Şahin: TRT'de kara delikleri tıkadık

TRT bünyesindeki 15 kanalı birbiri ile rekabet eder hale getirdiklerini belirten Genel Müdür İbrahim Şahin, "Dışarıya program satıyoruz. Batı'dan besleneceklerine bizden beslensinler" dedi.

Şahin: TRT'de kara delikleri tıkadık
Şahin: TRT'de kara delikleri tıkadık
GİRİŞ 26.03.2013 11:47 GÜNCELLEME 26.03.2013 11:47
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, beraberindeki Basın Müşaviri Birol Uzunay ile birlikte Akit Gazetesi Ankara Bürosunu ziyaret etti

Ziyarette Şahin, Akit Gaztesi Ankara Temsilcisi Yener Dönmez ile Ankara Haber Müdürü Fatih Akkaya'ya çalışmaları hakkında bilgi verdi; TRT'nin nereden nereye geldiğini anlattı.

Şahin, önceki dönemlerde çiftlik gibi yönetilen kurumun bugün çok farklı bir noktada olduğunu resmi verilerle ortaya koydu. Yayıncılıkta çığır açtıklarını belirten Şahin, şu an bünyelerindeki kanalların reytingde üst sıralarda bulunduğunu söyledi.

TRT'nin kanal sayısını 15'e çıkardıklarını ifade eden Şahin, bunlardan TRT Haber'in alanında en çok izlenen kanal olma başarısını gösterdiğini açıkladı. Yine TRT Çocuk'un da tuttuğunu, TRT'nin en çok izlenen kanallarından biri olduğunu kaydetti.

TRT ÇOCUK'TA PSİKOLOG GÖZETİMİ

Önemli projelerinden biri olan TRT Çocuk'ta, çocukların sağlıklı gelişimine katkı sağlamak ve onları zararlı yayınlardan korumak amacıyla uzman kadrolarla birlikte çalıştıklarını dile getiren Şahin, TRT Çocuk kendi kulvarında birinci sırada. psikologlarla, psikiyatrlarla çalışıyoruz. Sadece düz bir çizgi film yapmıyoruz. Yurtdışından alınan çizgi filmlerde işte çocuklar uçuyor, kaçıyor garip şeyler yapıyor. Çocuklarımızı bunlardan koruyoruz. Aynı zamanda dizi filmleri kabul ederken komisyonlarımız var. Komisyonlardan geçmeden kabul etmiyoruz. Gerek çizgi karakteri, gerekse çizgi film kalitesine bakılıyor" dedi.

"BİRİNCİ GELMEMEK DİYE BİR ŞEY OLMAZ"

TRT'nin en çok izlenen kanallar arasında yerini almasının kendilerine şaşırtıcı gelmediğini ifade eden Şahin, kamu kaynaklarını kullanan bir kurumun zaten bu noktada olması gerektiğinin altını çizerek, "Benim arkadaşlara söylediğim şey şuydu: TRT'nin diğer kanallarla yarışıp da onlardan daha az yol alacağını düşünmek biraz abesle iştigaldi. Nedeni şu? Biz kamu kaynaklarını kullanıyoruz. Bizim zaten otomatik olarak birinci gelmemiz gerekiyor. Kaçınılmaz bir şeydir bu. Birinci gelmemek diye bir şey olmaz" diye konuştu.

"KARADELİKLERİ TIKADIK"

Gelirleri azalmasına rağmen gereksiz harcamaların önüne geçerek herhangi bir sorun yaşamadıklarını aktaran TRT Genel Müdürü, "Geçmişi sorgulamıyorum. Benim önceki yöneticilerle ilgili tek bir kelimemi duymazsınız. Çünkü o günün şartları öyleydi. Bugün şartlar değişti. Mesela elektrikten gelen gelirimiz düşmüş olmasına rağmen karadelikleri sürekli tıkadık. Yani nereleri para kaçağıysa biz buralara hep müdahale ettik. Onun için şu an kasamızda para var. Hatırlayın; bir dönem maaşları ödeyemedikleri için TRT binasını sattılar" şeklinde konuştu.

"DİĞER KANALLARI BIRAKTIK KENDİMİZLE YARIŞIYORUZ"

İbrahim Şahin, reytingde çok iyi bir konumda olduklarını söyledi. Artık diğer kanallar bir yana TRT bünyesindeki 15 kanalın birbirleriyle rekabet eder duruma geldiğini vurgulayan Şahin, aile yapısını güçlendiren yayınlara önem verdiklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "TRT'de çeşitlilik arttı. Eskiden kıyaslayabileceğiniz kanalınız yoktu. Sadece TRT 1'in reytingi ölçülüyordu. Biz şu anda 15 kanalı ölçüyoruz. En azından kendimiz hangi kanal hangi sırada biliyoruz. Bu bizim için çok önemli bir veridir ve ona göre hareket ediyoruz. Bir de kanal koordinatörlerimiz kendi kanallarını anlık izliyorlar. Mesela hangi programda düşüş var onu onarıyorlar veya kaldırıyorlar. Hangi programlar iyi gidiyorsa onu destekliyorlar ve programı büyütüyorlar. Böylece biz aslında diğer kanallarla yarışmayı bıraktık, TRT kendi iç bünyesinde yarışıyor. Zaten başarıyı öyle yakaladık. Eskiden yüzde 1 buçuk reyting alınca mutlu oluyorduk. Şimdi yüzde 12-13 reyting alıyoruz. Örneğin 'Seksenler' dizisi salı gününün birincisi. 'Sakarya Fırat'la ya 2 ya 3. sırada oluyoruz. 'Zengin Kız Fakir Oğlan'la 3-4 oluyoruz. Pazartesi gününe 'Beni Böyle Sev' dizisini koyduk. 'Beni Böyle Sev', 'Böyle Bitmesin' bu diziler aile mevhumunu işliyor, aile yapısını destekliyor. Anadolu tarzı ailelerin daha güçlü olmasını sağlamaya çalışıyor."

"DİYANET BİZİM YAPMAMIZI İSTİYOR"

Diyanet'le yaptıkları ortak yayın hakkında da bilgi veren Şahin, şunları söyledi: "Diyanet TV konusunda TRT Anadolu kanalı ile Diyanet İşleri Başkanlığımız bir protokol yaptı. Bu protokolle, 12 saatini Diyanet İşleri Başkanlığı dini yayınlarla dolduracaktı. Geri kalan 12 saat TRT'nin kendi programları, Diyanet'in konseptine aykırı düşmemek kaydıyla yayın yapacaktı. Yani bir dini yayın yaptıktan sonra böyle bir eğlenceli, davullu, zurnalı bir şey yapmadık. Onun için arkadaşlarımız daha dikkatli bir yayın formatı çıkardılar ve o yayın türlerini yayınlıyoruz. Ancak Diyanet İşleri Başkanlığı, yayınlarından kendileri de çok memnun kalmadılar. Tekrar içeriğini kendileri belirlemek kaydıyla diğer 12 saatlik kısmının da bizim tarafımızdan yapılmasını istiyor. Bu bizim arzu ettiğimiz bir şey. Çarşamba günü Diyanet İşleri Başkanımızla tekrar bir araya geleceğiz. Buna son halini verip ona göre yol alacağız."

"BATI YERİNE BİZDEN BESLENSİNLER"

Küresel çapta başarı elde etmek üzere önlerine hedef koyduklarını dile getiren İbrahim Şahin, Türkiye'yi dünyaya anlatmak istediklerini belirterek, şöyle dedi: "TRT'yle ilgili hedefim; başta Türkiye'de, sonra dünyada en iyi yayıncı kuruluşlar arasına girmek. Türkiye'de zaten başka kamu yayıncısı olmadığı için ülkede herhangi bir kurumla kendimizi kıyaslamak doğru olmaz. Ama dünyada 3-4 tane kamu yayıncısı varsa bir tanesinin de TRT olmasını istiyoruz. Çünkü Türkiye çok ciddi anlamda yükseliyor. Burada bizim at başı gitmemiz gerekiyor. Öncü biz olmalıyız. Ülkemizi dünyaya anlatmamız lazım. TRT'nin bu modern dünyada çağdaş bir misyon üstlenmesi gerekiyor. Biz çocuk kanalı kurduk, sadece Türkiye'deki çocuklar izlesin diye değil. Şu anda ürünlerimizi El Cezire'ye satıyoruz. Amerika'dan alacağına bizden alıyor. Kendimize hedef koyduk. Özellikle Afrika'ya İngilizce ve Arapça en az 20 tane dizi film, belgesel, dini içerikli programları vs. farklı dillere çeviriyoruz ki o bölgelere uygun bir ücretle verelim. O bölgeler başka yerlerden besleneceklerine Türk ürünü işlerden birtakım bilgiler alsınlar istiyoruz."

KAYNAK: AKİT GAZETESİ
YORUMLAR 2
  • Demos Kratos 11 yıl önce Şikayet Et
    Siz hala Elektrik paralarindamisiniz? TRT dunyaya daha cok acilmalidir!!!. TRT eskiden arpalikti. Ama artik guzel seyler oluyor. Para boyle iyi islere vesile olacaksa daha fazlasi helal olsun TRTye. Ingiltere bir dis politikada bir propaganda ve kuresel beyin yikama araci olarak kullandigi BBC'ye evinde her televizyon olan aileden ve neredeyse her bir calisan televizyondan -seyretmeseniz bile- zorunlu yillik 140 sterlin, yaklasik 350 TL "TELEVIZYON VERGISI" aliyor. Evinde "kacak" TV izleyenlere de 1000 sterlin-2800TL ceza kesiyor. Kimse de bundan gocunmuyor. Ozel kanallar bu adaletsizliktir demiyor. Cunku BBC bir milli somurgecilik meselesi. Ingiliz siyasetini dunyaya pazarliyor, kuresel duzeyde Ingiliz cikarlarini isliyor ve savunuyor, dunyada olup biteni 54 commonwealt-kraliceye bagli somurgeye ve diger tum dunyaya kendi penceresinden yorumlayarak ve kendi isine geldigi gibi yansityor. BBC-CNN gibi goz boyayicilarin panzehiri TRT gibi bizden olan milli kurumlarimizdir.
    Cevapla
  • abbas ddd 11 yıl önce Şikayet Et
    Elektirik paraları. Sayın Şahin Halktan aldığınız elektirik paralarını ne zaman vazgeçerseniz o zaman trt deki kara delikleri kapatırsınız
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Süper Lig'de haftanın VAR kayıtları açıklandı
Çaldıkları motor başka hırsızlar tarafından çalındı!