Erdoğan Köşk adaylığını Köln'de mi açıklayacak?

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Almanya Cumhurbaşkanı Gauck'un açıklamalarına Almanya'da basılan ve yayınlanan Sabah Avrupa ekine verdiği röportajla tepki gösterdi.

Erdoğan Köşk adaylığını Köln'de mi açıklayacak?
Erdoğan Köşk adaylığını Köln'de mi açıklayacak?
GİRİŞ 07.05.2014 11:50 GÜNCELLEME 07.05.2014 11:58

Yurtdışı Türkler'den sorumlu Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Alman Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un Türkiye ziyaretinde nezaket kurallarını zorladığını söyledi. İşler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Köln ziyaretini de değerlendirdi. 

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler'le Ankara'da bir görüşme yaptık. Sorumluluk alanında Yurtdışı Türkler de bulunan Emrullah İşler Almanya gündemini yakından takip ediyor. Bakan İşler, Başbakanlık'taki makamında Sabah Avrupa Yayın Yönetmeni Mikdat Karaalioglu'nun sorularını yanıtladı.

- Almanya'da Opsiyon Modeli'nin kaldırılmasına yönelik olarak bir karar alındı. Bu kararı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Opsiyon modeline göre Almanya'da 1990 yılından sonra doğan çocukların 18 yaşından 23 yaşına kadar ya Alman ya da Türk vatandaşlığından birini seçmek zorundaydı. Opsiyon modeli temel insan haklarına aykırı bir uygulama idi. Böyle bir uygulama Türk vatandaşları açısından negatif ayrımcılıktı. Almanya'da AB üyesi ülkeler başta olmak üzere bazı ülke vatandaşlarına çifte vatandaşlık hakkı tanınırken, Türk vatandaşlarına bu hakkın tanınmaması kabul edilemez. Bu konu bizi rahatsız ediyordu.

- Almanya'da son seçimlerin ardından koalisyon hükümeti Opsiyon Modeli'nin kaldırılacağını vaat etmişti. Kurulan koalisyon hükümeti Opsiyon Modeli'nin kaldırılmasına yönelik ilk adımı attı.

Opsiyon Modeli'nin kaldırılmasını olumlu bir adım olarak değerlendiriyoruz. Yeni düzenlemeye göre Almanya'da doğup 21 yaşına kadar Almanya'da 8 yıl ikamet edenlere veya 6 yıl eğitim görenlere çifte vatandaşlık hakkı veriliyor. Bu bir iyileştirmedir. Geçmiş uygulama ile değerlendirildiği zaman vatandaşlarımız lehine olumlu bir gelişmedir. Ama biz bunu yeterli bulmuyoruz. Almanya'da yaşayan bütün Türk vatandaşlarına çifte vatandaşlık hakkı verilmesini savunuyoruz. Almanya'da diğer ülke vatandaşlarına tanınan çifte vatandaşlık hakkının Türk vatandaşlarına da tanınmasını istiyoruz. Bu konudaki çabalarımız ve girişimlerimiz devam edecek. Almanya'da yaşayan vatandaşlarımızın diğer ülke vatandaşlarından ayrı muameleye tabi tutulmasını kabul edemeyiz. Bu doğrultuda çalışmalarımız sürecek ve Almanya'da yaşayan vatandaşlarımızın bu hakkı alacaklarını ümit ediyoruz. Bu hakkın mutlaka tanınacağına inanıyoruz.

- Almanya Cumhurbaşkanı Gauck'un Türkiye'de yaptığı açıklamaları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Alman Cumhurbaşkanının nezaket kurallarını zorlayan bir üslupla ve itham eder tarzda, iç işlerimize karışır tarzda konuşması kabul edilebilir bir durum değil. Gerekli tepkiyi Sayın Başbakanımız zaten verdi. Doğrudan bizim iç işlerimize müdahale eder tarzda konuşuyor ve bunu Türkiye'de yapıyor.Yapmaması gereken bir durum, diplomasiye de aykırı bir durum.

Almanya'nın çok ciddi sorunları var, kendisine Almanya'yla ilgili sorular sorulmasını, Almanya'daki sıkıntıların gün yüzüne çıkmaması için, burada gündeme gelmemesi için bir hamle yaptığını ben düşünüyorum. Aslında Almanya'da çok ciddi sorunlar var. Yabancı düşmanlığı var mı? Var. Ayrımcılık var mı? Var. NSU cinayetleri hala çözülemedi, onun arkasında kimler var, kimler yok, ortaya çıkmadı, bu olaylara karıştığı söylenen insanlar faili meçhul cinayetlere kurban gitmekte konuşmasınlar diye. Alman derin devletinin ne kadar burada olaylarda dahli var, yok, bunlar tartışılıyor kamuoyunda. Hamburg olayları oldu, Hamburg olaylarında Almanya'da polisin nasıl müdahale ettiğini gördük, ondan sonra olağanüstü hal ilan ettiler.

ADAYLIĞINI KÖLN'DE Mİ AÇIKLAYACAK? 

- Sayın Başbakan Almanya'ya geliyor. Bu ziyaret "Cumhurbaşkanlığı seçimlerini Köln'de başlatacak" yönünde medyada yorumlar çıktı. Başbakan Erdoğan'ın bu konuşmayla adaylığın açıklamasını bekliyor musunuz?

Başbakanımız yurt içinde olduğu gibi yurtdışında birçok ülkeyi ziyaret ediyor. Ziyaret ettiği ülkelerde vatandaşlarımız ile buluşmalar gerçekleştiriyor. Başbakanımız bugüne kadar Almanya'ya yaptığı seyahatler sırasında sık sık vatandaşlarımız ile biraraya geldi. Onlarla kucaklaştı. 24 Mayıs tarihinde Köln'de vatandaşlarımızla bir buluşma gerçekleşecek. Başbakanımız 24 Mayıs'taki Köln ziyaretini seçim kampanyası olarak düşünmemek gerekir. UETD'nin 10. Kuruluş Yıldönümü etkinlikleri dolayısıyla Başbakanımız 24 Mayıs tarihinde Köln'de olacak. Köln başta olmak üzere Almanya'nın değişik şehirlerinde yaşayan vatandaşlarımızın katılımı ile büyük bir buluşma gerçekleşecek. Başbakanımız Almanya'da yaşayan vatandaşlarımız ile bir kez daha hasret giderecek. Onlara hitap edecek.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bayraktar TB3 test uçuşlarına devam ediyor
IMF'den Türkiye açıklaması