Hükümet kararlı! Seçimden önce çözülecek

Başbakan Yardımcısı Akdoğan çözüm süreciyle ilgili umutlu konuştu

Hükümet kararlı! Seçimden önce çözülecek
Hükümet kararlı! Seçimden önce çözülecek
GİRİŞ 19.12.2014 10:49 GÜNCELLEME 19.12.2014 12:30
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

“Nihai noktaya seçimlerden önce varacağımıza inanıyorum. İyi yoldayız. Görüşmeler sürüyor. Bunun çıktılarını yakında göreceğiz. Son dönemde yaşananlardan herkes gerekli dersleri çıkardı. Aramızda genel bir anlayış birliği var. Seçimden önce nihai çözüme ulaşma konusunda ortak amacımız var. Takvim budur.”

Başbakan Yardımcısı Doç. Dr. Yalçın Akdoğan’la paralel yapı olgusunu ve çözüm sürecinin geleceğini konuştuk. Akdoğan “Seçimden önce önemli gelişmeler olabilir” ifadesini kullanırken paralel yapıyla ilgili çok sert değerlendirmeler yaptı.

Temenni değil!

- Çözüm sürecinde tren rayda dediniz, tren hareket etti mi?

İyi yoldayız. Mesafe alınıyor. Trenin raya oturması, hareket etmeye başlaması, bunlar iyidir. Önemlidir. Ümitvarım. Nihai noktaya seçimlerden önce varacağımızı inanıyorum.

- Benzer bir yorumu Zübeyir Aydar yaptı, bu konuda bir ortaklaşma mı var? Bu bir temenni mi, yol haritasına bağlı tespit midir?

Takdir edersiniz ki benim konumum temenni makamı değildir. Bulunduğum noktadan baktığınızda bu temenni olmanın ötesinde bir gerçekçi beklenti veya hedef olarak görülebilir.

Bundan sonra neler göreceğiz?

Buraya gelinceye kadar bazı kırılganlıklar yaşandı. Birtakım sıkıntılar oldu. Bu tür süreçler kolay süreçler değildir. Sorun çıkar, sabotaj girişimi olabilir, türbülans olur, bütün bunlar sürecin doğasında var. Önemli olan kararlılık, samimiyet, iyi niyet ve bu sorunları çözebilecek kapasite sahibi olmaktır.

‘Süreç rayına girdi’

- Sorunlar karşısında tutum nedir?

Sorunlar çıktı mı, çıktı. Biz bunları çözdük mü, çözdük. Bu çok önemli bir kazanımdır. Karşılıklı görüşme olması önemlidir. Köprünün yıkılmaması değerlidir. Bu sürece başlarken sıkıntılar olabilir demiştik. Bizim dışımızdan kaynaklanan sorunlar olabilir. Suriye olayları, Kobani olayları yaşandı. Türkiye’nin siyasi ikliminde birtakım farklı gelişmeler yaşandı. Bunlara rağmen sorunları aşabildiysek ve süreç rayına girdiyse, hız kazandıysa, doğru yolda ilerleyebiliyorsak önemli bir kazanımıdır.

- Bundan sonra neler olacak?

Görüşmeler sonucunda yaşananları kamuoyu görecek. Ancak şunu söyleyeyim toplumun kabul etmeyeceği hiçbir şeyi yapmayız. Toplumun rızası ve desteğiyle bu süreç ilerliyor. Burada toplumu irrite edecek birtakım gelişmeler olacak gibi düşünmek doğru değildir. Netice de demokratik bir çözüm olacaksa bu halkın desteğiyle olacaktır.

‘HDP de oyuna gelmez’

- Gelinen noktada son durum nedir?

İyi yoldayız. Görüşmeler sürüyor. Bunun çıktılarını yakında göreceğiz. Ne yaptığımız somut olarak görülecektir. Son dönemde yaşananlardan herkes gerekli dersleri çıkardı.

- Sonuca yaklaştıkça provokasyon bekliyor musunuz?

Neticede bazı çevrelerin örgütü yeniden eylemlere sevk etmek için teşvik edici bazı çabaların içinde olduklarını biliyoruz. Bir takım yeni oyunlar devreye konabilir. Hükümet olarak bunlara karşı da gerekli tedbirleri alıyoruz. Bu oyunlarprovokasyon girişimlerinin tutacağını düşünmüyorum. Çünkü halk desteği bizim yanımızda. Bunun dışındaki sabotaj ve yönlendirme çabaları başarılı olamayacaktır. HDP’nin de bunun farkında olduğunu ve bu oyunlara gelmeyeceğini düşünüyorum.

- Sürecin ilerlemesi konusunda başta HDP olmak üzere muhataplarınız arasında uzlaşma ortaklaşma var mı?

Aramızda genel bir anlayış birliği var. Sonuca ulaşılması, problemin çözülmesi ortak amaç. Seçimden önce nihai çözüm ulaşma konusunda ortak amacımız var. Takvim budur.

‘Cennet vaat etmiyoruz’

- Bu ne anlama geliyor biraz açar mısınız?

Bu her şey güllük gülistanlık olacak anlamına gelmiyor. Tüm sorunlar bir anda sihirli bir çubukla çözülecek değil.  Yılların biriktirdiği konular var. Reform ihtiyacı hayat sürdükçe devam eder ve yeni adımlar atılır. Biz süreç sonunda cennet vaat etmiyoruz, ancak on binlerce insanın yaşamını yitirdiği bir soruna demokratik çözüm bulmak, birlik ve kardeşlik içinde gelece yürümek büyük bir başarıdır. Neticede önümüzde duran sorunu çözmek için mesafe alınacağı kanaatindeyim.

- Siz demokratik açılım sürecinin içinde oldunuz. Oslo sürecini takip ettiniz. Çözüm sürecini önceki girişimlerden ayıran temel husus nedir?

Bugün nihai çözüme bu kadar yakınsak AK Parti döneminde pek çok adım atılmasıyla mümkün oldu. Bu süreçte onlarca demokratik reform yapıldı. Bu mesele bir sorunlar kümesi... Bölgesel geri kalmışlık, ayrımcılık, demokratik alanın genişletilmesi gibi farklı boyutları var.

‘Kuyruğuna geldik’

Burada esas mesele bir çözüme ulaşmak. Meselenin birçok boyutu halledilmiş durumda. Hal böyle olunca geçmişe nazaran sonuca bir adım daha yaklaşmış haldeyiz. Yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik.

- Tünelin ucunda ışık görünüyor mu?

Bugüne kadar tünelin ucunda bu kadar güçlü bir ışık görülmemişti. Türkiye’de birçok kesimin birçok sorunu olabilir. Biz top yekün bunları çözmeye çalışıyoruz. Demokratik reform süreci devam edecektir. Ancak tekrar söyleyeyim çözüm sürecinde seçimden önce sonuç alacağımızı düşünüyorum.

‘HDP kaybedenler kulübüne üye olmaz’

- Peki kamu düzeninin sağlanması konusunda bir uzlaşma sağlandı mı?

Burada iki temel parametre var. Birincisi kamu düzeninin sağlanması. İkincisi bölgedeki tüm paydaşların sürece dahil olmasıdır. Bu iki olgu da bölge halkının talebidir. Hükümet kamu düzeni konusunda kararlı. Bu sürecin tali konusu değil, asli unsurudur. Süreç bunun üzerine bina edilecektir. Bu konuda iyileşme sağlanmadan ilerleme beklemek gerçekçi olmaz.

-  Son günlerde HDP’nin CHP ile ittifak yapacağı söyleniyor, siz ne diyorsunuz?

Bu süreçte HDP önemli misyonlar görüyor. Ancak siyaseten ne yapacaklarına kendileri karar verirler. AK Parti’ye karşı şimdiye kadar pek çok koalisyon ve seçim ittifakı yapıldı. Ancak hiçbiri başarılı olmadı. Ben HDP’nin kaybedenler cephesinde yer alacağını sanmıyorum. AK Partiye karşı oynanan oyunların içinde suni ittifaklar kuruldu. Ancak bu ittifaklar hep kaybetti. Bunu 30 Mart’ta ve 10 Ağustos’da bir kez daha gördük. HDP’nin süreçten rahatsızlık duyan bu statüko bloğuna katılması kendi aleyhine olur. HDP’nin kaybedenler kulübüne üye olması ona hiçbir şey kazandırmaz.

KAYNAK: VATAN
YORUMLAR 10
  • milletin ferdi 9 yıl önce Şikayet Et
    Adın selim olabilir ama hiç de aklı selim değilsin. Ak Parti zamanında çözülen sorunlar sayılsa birkaç yorum metnine sığmaz. Bunları görmemek için gönül körü olmak lazım. Göstermemek için de nankör olmak lazım. Ak Partiye yanlış tercih demiş. Arkadaşın doğru tercihi ne acaba? CHP mi? Kuyruğu MHP mi? Terörden nemalanan demokrat süsü verilmiş CHP zihniyetli ırkçı parti HDP mi acaba?
    Cevapla
  • milletin ferdi 9 yıl önce Şikayet Et
    Hala da ne kadar eskiyi özleyenler varmış hayret doğrusu. Kandan beslenenler utanın biraz yeter artık azgınlığın bu kadarı fazla
    Cevapla
  • cihan 9 yıl önce Şikayet Et
    secimden once her sey belli olmazsa kabak tadi verir, bir akp secmeni olarak diyorum. nedir bu cozum ureci gormek istiyoruz
    Cevapla
  • selim 9 yıl önce Şikayet Et
    çok ysanlış bir seçim tercihi hangi sorun çözüldüki bu çözülsün işsizlikmi vegiler atanamyan insanlarmı vs say say bitmez sorun çığ gibi büyüyor
    Cevapla
  • Vatandaş 9 yıl önce Şikayet Et
    Çözüm sürecinin başarıya ulaşması için her iki tarafın gönüllü olması gerekiyor. Ama ne yazık ki kan akmasın analar ağlamasın dedikçe sözde kürtlerin temsilcisi olduğunu iddia eden terörün siyasi ayağı olan hdp, çözüm sürecinin olmaması için sürekli bahaneler uydurmaktadır. Her ne kadar çözüm süreci başarıya ulaştı deselerde bugün hala teröristler Mardin, Diyarbakır, Hakkari ve doğu illerinin bir çok yerinde yol keserek kimlik sormakta ve terör eylemlerine devam etmektedir. Her ne kadar yeni çıkan mevcut yasa da yüzünü gizlemek ve molotofun bomba kategörisinde alınmış da olsa izlediğimiz ve doğu bölgesinde görev yapanlardan aldığımız haberlerden malesef çözüm sürecinin pekde başarılı olmadığı görülmektedir. Temennimiz ve dualarımız çözüm sürecinin başarılı olmasıdır. Rabbim bu konuda devletimize güç, kudret versin inşallah.
    Cevapla
  • mert 9 yıl önce Şikayet Et
    eskiden fatihler kanuniler olsa şu durumu görse savaşta değil de herhalde kahırlarından ölürlerdi mekanları cennet olsun tüm büyük liderlerimizin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bahisçi trollün naylon şirketine İBB’den 1.5 milyonluk ihale! İşte belgesi
CHP'de bir yanda para kulesi bir yanda para saçması! 'Bu değirmenin suyu nereden geliyor?'