Bardakçı: O sözler Mevlana'nın değil

Tarihçi gazeteci Murat Bardakçı Mevlana'ya ait olduğu düşünülen ve birçok yerde kullanılan sözlerin ona ait olmadığını söyledi.

Bardakçı: O sözler Mevlana'nın değil
Bardakçı: O sözler Mevlana'nın değil
GİRİŞ 30.09.2014 15:35 GÜNCELLEME 30.09.2014 15:35
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Mevlana'nın 807. doğum günü Türkiye başta olmak üzere dünyanın çeşitli bölgesindeki etkinliklerle kutlanıyor.

Bu etkinlikler kapsamında Hürriyet Kelebek'te röportajlar yapan İzzet Çapa, Murat Bardakçı'nın kapısını çaldı.

"MEVLANA TÜRK DEĞİL FARS'TIR"

Murat Bardakçı, Türkiye'nin övünç kaynağı olarak dünyaya duyurduğu isim olan Mevlana'nın aslında Türk değil Fars olduğunu belirtti. Mevlana için "Türkiye'de yaşamış bir Fars şairidir. Türkleştirme modası çıkardılar ama Mevlana Türk değildir" diyen Bardakçı Mevlana'ya ait olduğu düşünülen bazı sözlerin ona ait olmadığını da söyledi.

"NE OLURSAN OL YİNE GEL" MEVLANA'NIN DEĞİL

Bardakçı, bu sözlerden en çok bilineni olanların Mevlana'dan 3 asır önce yaşamış olan Ebu Said Ebu'l-Hayr'a ait olduğunu söyledi. Bardakçı'nın ifadesine göre Ebu Said Ebu'l Hayr'a ait olan ancak Türkiye'de birçok kişinin Mevlana'ya ait olduğunu zannettiği dizeler şöyle:

"Gene gel, gene gel!
Her ne olursan ol, gene gel
Kafir isen de, Mecusi isen de, putperest isen de gene gel.."

YORUMLAR 13
  • DLN BLT GS 3 yıl önce Şikayet Et
    Mevlanayı çook ama çok seviyorum sözlerinde ❤❤
    Cevapla
  • dikdur 9 yıl önce Şikayet Et
    din algisi. onu birak adamin (adam dedim diye tekfir etmeyin lütfen) müslüman mi mecusi mi oldugu belli degil. Ben sahsen müslüman bile olmayan birisinin türbesine gidip (üstelik ücretli) dua edip ne yüzle Allahtan birsey isteyecegim (eger ondan medet ummuyorsam). Kaynak isteyen kardeslerime Prof. Dr. Mikail Bayram hoca var kendisi farsca biliyor Türkiyede uzmandir. Derslerine bakin youtubda tabi SABIR ve tahammül varsa...
    Cevapla
  • Hacı Ahmet ALAGÖZ 9 yıl önce Şikayet Et
    müstehcen. mesnevideki müstehcen hikayeler kime ait acaba? Hint hikayelerini mesnevide anlatıp gönül vahyidir diyen kim acaba? buda felsefesini bize empoze etmeye çalışan kim acaba?
    Cevapla
  • Sarcan 9 yıl önce Şikayet Et
    Can Üstün bey. Ben Mevlana'nın Belh'te doğduğunu inkar etmiyorum ki. Horasan Türkler'in yoğun yaşadığı yerdir. Belh Türk şehridir. Fars kökenli olsaydı Mevlana Celaleddin Farisi denilirdi. Öyle değil mi? Niye Rumi deniliyor? Eğer sizin iddianız doğru ise bunun bir açıklaması olmalı. Farisi değil ki Rumi olarak isimlendirilyor. Eserlerinde Farsaça kullanması onun Farisi olduğunu göstermez. Mesala şimdi de birçok Türk bilimadamı İngilizce kitap, makale yayınlıyor. Bu onların İngiliz olduğuna delil gösterilemez. Günümüzün baskın dili İngilizce olduğu için bu böyle. O zamanların edebiyatında da Farsça'nın bir ağırlığı olduğu da inkar edilemez O yüzden Mevlana Celaleddin Rumi eserlerinde Farsça kullanmıştır. 800 yıldan bu yana hiç kendisine Celaldeddin Farisi denildiği vaki mi? Bir tane örneği var mı?
    Cevapla
  • Hayrullah KARADENİZ 9 yıl önce Şikayet Et
    Kadir YILDIZ ve Ahmet SARMUSAK Kardeşlerime,. Kardeşlerim diyorum, kısa yorumlarınızda, "Şahsıma karşı da olsa" fikriyatınızın müsbet olduğu belli. Kadir Bey; Kemal Atatürk'le ilgili bu ifade birebir "Kendisine" aittir. Bakınız "Atatürkün Uşağı İdim-Cemal Granda-Hürriyet Yayınları" Ahmet Bey Kardeşim; Hz Mevlanaya atfedilen sözün "Elfazı Küfür" olduğu sözü, son devrin büyük ulemasından alınan ve onun sohbetinde dinlediğim bir konudur. Ben sadece kaynağını belirtmeden naklettim. Küfre rıza-küfrü hoş görmek-küfürdür. Dayanak bu kaide. Putperest de olsan gel ne demek! Bu konuyu nakleden kişi Hz. Mevlanaya büyük hürmeti olan kişidir. Mesnevinin Keramet-i Resul olduğunu söyleyenlerdendir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bayraktar TB3'te 30. uçuş da tamamlandı
Sergen Yalçın'dan Beşiktaş yönetimine mesaj! Geri dönecek mi?