'Başkanlığa geçilmeden memlekete huzur yok'

Burhan Kuzu, 'Başkanlık modeline geçilmeden sıkıntılar bizmez' dedi: Parlamenter sistem halkın oylarıyla seçilmiş cumhurbaşkanını zorlar.

'Başkanlığa geçilmeden memlekete huzur yok'
'Başkanlığa geçilmeden memlekete huzur yok'
GİRİŞ 15.09.2014 08:48 GÜNCELLEME 15.09.2014 08:48

Yelda Gökdağ'ın röportajı

Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu konuştu. Prof. Dr. Kuzu, yeni anayasadan bakanlık iddialarına her konuda özel açıklamalarda bulundu:  

- Yeni anayasa konusunda mutabakata varılan 60 madde üzerinde yeniden görüşülmesi konusunda umudum yok. Çünkü muhalefetin tutumunu biliyorum. 

- Başbakanlık modeline geçmeden, Türkiye'nin sıkıntısı bitmez. Bu model hayata geçmeden memlekete huzur yok. Bir daha koalisyonların gelmeyeceği bir 
modeli mutlaka üretmemiz lazım.  

'ÇALIŞKAN KARAKTERİNE TERS' 

- Daha önce "Tayyip Bey bu parlamenter sistemde cumhurbaşkanı olamaz" demiştim. Çünkü kendisini tanıyorum ve mevcut sistem gelenin gidenin imzalandığı  bir yapı istiyor. Bu, kesinlikle Tayyip Bey'in çalışkan karakterine uymuyor. 

- Cumhurbaşkanı mevcut anayasada yer alan tüm yetkileri kullansa dahi, sistem değişmeden netice alınması zor. Bunu Özal ve Demirel'de de gördük. 

- Yeni anayasa üç dönem kuralına takıldığım için benim olmadığım dönemde çıkacak. Sonuç alındıktan sonra bu konuyla ilgili zerre düşmanlık duymam. 

- Genel seçimlerden sonra partimizden, çalışmaya devam etmem konusunda teklif gelirse alacağımız konuma göre çalışmalarımı sürdürürüm. Gelmezse üniversitede hoca olarak devam ederim.

'BAKANLIKTA KIRGIN DEĞİLİM' 

- Benim bakanlık istediğim, verilmediği için kırgın olduğum iddiaları kesinlikle doğru değil. Bir kanalda "Bakanlık bekliyor musunuz?" diye sordular. Ben de, "Tüm vekiller bekler" dedim. İstemek ayrı, beklemek ayrı.

'Anayasamız hazır, Tayyip Bey ilk olur'

- 2015 genel seçimlerinde anayasayı tek başımıza çıkarabilecek sayıyı yakalarsak, Başkanlık modeli için anayasamız hazır. 

- Küçük bir oynama yapılır metin Meclis Genel Kurulu'ndan geçer. En fazla 6-7 ay sürer. 

- Bu durumda Tayyip Bey Parlamenter sistemde en fazla 1.5 yıl Cumhurbaşkanlığı yapar. Sonrasında da bu ülkenin ilk Başkan'ı olur.

KAYNAK: AKŞAM
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
 O maçtan sevindiren haber! Türkiye'ye ülke puanı müjdesi
Ukrayna, Kırım'daki Rus S-400 sistemlerini vurdu