'Rakı cümlesi aklımda yoktu o anda çıktı'

Entelektüellere saygı duyuyorum ama entelektüel geçinenler, elitistler var, diye serzenişte bulunan Kılıçdaroğlu 'rakı' kokan sözlerini açtı

'Rakı cümlesi aklımda yoktu o anda çıktı'
'Rakı cümlesi aklımda yoktu o anda çıktı'
GİRİŞ 12.09.2014 07:42 GÜNCELLEME 12.09.2014 07:43
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Balçiçek İlter'e verdiği röportajda “Rakı masalarında konuşan adam lazım değil bana. Bunlardan partiyi temizleyeceğim” sözlerinin perde arkasını anlattı.

İşte Kılıçdaroğlu'nun verdiği röportajdan ilgili bölüm:

‘KIZDIĞIM ONLAR BENİM’

O cümle daha önceden belli miydi?

Aklımda yoktu, o anda çıktı. Konuşurken. Ama sanki bütün rakı içenlere karşıymışız gibi bir eleştiri de geldi, yok öyle bir şey. İsteğim şu, arzum da şu; ben kimsenin özel hayatına ne kendim ne de parti olarak müdahale etmem. Özel hayat kutsaldır, saygılıyım, ama CHP kimliği taşıyanlar çalışmalı, enerjilerini halk arasında, halka görüşlerini, projelerini anlatarak geçirmeliler. İsteğim bu. Entelektüellere saygı duyuyorum ama entelektüel geçinenler, elitistler var.

CHP’de çok var mı?

Çok değil ama hiç yok da değil. Hatırı sayılır sayıda var ki siz “Temizleyeceğim’’ dediniz. Parti için, halk için çalışanları başımın üzerinde taşımaya hazırım ama çalışmayıp dedikodu üretenleri kabul etmiyorum.

Niye rakı sofrası benzetmesi peki?

“Bu memleket rakı sofralarında kuruldu’’ cümlesi vardır. Hayır bu memleket rakı sofralarında asla kurulmadı. Kanla gözyaşıyla kuruldu. Kim “Rakı sofralarında kuruldu’’ diyorsa bu ülkenin nasıl kurulduğunun farkında bile değil. İşte kızdığım onlar benim, tam da bunu diyen elitistler.

Yani “Rakı sofralarında dedikodu üretenler, yani temizleyeceğim dediğiniz elitistler’’, “Bu ülke rakı sofralarında kuruldu’’ diyenler mi?

Evet. Tam olarak evet.

“Atatürk göndermesi mi yapıldı”, “İnce, içki içiyor ona mı söylendi” diye yorumlar yapıldı.

Kimseye özel olarak değil. Bu algıya... Haksız eleştirilere muhatabız. Elit geçinip CHP’nin halkı tepeden gören bir anlayışta olduğunu yayıyorlar. Ben varsam CHP solda, ben yoksam parti sağa kayıyor. Yok öyle bir şey. Kabul etmem. Ben eksenli sol yoktur sol halk eksenlidir.

Siz rakı mevzuunu açınca, rakı içerken fotoğraflarınız yayıldı ortaya...

O benim özel hayatım, niye müdahale ediliyor ki...

“Erdoğan’ın “Aksırana tıksırına kadar içiyor’ cümlesinden farkı nedir” eleştirisi?

Onlar benim ne söylediğimin farkında değiller. Tabanım, vatandaşım doğru anladı beni.

O cümlenin arkasında bir de öfke var...

Evet var.

Nedir o öfkenin anlamı peki?

Bakın CHP adı belli, halk partisi. Hedef, ülkeyi çağdaş uygarlığa ulaştırmak. Bunu yaparken Türkiye gerçeklerinden yola çıkarak proje üretmemiz gerekiyor. Entelektüel geçinen kesim ve kişiler kendilerine göre Türkiye’yi ve dünyayı yorumluyorlar. Ve tek ilgi alanları CHP; ona öfkem.

Neden?

Çünkü iktidarı eleştirmenin bir maliyeti var. CHP’nin bir kesimle barışması lazım.

Nedir o kesim?

Bu ülkenin dindarlarıyla barışmamız lazım. Kendisini dindar hisseden ve sağ cephede yer alanlarla... Onların da şu gerçeği görmesi gerekiyor. Onların inançlarını sömürerek her türlü yolsuzluğu yaptılar. Kul hakkı yediler, ben onlara ayrı bir ufuk açıyorum diyorum ki “Ben senin inancına saygılıyım, seni seviyorum ama bana destek ver, ülke senin düşündüğün şekilde yönetilmiyor. Ve ben, onların sana anlattığı gibi bir kişi ya da parti değilim.”

CHP’yi böyle görmüyorlar mı?

Hayır. Farklı tanıtılıyor. CHP dine düşman. Niye dine düşman olsun? Ben de inançlıyım. O algı besleniyor, benim başkanı olduğum dönemde hangi inançtan olursa olsun kimse ötekileştirilmeyecek.

Peki ya “CHP dine düşman’’ algısını besleyen o geçmiş?

Geçmişimizle gerekirse yüzleşiriz. Hepimiz insanız, eksiğimiz hatamız vardır elbette. Kurumların da olabilir. Tek parti tarihi sadece CHP’nin tarihi değil ki Menderes’in de, Bayar’ın da Erdoğan’ın da tarihi... Elbette ki acı olaylar var. Biz bugünün koşullarıyla tarihi yargılıyoruz, oysa o günün koşullarına bakmak lazım. Onları da bırakın tarihçiler yapsın. Tek bir cümle ediyorum. Ben CHP’nin “Dine düşman’’ algısını bozacağım.

Ya Alevi kimliğiniz?

Siyasi areneda maalesef çok kullanıldı. Ben dinsiz miyim? Müslüman’ım, Allah’a, Peygamber’e, ehlibeyte, Kuran’a inanıyor muyum? Benim Müslüman’lığımı kim sorgulayacak? Bunu kendine dindar diyen reddeder. Alevi kimliğim siyaseten kullanıldı ama bunu din tüccarları yaptı, dindarlar değil, ikisinin arasında fark var.

Rahatsız oldunuz mu?

Hayır olur bunlar, siyasette kullanılır. Eğer bir insan gerçekten inançlıysa bunları zaten yapmaz, eğer inancı kendi kariyerine odaklıysa bu yola başvurur ve bel altı oynar. Gösteriş için ibadet olmaz. Ben umreye de gittim ama çıkıp söylemedim, ayıp bir şey bu.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 4
  • Keçi KEÇİ 9 yıl önce Şikayet Et
    ÇEVİR KAZI YANMASIN. Bu ..C'lilerin en büyük çıkmazlarından biri de bu işte;bir laf ediyorlar sonra da ondan çark etmek için hem kendilerini hem de milleti meşgul ediyorlar da ediyorlar. Boşa enerji israfı. Atalarımız buna 'Dil Belası' demişler;dudaklarından döküldümü tamamdır,geçmiş ola!
    Cevapla
  • Temiz Bey 9 yıl önce Şikayet Et
    önce sizin müftü emeklisi vekil bozuntusunu sorguya çek !. bir tv kanalında o vekil helal parayla içilen rakıyı Allah affeder demişti ! haydin CHP liler siz nasılsa hepiniz helal para kazanıyorsunuz rakıya hucum ! işte bu adamda CHPnin Müslüman müftüsü ! buyrun namaza !
    Cevapla
  • gklaus 9 yıl önce Şikayet Et
    ZATEN. ben zaten kemalin düşünerek konuştuğunu sanmıyorum aklına ne geliyorsa onu konuşuyor,büyük ihtimalle bu haberdeki konuşmalarıda aynı şekilde aklında yokmuştur da biranda çıkıvermiştir :D
    Cevapla
  • İbrahim Yaran 9 yıl önce Şikayet Et
    muş muş!. "Ben umreye de gittim ama çıkıp söylemedim, ayıp bir şey bu." Rakı içtiğini söylemek ayıp olmuyor da umreye gittiğini söylemek ayıp oluyor muş muş.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Tokat'ta kırılmanın olduğu fay hattı havadan görüntülendi
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan esprili gönderme: Artık Fenerbahçeli değilim