Zahit Akman göre dizileri bitiren neden

2013 yılını değerlendiren Kanal 7 Genel Yayın Yönetmeni Zahit Akman, çok iddialı olarak ortaya çıkan dizilerin bir anda sona ermesinin nedenlerini sıraladı.

Zahit Akman göre dizileri bitiren neden
Zahit Akman göre dizileri bitiren neden
GİRİŞ 13.01.2014 15:25 GÜNCELLEME 13.01.2014 16:19
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

2013yılı, Türk televizyonlarında birçok değişimi de beraberinde getirdi. Usta gazeteci Yüksel Aytuğ'un da dediği gibi televizyon sektörü panikte. 'Yılın bombası' olarak ilan edilen pek çok yapım, yapanın ve yayınlayanın elinde patladı. Hareketli ve bol dizili biryılı geride kaldı. Bu süreçte birbirinin benzeri birçok yapımın yanı sıra hikayesi ve kurgusuyla izleyicinin gönlünde ayrı bir yer edinen yapımlar da dikkat çekmedi değil.

Kanal 7 Genel Yayın Yönetmeni Zahid Akman televizyon sektöründe yaşanan bu ani değişim ve 2013 yılının medya olaylarını, öne çıkan kanalları ve kurumları, ayrıca sosyal medyanın TV ve medya dünyasındaki etkilerini Kehkeşan dergisine anlattı.

Geride bıraktığımız 2013 yılı yayın grubunuz ve medya sektörü adına nasıl geçti?
2013'te medya sektörünü etkileyen önemli olayların başında RTÜK'ün yaptığı sayısal karasal televizyon yayın ihalesi geliyordu. Bu ihaleyle sektördeki önemli oyuncular belirlenmiş oldu. Ancak ihaledeki belirsizlik bir süre daha devam edecek gibi görünüyor. Reyting ölçümlerinin yapılması da bir önceki dönemin durağanlığını pozitife çevirerek sektöre bir hareketlilik getirdi. Kanal 7 Medya Grubu olarak, 2013'te belirlediğimiz reklam hedeflerini tutturduk. Yayınlarımızı günlük diziler ve yabancı sinema kuşaklarıyla güçlendirdik. Bu alanda yaptığımız yatırımların karşılığını aldığımıza inanıyoruz. Türk sinemalarında ise yakaladığımız başarılı performanslar devam ediyor.

Geçtiğimiz yıla damgasına vuran medya ve televizyon olayları sizce nelerdi?

Bitirmek üzere olduğumuz 2013'te RTÜK'ün yaptığı ihale önemli bir yer tutuyor. Belirsizlik ortadan kalktığında, bu ihale gelecekte medyayı şekillendirecek. Ayrıca 2013'te medya sahiplik yapılarında yaşanan değişiklikleri de dikkate değer buluyorum...

2013'ün en iyi çıkış yapan kanalları ve kurumları sizce hangileri oldu?

Her kurumun kendine göre planları ve hedefleri bulunuyor. Hedeflerini tutturmuş her kurum kendine göre başarılıdır. Ancak Star TV ve Samanyolu TV2013'te iyi bir çıkış yaptı.
Sosyal medya unsurunun 2013 yılında TV ve Medya dünyasında ne gibi yönlendirmeleri ve etkileri vardı?
Sosyal medyanın etkileri tam olarak hissedilmese de başta ABD olmak üzere dünyada sosyal medya ve reyting ölçümleri entegresi üzerine çalışmalar var. Bu çalışmalar nihayetlendiğinde, sosyal medya televizyon izleme alışkanlıklarını farklılaştıracak diye düşünüyorum. Şu anda ikinci ekran (second screen) alışkanlığı ülkemizde de hızla artmakta. İzleyiciler ekran başında izlediklerini anında sosyal medyadan paylaşarak içeriğe katkıda bulunuyor. Biz de Kanal 7 olarak sosyal medya konusuna ağırlık vermek için çalışmalar başlattık. Önümüzdeki dönemlerde daha interaktif bir Kanal 7 izleyici karşısında olacak.

Sizce kanallar 2014'te hangi alana yatırım yapmalı?

Dizilerin öncelikli tercihler arasında olduğu bir gerçek. Televizyon yöneticilerinin önüne gelen izlenme raporlarında dizi hakimiyeti açık bir biçimde görülüyor. Önümüzdeki yılda da bunun değişeceğini sanmıyorum. Dizilere yatırımların devam edeceğini düşünüyorum.

Son dönemde Türkiye'deki dizilerin tutmamasını neye bağlıyorsunuz?
Dizilere olan talep bir dizi enflasyonuna neden oldu. Bunların arasından sıyrılıp iyi izlenme rakamlarına ulaşanlar devam ederken, maliyet/reyting analizi sonucu bir kısmı yayından kalktı. Her dönem, başlayan işlerin bir kısmı devam ederken bir kısmı da sona eriyor. Bu dönem sona eren dizilerin fazla olmasını, benzer işler, karmaşık senaryolar ve izleyiciyi cezbetmeyen içeriklere bağlıyorum.

Acun'un kanal satın almasıyla ilgili neler düşünüyorsunuz?
Acun llıcalı Türk televizyonlarında başarılı işler yapmış bir kişi. İş yaptığı her kanalda çok izlenen programlar yaptığını biliyoruz. Aynı başarıyı kendi kanalına da taşırsa, izlenme dengelerinde değişiklikler yeni dönemde beklenebilir.

YORUMLAR 2
  • xmenbln 10 yıl önce Şikayet Et
    Ahlakli diziler tutmuyor gibime geliyor .... gerci ben ALLAHa sükür baktigim hic dizi yok .. denk gelirse 80ler ile OSMANLI TOKADI dizisi cikarsa bakarim ama her hafta takip etmem. garibime giden .... icinde -birbirine kazik atan aile-dost fertleri- birbirlerini ALDATAN arkadas-is arkadaslari - düzenbazlik- bol bol dedikodulu- bol bol evlilik disi beraberlikler-vs vs olmayan diziler pek tutmuyor gibime geliyor ... ama HALKin yorumlarina bakinca HEPSI SIKAYETCI ama REYTING kiriyorsa demekki SAMIMIYET yok.... KANAL 7-SAMANYOLU-HILAL TV- vs gibi TVlerdeki dizileri begenmiyorum icimi acmiyor diye diger kanallardaki MÜSLÜMAN kültürüne yakismayan dizileri bakmak icin bekleyen o kadar MUHAFAZAKR !!! KESIM varki ....ama aciktan konsunca hep SIKAYETCILER, hep KÖTÜ DIZI olarak lanse edip aksam olunca basina gecen SAMIMIYETSIZLERIN yüzünden AHLAKLI dizilerin REYTING tutmazi imkansiz...MUHAFAZAR dizilerin senaryosunu begenmiyorsan illa MUHTESEM yuzyil- BIHTER-MIHTER - pis 7ler vs vs dizilerine bakmak zorundamisiniz?
    Cevapla
  • mevhibe inal 10 yıl önce Şikayet Et
    Hollywood .... özentileri tutmuyor. Türk edebiyatı klasiklerinden uyarlanan dizilerin tutulmasından belli...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İsrail'in saldırısı sonrası İran'dan peş peşe açıklamalar
ABD ve İsrail'den kanlı anlaşma! Hamas'ı öne sürüp el sıkıştılar