'Gülen Hareketi militanlaşıp radikalleşecek'

Etyen Mahçupyan Gülen Hareketi'nin geleceğiyle ilgili olarak çok önemli sayılabilecek bir öngörüde bulundu.

'Gülen Hareketi militanlaşıp radikalleşecek'
'Gülen Hareketi militanlaşıp radikalleşecek'
GİRİŞ 15.11.2014 10:43 GÜNCELLEME 15.11.2014 10:49
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun danışmanı ve Zaman gazetesinin eski yazarlarından Etyen Mahçupyan'a göre Gülen Hareketi’nin entelektüel vuruculuğu kalmayacak ve bu hareketin militanlaşmış, radikalleşmiş bir kadro etrafında şekilleneceğini belirtti. 

El-Cezire Türk'ten İrfan Bozan'a konuşan Mahçupyan, dünyanın apışıp seyredeceği Türkiye merkezli bir Müslüman kuşakla karşı karşıya kalınacağı vurgusunda bulundu.

İşte Mahçupyan'ın röportajında öne çıkan açıklamalar: 

İslami kesim içinde dünyayı bilen, dünya ile entegre olan, entellektüel kapasitesi yüksek, yabancı dil bilen, modern dünyanın araçlarını kullanan gençlik olarak Gülen Hareketi gençliği öne çıkıyor. Hatta bu kesim kavga öncesi AK Parti için enerjisini harcadı. Bu gençlik ne olacak?

Gülen Hareketi gençliğinin yeni İslami kesimin entelektüel yeni yüzünü temsil edeceği fikri aslında Müslümanların dışından gelen bir fikir. O daha ziyade bizim gibi insanların seküler çevreden gelen insanların gözlemiydi. Çünkü Gülen Hareketi’nin modernleştirici bir yönü olduğu bunu kamusal alana çıkartıcı yönü olduğu açık. Modern dünyanın aletlerini de kullanmaya da devam ediyorlar, dolayısıyla olumlu bir tarafı hala da var. Böyle görünce oraya bir artı puan yazıyorsunuz. Milli Görüş Hareketi’nin siyasete yürümesiyle beraber kendi tabanında okumuş insan özellikle, yüksek öğrenimli insan az olması Gülen Cemaati’nin bu yeni kuşağının kullanılmasıyla sonuçlandı. İkisi birleşti. AK Parti yönetiyor ama devlet kadrolarında Gülen Hareketi var. Eğer problem olmasaydı biz gene dışarıdan bakarak bu ikisinin yavaş yavaş bir tür senteze de gidebileceğini öngörebilirdik. Ama şunu söyleyeyim birinci günden itibaren çok aklı başında ve derinliği olan entelektüel birikimi olan AK Partililerin bir bölümü bunun yürümeyeceğini kendilerinin bambaşka bir akışının olduğunu Gülen Hareketi’nin güvenilir bir hareket olmadığını söylüyorlardı. Bu ufak bir zümreydi çünkü gerçek hayatın dinamiği bu tarafa doğru akıyordu. 2012’nin başıyla beraber bu küçük ses birden bire daha duyulur oldu. İnsanlar, Gülen Hareketi ile mesafe koymaya başladı. Biz de dışarıdan bu sesi duymaya başladık. Şu andaki 20 yaş  kuşağına baktığınız zaman Milli Görüşlülerin üniversite mezunu sayısı Gülen Hareketi mensuplarına göre düşüktür. Bürokrasi içine girdiğimizdeyse mukayesesiz bir şey yüzde 95’i Gülen Hareketi, yüzde 5’i Milli Görüş Hareketi. Üniversite mezunluğu kritik bir şey üniversite mezunu demek entelektüel lider demektir. Yeni Müslüman genç tipolojisinin görünürlülüğünü, kamusal alana çıkmasını, ürün vermesini hep geciktirdi. Belki bu öyle kolay kolay telafi edilecek bir şey de olmayabilir. Bu insanlar yaşları ilerleyince bir işe girip çalışacaklar. O bakımdan önümüzdeki 10 seneyi bitirdiğimizde onlarla karşılaşacağız. İhtilalci bir görünüm ortaya çıkacak. Dünyanın apışıp seyredeceği Türkiye merkezli bir Müslüman kuşakla karşı karşıya kalınacak.

MİLİTANLAŞMIŞ VE RADİKALLEŞMİŞ BİR KADRO

Bu kuşak Gülen Hareketi gençliği olamaz mı?

Gülen Hareketi gençliğinin olması çok zor. Çünkü Gülen Hareketi içinde gerçek anlamda bir entelektüel açılım şansı çok az. Özeleştiri çok çok az gidererek daha çok siyasi misyon öne çıkıyor. Ancak koparak bireyselleşmenin mümkün olduğu bir noktaya gidiyorlar. O yüzden de ben Gülen Hareketi’nin militanlaşmış, radikalleşmiş bir kadro etrafında şekilleneceğini düşünüyorum. Entelektüel vuruculuğunun kalmayacağını düşünüyorum. 

YORUMLAR 30
  • Yavuz Eyyubov 9 yıl önce Şikayet Et
    Mahcupyan İranın "SAHAR TV"-ye konuşanda türk düşmanı, başbakana danışman oldukda Türkiye sevdalısı. Bu ermenilerde her sifat var.
    Cevapla
  • halim selim 9 yıl önce Şikayet Et
    Ebu Hureyre ve İbnu Ömer (ra) anlatıyor: Resulullah (sav) buyurdular ki: “Ahir zamanda, dinle dünyayı talebeden insanlar zuhur edecek. Bunlar, insanlar(a iyi görünüp, onları aldatmak) için öyle bir yumuşaklığa bürünürler ki koyun postu yanlarında kaba kalır. Dilleri de baldan daha tatlıdır. Ancak kalpleri kurtlarınkinden vahşidir. Cenâb-ı Hak (bunlar için) şöyle diyecektir:" “Beni aldatmaya mı çalışıyorsunuz, yoksa bana karşı cürete mi yelteniyorsunuz? Zât-ı Akdesime yemin olsun, bunlar üzerine, kendilerinden çıkacak öyle bir fitne göndereceğim ki, içlerinde halim olanlar bile şaşkına dönecekler.”
    Cevapla
  • Ahmet Faruk 9 yıl önce Şikayet Et
    Doğrunun ve yalanın kimine göre iyi kimine göre kötü bir özelliği vardır kesinlikle ama kesinlikle ortaya çıkar. Onun için olumlu veya olumsuz yorum yapamam/yapmıyorum. Muhakkak ki Rabbimin izniyle ortaya her şey ayan beyan ortaya çıkacaktır
    Cevapla
  • Ahmet Faruk 9 yıl önce Şikayet Et
    Zafere ve mutlu sona sadece ve sadece ve sadece doğru yapanlar ulaşacaktır
    Cevapla
  • ahmet er 9 yıl önce Şikayet Et
    Yahu nasil bir analiz. Milyonlarca IHL mezunu var. Akademisyen-Burokrat var. Gulen hareketinden bir tane düşünür çıkmış mı? Yapılan iş eldeki kadroyu organize edip hareket etmek. Mahcupyan uzaktan atış yapmış
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Adli tıp raporları ortaya çıktı! Katilleri başıboş köpekler
CHP kurmayları açıkladı! İşte Özel'in Erdoğan'a götüreceği konular