Vahdet Erdoğan: Başbakan'ın başarısı iletişim

GreenArt Reklam’ın Başkanı Vahdet Erdoğan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yeni medyanın etkisi hakkında konuştu.

Vahdet Erdoğan: Başbakan'ın başarısı iletişim
Vahdet Erdoğan: Başbakan'ın başarısı iletişim
GİRİŞ 13.08.2014 14:44 GÜNCELLEME 13.08.2014 16:00

GreenArt Reklam’ın Başkanı Vahdet Erdoğan’a göre  “Siyasete ve reklam dünyasına dinlenmek yok.2015 seçim kampanyası 1 Eylül ile birlikte start alacak.”  Vahdet Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı seçimlerini, sosyal medyayı,  seçim kampanyalarını, Tayyip Erdoğan’ın başarı sırlarını konuştuk

Her seçimde sosyal medyanın önemi artıyor mu, Cumhurbaşkanlığı seçiminde sosyal medya belirleyici oldu sanki. Ne dersiniz?

Seçmenin kararını etkileyen çok sayıda iletişim faktörü var. Sosyal medya, gazeteler, televizyonlar, haber siteleri, kamuoyu anketleri, sokak reklamları, baskılı dokümanlar, fısıltı gazetesi ve diğerleri. Son birkaç seçimdir bunların içinde en etkili sosyal ağlar oldu.

Sosyal medya denince Twitter akla geliyor, bu doğru bir anlayış mı?

Doğru ama eksik bir anlayış bu. Twitter anlık yazışma mecrası olduğu için böyle bir algı oluştu. Facebook, Youtube, Instagram, Flickr ve diğerleri sosyal ağların kaynakları durumunda. Kaynaklarda malzeme olmalı ki iletişim anlamlı şekilde sürebilsin. Sosyal ağlara bir bütün olarak bakmak ve hepsini doğru oranda kullanmak lazım. Bir parti ve aday hiçbir tanıtım ve iletişim alanını boş bırakamaz. Her alanda çalışılmalı, her alanın hakkı verilmeli.

Sadece sosyal medya ile seçim kampanyası yapmak mümkün mü?

Hayır. Sadece sosyal medyada yürütülecek bir seçim kampanyası daha baştan ‘gerçekçilik ruhu’nu kaybeder. Kampanyalar sanal, duygusal, masalımsı, romantik unsurları gerçek hayatın içindeki karşılıklarından yola çıkarak kullanmalı. Bunun için seçim kampanyaları sokağa, mahalleye, pazara, markete, kahveye, camiye, parklara dokunmalı ve oralardan beslenmeli.  Bunun için de idealiniz, fikriniz, ulvi amaçlarınız olmalı. Recep Tayyip Erdoğan’ın başarısı da bundan kaynaklanıyor.

Peki, Tayyip Erdoğan bunu nasıl sağlıyor?

En önemli kaynağı, insanlarla doğrudan, doğal ve samimi kurduğu ilişkiler. Bu ona müthiş bir sosyal ve duygusal malzeme sağlıyor, insanların zihinleri ve duyguları ile kesintisiz iletişim sağlıyor.  İkincisi ise yaptırdığı anketler. Sürekli anketler yaptırdı. Bu da ona bilimsel veriler sağladı. Üçüncüsü ise teşkilatçılığı çok önemsemesi ve teşkilatlar üzerinden her insana ulaşması.
 

Bir de üç adayın kampanyasını değerlendirelim. Sizce en başarılı hangi adayın kampanyasıydı; Erdoğan, Ekmeleddin, Demirtaş?

Ekmeleddin İhsanoğlu sokakta ve meydanlarda zayıftı, sosyal medyada başarılıydı. İkili diyaloglar ve cevaplarıyla ilgi gördü. Gafları onu daha çok tanıtan doğal reklam unsuruna dönüştü. Selahaddin Demirtaş bu seçimin sürprizi sayılır. Aldığı oy ile bunu kanıtladı. Demirtaş hem sokakta hem de medyada estetik bir üslup ve esprili dil kullanarak ilgi çekti. Söylemini de ülke geneline göre oluşturmaya çalıştı. Bunlar ona farklı yerlerden oy getirdi. Şüphesiz, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin en başarılı ismi Tayyip Erdoğan idi. Seçim müzikleri başarılıydı, meydanları doldurdu. Meydanlardan yansıyan coşku ülke genelini etkiledi. Sevenleri, hayranları ve teşkilat Erdoğan’a güç kattı. Böylece oylarını konsolide etti.

2015 yılında milletvekilliği seçimleri var. Seçim kampanyaları ne zaman

2015 seçim kampanyası 1 Eylül ile birlikte start alacak. Fazla vakit yok. Herkes hazırlığını gözden geçirmeli. Adli Yıl açılış törenleri aynı zaman da 2015 seçimlerinin de startı olacak. Siyasete ve reklam dünyasına dinlenmek yok.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Gece kulübü yangını ve teleferik kazası için Meclis komisyonu kurulacak mı?
Erdoğan sinyali vermişti! Cezası 10 katına çıkıyor