçmişte olduğu gibi çok aşırı fiyat istemiyoruz. Geçekleri göz önünde bulunduruyoruz. Bugünkü şartlar belli. Çay, vatandaşın geçim kaynağı. Mutlaka bunları göz önünde bulundurmak lazım. Üreticimizle el el verip en iyi şekilde iyisini yapmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

- "Birkaç güne kadar her yerde çay toplanmaya başlar"

Çay üreticisi Sevilay Paliç, yaş çay sezonunun hayırlı olmasını dileyerek, "Kotanın artmasını ve çaya iyi bir fiyat verilmesini istiyoruz. 2 lira olursa çok iyi olur, yetmez ama verseler iyi olur." ifadesini kullandı.

Abdurrahim Paliç ise bu yıl çayda iyi bir verim olmasını beklediklerini vurgulayarak, "Bu aralar havalar biraz soğuk gitti. Çay biraz geç kaldı ama bir kaç güne kadar her yerde çay toplanmaya başlar" dedi.

Üreticiler olarak yaş çaya iyi bir fiyat verilmesini beklediklerini ifade eden Paliç, şunları kaydetti:

"Üke genelinde şartlar belli. Biz yaş çayın kilogramına 5 lira söylesek olmayacak bir şey. Vatandaşın beklentisi 2 ve 2 liranın üzerindedir. Bunun altında vatandaşın geçimini sağlaması biraz zor. ÇAYKUR ve diğer yöneticiler fiyat belirlemesi yapmışlardır. Umut ediyoruz ki vatandaş olarak bizim istediğimiz fiyat olsun ve beklentilerimizi karşılasın."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.