Haşimi: Maliki IŞİD komutanlarını serbest bıraktı

Irak’ın eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi Haber7’ye çok konuşulacak açıklamalarda bulundu.

Haşimi: Maliki IŞİD komutanlarını serbest bıraktı
Haşimi: Maliki IŞİD komutanlarını serbest bıraktı
GİRİŞ 24.06.2014 11:08 GÜNCELLEME 24.06.2014 16:30
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Abdurrahman KOÇ'un haberi...

Geçtiğimiz haftalarda Irak Şam İslam Devleti (IŞİD)’in Musul’a girmesinin ardından patlayan Irak krizinin altından şok bir gerçek çıktı. Irak’ın sürgün edilen eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi haber7.com’dan Abdurrahman Koç, Kanal 7’den Taha Dağlı ve Ülke TV’den Ömer Turan’ın sorularını yanıtladı. IŞİD’in ilerleyişinin altındaki şok gerçeği açıkladı. Haşimi ayrıca bazı medya organlarında çıkan ‘IŞİD’i destekliyor’ haberlerini sert bir dille yalanladı.

2011 yılında hakkınızda bir tutuklama kararı çıkarıldı ve o kararın ardından Irak’ta bir siyasi kriz patlak verdi.

Bugün Irak’ta bir terör yapılanması var ve ülke iç savaşa doğru sürükleniyor. Şu an Irak’ta olanlar 2011’de size yönelik tutuklama kararıyla başlayan siyasi krizin devamı mı?

Irak’ta yaşanan krizin aniden gelişmediğini söyleyen Haşimi 2004 yılından beri yaşanan sıkıntıların bir sonucu olarak gösterdi. Haşimi, Sünnilere karşı yapılan haksızlıkları ABD’ye giden 100 Irak askeri örneğiyle delillendirdi.

Sürgünde bulunan eski lider ‘’Sünni devrimden bahsedersek bu 10 sene önceki gerçeklere bizi götürecektir. O zamanlarda Sünnilere karşı uygulanan zulüm baskı ve haksızlıklara gidelim. İran’ın da desteğiyle Sünnilere karşı zayıflatmak ve etkisiz kılmak amaçlı mezhepsel bir yaklaşım vardı. Aynı şekilde Türkmenlere de Kürtlere de aynı yaklaşımlar vardı. Bugün tutukluların büyük bir bölümü Sünni Araplardan oluşuyor. Bugün Maliki’nin ordusu yüzde yüz olarak Şii taifeden oluşmaktadır. ‘’ dedi.

ABD’YE GİDEN ASKERLERİN HEPSİ Şİİ KÖKENLİ

Geçen günlerde şöyle bir şey yaşandı. Irak ABD’den F-16S uçakları alacaktı. Bu süreçte uçakları üreten Locheed Martin şirketi bu konuda bir rapor hazırladı. Şirket uçuş eğitimi almak üzere ABD’ye gelen bin Irak ordusu mensubunun hepsinin Şii olduğunu belirledi. O askerlerin arasında ne Sünni, ne Kürt, ne Türkmen, ne Hristiyan ne de Yezidi vardı. 
Araplar neden ayaklandı? Bunun en büyük sebebi Nuri El Maliki’nin Sünnilere yönelik baskıcı ayrımcı politikasıdır.

SÜNNİ ARAPLAR MI YOKSA IŞİD Mİ?

Şu an Irak’ta neler oluyor? Batı medyasında yazıldığı gibi bu sadece bir IŞİD ayaklanması mı yoksa bazılarının da ifade ettiği gibi bir Sünni-Arap ayaklanması mı? 

IŞİD’ın Musul, Bakuba, Selahaddin ve diğer kentlerdeki ilerleyişini değerlendiren Haşimi bazı medya organlarında kendisine yönelik ‘IŞİD’i destekliyor’ iddialarına ise sert bir dille yanıt verdi.

IŞİD terör örgütünün kendisini bizzat tekfir (kafir ilan etme) ettiğini ve mürted (dinden dönmüş) olarak gördüğünü söyledi. Haşimi ayrıca Irak Başbakanı Maliki’nin IŞİD’i bahane ederek yüzlerce mazlum sivilin katledildiği olayları anlattı.

Musul’da yaşanan uzun zaman içinde yaşanan mazlumların ve Sünnilerin ayaklanmasıdır. Ancak Musul’da yaşanan Felluce, Ramadi ve Havice’de yaşananlardan uzak değildir. Oradaki 6 kentin yaşadıkları uzak değil. Nuri Maliki IŞİD’in orada bulunduğu bahanesiyle Havice’ye saldırdığı ve 50 masumun canını aldığı katliam çok da uzak değildir. Saldırdıktan sonra gördük ki orada ne IŞİD ne de silah var. Orada buldukları tek şey elindeki sopayla kendini savunmaya çalışan masum çocuklar vardı. 

El Kaide ve IŞİD hilafetten bahsediyorlar. Onlar demokratik ve medeni devleti kabul etmiyorlar. Ancak ben hala medeni ve demokratik devletin barışı ve şeffaflığı sağlayacağına inanıyorum.

FELLUCE’DEKİ HASTANE SALDIRISI

Mescidlere, okullara saldırdılar. En acısı ise hastane saldırıları oldu. Bombardımanda aralarında hasta doktor ve hemşirenin bulunduğu 35 kişi hayatını kaybetti.  Bu hastane IŞİD’e mi aitti? Bu adam etnik temizlik yapıyor. 

ŞOK GERÇEĞİ AÇIKLADI: MALİKİ IŞİD’İN KOMUTANLARINI SERBEST BIRAKTI

Irak’taki siyasi krizi farklı bir açıdan yorumlayan IŞİD’in ilerleyişinin altındaki şok gerçeği de açıkladı. Yaklaşık bir ay önce Maliki’nin bizzat IŞİD komutanlarını serbest bıraktığını söyleyen Tarık El Haşimi o süreci şöyle anlattı;

Bu adam bunca zulüm sonrasında IŞİD’le savaştığını iddia ederek uluslararası kamuoyunu arkasına almaya çalışacak. Bunlar terörist ve benim arkamda olmalısınız diyecek. Ancak onlar IŞİD’le değil Sünnilerle savaşıyor. Bunun delili de şu iki önemli olaydır;

Nuri El Maliki birkaç ay önce Ebu Gurayb hapishanesinde bulunan IŞİD komutanlarını serbest bıraktı. Daha önce suç işleyen bu komutanlar bir gece vakti cezaevinden çıkarıldılar ve hapishanenin önünde bekleyen son model özel araçlarla Felluce ve Suriye’ye götürüldüler. Tüm bunları kim yaptı Tarık El Haşimi mi? Nuri El Maliki mi? Hapishane onun ordusunun kontrolünde. Bu gerçeği kimse saklayamaz.

İkinci bir olay da seneler önce Basra Hapishanesinde yaşandı. Yine orada bulunan El-Kaide komutanları hapishaneden çıkarıldı, kendilerini bekleyen özel arabalara bindiler ve İran’a gittiler.  İşte El Kaide ve IŞİD budur. Şimdi El Kaide ve IŞİD’i destekleyen Tarık El Haşimi mi?  Yoksa Maliki ve İran mı?

TÜRK MEDYASININ IŞİD’İ DESTEKLEDİĞİMİ SÖYLEMESİNE ÜZÜLDÜM

Türkiye’deki bazı medya organlarının ‘Sünni Arap devrimini destekliyorum’ sözünü değiştirerek ‘IŞİD’i destekliyorum’ şeklinde yayınladığını öğrenen Haşimi bu iddiaları sert bir dille yalanladı. Haşimi, ‘‘Türk medyasının bu şekilde sözlerimi çarpıttığını öğrenince üzüldüm ve garipsedim. Herkes benim düşüncelerimi fikirlerimi bilir. 2004 yılında siyasete girdiğimde ben barışı seçtim. Sünni Araplar ABD’yle savaşmak istiyordu. Ben ise şiddeti reddettim. Benim 3 milyon kardeşim öldürüldü. Nasıl olur da IŞİD’i desteklerim.’’ diye konuştu.

BU BİR ARAP SÜNNİ AYAKLANMASIDIR

Musul’da yaşananlar IŞİD devrimi değildir. Çünkü Arap Sünniler yıllar önce Maliki’ya karşı ayaklandı. Felluce ve Anbar gibi eyaletlerde. Bugün de tüm dünyaya bakıyoruz sanki birden olmuş gibi ‘Nasıl IŞİD Musul Diyale ve diğer kentleri aldı’ diyorlar. 

irak-işid-haritasi-hangi-il-kimde.jpg

Bugün selefi aşırı gruplar konuşuluyor. Ancak bu ayaklanma Arap Sünnilerin ayaklanmasıdır. Bunu IŞİD’e indirgeyemeyiz. Şöyle bir gerçek var IŞİD vardır ve etkisi vardır. Ancak ben onların siyasetini, aşırılıklarını reddediyorum. Şoförlerin ve sivillerin kaçırılması hangi dinde var? 

Türkiye bu terör eylemini hak etmemektedir. Ben IŞİD’i değil kardeşlerimin ayaklanmasını destekliyorum.

IRAK BÖLÜNÜR MÜ?

Hayır ben Irak’ın bölünmesinden yana değilim. Çünkü Irak’ın bölünmesinin herkes için kayıp olacağını biliyorum. Bu sorunun halledilmesi ve istikrarın güvenliğin sağlanmasını istiyorum. Ancak bunun için Sünni kentlerine gereken hakların verilmesi gerekiyor.

ABD BAŞKANI BARACK OBAMA’YA SESLENDİ

Bundan sonraki süreçte Irak Başbakanı Nuri Maliki’nin ABD’den yardım istediğini gördük. ABD’nin olası yardım veya müdahalesini bekliyor musunuz?

ABD başlarda acele etti ve hava saldırıları gerçekleştireceğini söyledi ve büyük büyük gemiler gönderdi. Ancak Obama’nın dün daha yumuşak konuştuğunu gördük.  ABD artık Musul’daki asıl sorunun IŞİD olduğunu konuşmuyor. Bugün Amerikan medyasında Nuri El Maliki’nin Başbakanlıktan alınarak herkesi kapsayan yeni bir mutabakat hükümetinin kurulmasının zorunluluğundan bahsediyor. 

Ben dün ABD Başkanı Obama’ya bir mesaj gönderdim. Ona Irak’la olan tecrübesinin uzun yıllara dayandığını söyledim. ‘Sizler 1991’den beri Irak’la güç birliği yapıyorsunuz. O yıllardan beri ülkemize yüzlerce bomba gönderdiniz. 2003’te Irak’ta savaşa girdiniz. Trilyon dolarlar ve binlerce askerler kaybettiniz. Bugün baktığımızda halkım bölünmüş, kan kokusundan başka bir şey yok’ dedim.

Ey ABD Başkanı Obama, bir kere de olsa aklını ve bilgeliğini kullan. Biz tüm ülkelerden Irak’taki gerçekleri öğrenmesini ve bu sorunları çözmesini istiyoruz. ABD’nin böyle bir hamlesinin stratejik bir hata olacağını düşünüyorum. Ehli Sünnet artık bıktı. Sünniler ABD’ye öfkeyle ve kinle bakacaktır. ABD’den Nuri El Maliki gibi IŞİD’i bahane ederek camilerimize kadınlarımıza saldırmasın. ABD şunu unutmasın, yer yüzünde bir milyar 300 milyon Müslüman var. Bu kadar kişi ABD’ye tepki gösterecektir. Onların 2003’de barışı ve istikbali, teknolojiyi, eğitimi ve kadın haklarını müjdelediği zaman neler yaptığını biliyoruz.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 2
  • anadolubeyi 9 yıl önce Şikayet Et
    OBAMA'YA SESLENMİŞ. Sayın Haşimi, pisliğin başı zaten Obama ve Amerika değil mi? Her ne kadar Obama Amerikan Derin Devleti ile uğraşıyor olsa da O'nu alt etmesi mümkün değil. Obama bir mermi atmadan İslam Alemini birbirine düşürdü. Canları Cehenneme!
    Cevapla
  • ercan aykan 9 yıl önce Şikayet Et
    AVRUPADA İSLAMA İLTİFAT ARTIYOR.... Lakin ortadoğuda islamı öcü göstermek, yanlış lanse edip itibar kaybettirmek için büyük bir çaba söz konusu...Bu kimin işine yarıyor sizce?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Aliyev planı deşifre ederek 3 ülkeyi işaret etti: Ciddi önlemler almak zorunda kalacağız
EURO 2024'te görev yapacak hakemler belli oldu! Türkiye'den tek hakem...