CHP'li vekil, Erdoğan için 'karizmatik lider' dedi

Seçim sonuçlarını ve CHP'yi değerlendiren CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Binnaz Toprak, Başbakan Erdoğan için "halk adamı, karizmatik lider" ifadesini kullandı.

CHP'li vekil, Erdoğan için 'karizmatik lider' dedi
CHP'li vekil, Erdoğan için 'karizmatik lider' dedi
GİRİŞ 21.04.2014 08:20 GÜNCELLEME 21.04.2014 12:49
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

AK Parti'nin zaferle ayrıldığı seçimlerin ardından CHP, eleştirilerin odağında. Peki ana muhalafet toplumu doğru okuyamıyor mu? Habertürk gazetesine röportaj veren Binnaz Toprak, özeleştiri yaptı CHP'nin eksiklerini sıraladı.

İşte o röportajdan bazı bölümler:

DİNDAR KESİM KENDİNİ EŞİT VATANDAŞ OLARAK GÖRDÜ

AK Parti başarısında muhafazakâr söylem mi yoksa ekonomik nedenler mi daha baskın?

Dindarlık da önemli ekonomik çıkarlar da. Mitinglerde Başbakan için çıldıran başörtülü kadınların olması tesadüf değil. AK Parti onlara ilk defa bu ülkenin onurlu eşit vatandaşları olduklarını hissettirdi. Başbakan'ın onların anlam dünyasına hitap eden bir tarafı var. Hayat boyu Türkiye'nin elitleri tarafından aşağılanmış küçük görülmüşseniz, sizi üste taşıyan bir iktidarı tabii ki desteklersiniz.

Refah Partisi döneminden itibaren o güne kadar kendi halinde yaşamış mütedeyyin kesimin başörtülü kadınları mobilize oldu, kapı kapı dolaştı. Bu çok oy getirdi. Sünni ve müslüman olmanın da payı var. Bugün devlet dairelerindeki temizlik işlerine kadar "yandaş" değilseniz iş bulmanız çok zor.

BİZE ÇİRKİN GÖRÜNEN TOKİ'LERİ HALK SEVDİ

17 Aralık süreci AK Parti oylarını düşürmedi. Nasıl açıklıyorsunuz?

Ekonominin payı olmuştur ama asıl etmen toplumun kutuplaşmışıydı. "Aman sıkı duralım, Başbakan'a sahip çıkalım" dediler. Yolsuzluk iddialarını görmemiş olmaları mümkün değil. "Bal tutan parmağını yalar" hesabı "Çalıyor ama iş de yapıyor" diye düşündüler sanırım.

"TAYYİP ERDOĞAN KARİZMATİK LİDER"

Partilere bağlılığın tek bir nedeni yok. Fakirseniz bulgur makarna getiren partiye elbette oy verebilirsiniz. Biz aile sigortası önerdik, hayali bir şey gibi geldi. İnsanlar sağlık sigortasından ya da bize çirkin görünen TOKİ'lerden çok memnun. Hayatında ev sahibi olamamış insanlar için hoş herhalde. Tayyip Erdoğan karizmatik bir lider. Halk adamı olmasının payı var. Yaptıkları iyi şeyleri göz ardı etmek gerekmez. Fakat kutuplaşma siyaseti güdüyorlar ve her seferinde mağduru oynuyorlar.Bu sefer de mağdurlar çünkü "paralel yapı" var. Oy için bunu yapmak doğru değil. Türkiye bu söylemlerle çok kutuplaşıyor, insanlarda nefret birikiyor.

CHP DEĞİŞİYOR AMA DEĞİŞİM KOLAY OLMUYOR

CHP için "halka yakın değil" eleştirisi de yapılıyor.

Parti örgütlerine gitseniz, elitist diyebileceğiniz bir iki kişiyi zor bulursunuz. Aksine çok halktan insanlar. Bu önyargıları kırmak zaman alacak. CHP'nin bundan önceki kadrolarının blucin giyinip Gezi'de dolaşmalarını, LGBTİ bireyleri hakkında önerge vereceklerini, mahkeme mahkeme dolaşıp davaları takip edeceklerini, hapishane raporları yazacaklarını düşünebilir miydik?

CHP değişiyor, kimse farkında değil. Ama bu neredeyse 100 yıllık bir parti ve değişim kolay olmuyor.

CEMAAT BENİMLE DE UĞRAŞTI

Ya cemaat tartışması?

2008'deki "Türkiye'de Farklı Olmak" araştırmasından sonra Cemaat benimle de çok uğraştı. Araştırmayı birlikte yaptığımız Nedim Şener kitap yazdığı için hapis yattı. Türkiye'de farklı kimliklere karşı baskı var mı diye yola çıkmıştık. Herkes Cemaat'i işaret etmişti. O dönem AK Parti ile birlikte hareket ettikleri için çok güçlülerdi. Cemaat'in yargı ve poliste çok güçlü olduğu yıllardır söyleniyor. Bunun ipuçlarını da gördük. Bunlar AKP'nin gözü önünde oluyordu. Kandırıldık iddiasına inanmıyorum. Şimdi Aldous Huxley'in Cesur Yeni Dünya'sındaki hayali düşman gibi 'paralel yapı'yı gösteriyorlar.

CHP SOSYAL DEMOKRAT OLMALI

CHP'yi bundan sonra nasıl bir yol bekliyor? Eski ulusalcı çizgi mi baskın çıkar yoksa sağa açılımla merkez parti olma adımları devam eder mi?

Bekleyip göreceğiz. Tercihim CHP'nin Avrupa'daki sosyal demokrat partiler gibi olması.

Ama Avrupa'da da sosyal demokrat partiler düşüşte, sağ yükselişte...

Evet, dünya gerçeği böyle. Marksist ütopya öldü, sınıflar yerine kimlikler öne çıktı. Sosyal demokrat partilerin kendilerini yeniden kurgulayabilmeleri kolay değil.

YORUMLAR 14
  • Ahmet Kaya 9 yıl önce Şikayet Et
    CHP'liler sadece değil... Bu zavallı muhalefetin hepsi başbakan Tayyip Erdoğan'ın başarılı bir lider olduğunu biliyorlar.. Onların derdi ülkeyi kalkındırmak değil, batırmak.. O kadar çirkinleşmiş bir muhalefet varki (Pensilvanyada dahil); Ak Parti ve Tayyip Erdoğan gitsinde ülke batmış, insanlar ölmüş, savaş çıkmış hiçmi hiç önemli değil. Taksim'i yıkın alınlarınızı öpeyim diyor resmen bu çirkin muhalefet.. Çirkin işbirliği yapıyorlar.. Biri diğerine katil, faşist, diğeri ise kominist diyor aslında.. Ama; artık görüntü var ekranlarda, perde arkasında ahkam kesenlerin çirkin yüzü görünüyor ekranda şimdi ve HALK BU ÇİRKİN MUHALEFETİN BAŞARISIZ OLDUĞUNU İYİ BİLİYOR..
    Cevapla
  • mustafa mersin 9 yıl önce Şikayet Et
    Hala Makarna, Bulgur edebiyatı yapıyor ahmaklar.... Arkadaş anlamıyorsunuz galiba, kafanız basmıyor. Profesorde olsa kafanız basmadı mı basmıyor... Sen o fakir dediğin halka git makarna bulgur ver bakalım sana oy verecekler mi? Makarna bulgur cok pahalı degil ki sana oy veren secmenlerine Volkan Konak' ları vesaireleri çıkartıp konser verdiğin o parayla tonlarca makarna bulgur alır dagıtırsın. Peki hangisinin oyunu alabilirsin? Hçibirinin. O yüzden ''kapitalist komunist'' sarkıcılarınızla konserler veriyorsunuz ulusalcı tebaanıza. Biliyorsunuz ki CHP millete market verse millet o marketi bosaltır ama gidipte CHP ye oyunu vermez. Millete satılık muamelesi yapmaktan kurtulun artık. Yoksa her seçimde milletin sağlam muamelesine maruz kalıyorsunuz!!!
    Cevapla
  • Çetin Ceviz 9 yıl önce Şikayet Et
    hala anlamıyorsunuz değil mi, malesef anlayamayacaksınız da... . hala millete tepeden bakmaya devam ediyorsunuz. milleti siz kutuplaştırdınız. gezi diye meydanlara anarşistleri Tayyip Erdoğan çıkarmadı, hala da 1 mayıs bahanesiyle milleti germeye çalışıyorsunuz. siz böyle saldırganlaştıkça insanlar da daha fazla Başbakanını koruma içgüdüsüne kapılıyor. siz sokağa çıktıkça millet size daha büyük tokat atacak farkında değilsiniz.
    Cevapla
  • Ayhan Korkmaz 9 yıl önce Şikayet Et
    bizi bir sen anladın. ama yanlış anladın :)) kadına bak ya. bizi ezik sanıyor hamfendi !
    Cevapla
  • mustafa arslan 9 yıl önce Şikayet Et
    CHP Halkın Aklıyla Alay Etti. CHP bu seçimlerde ne söyledi? Sadece ellerine servis edilen dosyalarla yolsuzluk dediler. Halbuki aynı CHP, kendi yönetiminin yolsuzluğunu belirleyip dışladığı Sarıgül'ü çare diye sahaya sürdü. Bu ne perhiz bu ne turşu... Kendi kendilerine inanmıyorlar demekki. Birde çıkıp AK Parti seçmenine "hırsıza oy vermeyin" diyebiliyorlar. Oy vermeyecek olsa bile verir insan. Devletin sırları ortalıkta dolaşırken çapsız çapsız ortalıkta gezinenler daha ne bekliyorlardı. Sayın CHP li vekil, AK Partili seçmen davranışı üzerinden yenilgi tahlili yapmayı bırakıp kendilerine ve hem yaptıklarına hem de yapmadıklarına daha dikkatli bakmalı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!
Canlı yayında itiraf etti! 'Kılıçdaroğlu'na İmamoğlu önderliğinde kumpas kurduk'