Vali Alimoğlu: "Hakkari bunu hak ediyor"

Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER)'in 2012 Ödülleri 20 Nisan Cumartesi günü Ali Emiri Kültür Merkezi'nde sahiplerini buldu.

Vali Alimoğlu: "Hakkari bunu hak ediyor"
Vali Alimoğlu: "Hakkari bunu hak ediyor"
GİRİŞ 26.04.2013 14:43 GÜNCELLEME 26.04.2013 14:51
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kenan Aydın'ın röpörtajı

Ödül töreninde plaket takdimi yapılan kategoriler arasında belki de en dikkat çekici olanı "Okumayı Teşvik" ödülüydü. Hakkari Valisi Orhan Alimoğlu'na verilen ödül salondan da büyük alkış aldı.

Yıllar önce Sakarya'da Vali Yardımcısı iken de dönemin Valisi Nuri Okutan ile birlikte kitap kampanyalarının öncülüğünü üstlenen Alimoğlu, Aksaray Valiliği sırasında da şehri bir kültür merkezine dönüştürmüştü. Öyle gözüküyor ki Vali Alimoğlu, şimdi Hakkâri'de büyük hizmetlere imza atıyor.

Hakkari Valisi Orhan Alimoğlu ödül töreni sonrası Tumhaber'in sorularını yanıtladı.

"Türkiye Okuyor" kampanyası nasıl ortaya çıktı?

Sayın Cumhurbaşkanımız Türkiye Okuyor kampanyası başlatmıştı. Ben kampanyanın başlangıç aşamasında Aksaray'da görev yapıyordum. Orada da epey gayret göstermiştik. Şimdi de Hakkari'de görev yapıyoruz. Bu konuda da desteğimize devam ediyoruz.

Gençlerle buluşmalarınız oluyor. Okumak üzerine verdiğiniz tavsiyeleriniz nelerdir?

Okumanın insan yetişmesinde çok önemli olduğunu düşünüyorum. Okuma dediğimiz şey anlamadır aslında. Bu konu yerleşirse, insan iyi anlar hale gelirse çok büyük yol kat ederiz. Yunus Emre'nin dediği gibi "İlim kendin bilmektir."den başlayarak iyi anlanırsa her şey sonraki hayat da güzelleşiveriyor. Gençlere şunu söylüyorum. Okumak yeryüzünde güzel bir insan olarak yaşamayı öğrenmek içindir. Okullara da bunun için gidiyor, kitapları da bunun için okuyoruz. Ben bunları inanarak söylüyor ve tavsiye ediyorum.

"Türkiye Okuyor" kampanyasında Hakkari bir adım öne çıktı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bunu böyle mi yorumlamak gerekiyor, bilemiyorum. Fark edenler fark etmiş diyelim. Biz sadece kendi mıntıkamızda yapmamız gerekenleri yapma gayretindeyiz. Ama Hakkari'nin şöyle de bir farkı var. Hakkari, epey üzüntülü işlerle zikredilmiş, adı böyle işlerle duyulmuş bir yer. Hâlbuki bu anlayış yanlış, hastalıklı. Hakkari de vaktinde ilim, irfan yönünden öndeymiş. Yeniden canlansın, Hakkari güzel işlerle duyulsun diye gayret gösteriyoruz.

Bu gayretlerinizden de bahseder misiniz? Hakkari'de nasıl çalışıyorsunuz?

"Türkiye Okuyor" kampanyasında ilkokul 2. sınıftan 12. Sınıfa kadar öğrencilerle temas kuruyor, görüşüyoruz. Sohbet ediyoruz, dertleşiyoruz. Okumak üstüne, insan üstüne, dünya üstüne konuşuyoruz. Böyle bir gayret de sanıyorum fark edilmiş. Samimi bir gayret de diyebiliriz. Öne çıktı mı bilemiyorum ama Mehmet Akif "Samimiyeti ancak hüneri" diyor ya, bizimkisi de böyle bir gayret.

Okuma'ya verdiğini önemi Hakkari öncesi görevlerinizde de gösterdiniz. Nerelerde hangi projelere imza attınız?

20 yıl yaptığım kaymakamlık görevinde de bu faaliyetlere destek veriyordum. İnsan vaktinde iyi yetişirse sonrası için de iyi oluyor, ben buna inanıyorum. Mesela Sakarya'da güzel bir kütüphane kurduk. Hâlâ takip ediyorum, koleksiyonu 40 bine yaklaştı. Aksaray'da keza bir başka kütüphane kurduk. Ayrıca okullarda öğrenci buluşmaları, teşviklerimiz kapsamında hediye kitap kampanyalarımız, okuma ücretlerimizi devam sürdürmüştük. Şimdi bunların hepsini Hakkari'mize de yapıyoruz.

Peki, Hakkari'de göreve başladığınız andan itibaren gözlemleriniz neler?

Ben Hakkari'de ilkokuldan liseye kadar okumanın tadını almış, farketmiş çocuklar görüyorum. Çocuklar her yerde güzel olur ama Hakkari'de bulunan çocuklar bence daha canlı, daha samimi.

Son olarak Barış Süreci'nden de bahsetmek istiyorum. Hakkari özelinde süreci yorumlayabilir misiniz?

Biz Hükümetimizin politikalarını uygulamaya memuruz. Ama özeti şudur diyebilirim: Biz başta mıntıkamız Hakkari olmak üzere Türkiye'nin her yerinde güzel işler olsun yanlış işler olmasın istiyoruz. Üzücü işler olmasın, sevindirici işler olmasın istiyoruz. Bunun için de biz gayretliyiz. Vatandaşımızla temasımız devam ediyor. İnşallah daha da iyi oluruz. Ama şunu belirtmeliyim, epey zamandır işler daha iyiye döndü, görebiliyoruz. Hakkari insanının, çocuklarımızın yüzü günden güne daha da güleceğine ben inanıyorum. Gayretlerimiz bu yönde.

KAYNAK: TÜMHABER
YORUMLAR 1
  • anadolubeyi 10 yıl önce Şikayet Et
    GÜZEL İNSAN. Kendisiyle iki ayrı ilde (Kocaeli ve Sakarya) çalışma şerefine nail olduğum Değerli Valim Sayın Orhan ALİMOĞLU'nu sevgi ve saygıyla selamlıyorum!
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Arabalarda dijital devrim! Tek tuşla motor gücü değişecek
Diyarbakır Barosu petrol arama çalışmalarının iptali için dava açtı