Başbakan Davutoğlu: Gurur duydum

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dünkü Diyarbakır ve Batman kongrelerinde çok önemli detaylar ön plana çıktı.

Başbakan Davutoğlu: Gurur duydum
Başbakan Davutoğlu: Gurur duydum
GİRİŞ 26.01.2015 08:57 GÜNCELLEME 26.01.2015 10:14

Abdülkadir Selvi'nin röportajı

Başbakan Davutoğlu, Diyarbakır ve Batman temaslarında kendisini takip eden gazetecilerin sorularını cevapladı. Boş zamanlarında ‘Kürtçe’ öğrenmeye çalıştığını ifade eden Başbakan, kendisine 'Serok Ahmet' denilmesinden de gurur duyduğunu ifade etti.

İşte Davutoğlu'nun röportajından ilgili bölümler: 

Kürtçe öğrenmek istiyorum dediniz. Nasıl öğreneceksiniz?

Aslında yavaş yavaş öğreniyorum. Dikkat ederseniz bir ilerleme var. Eve çok güçlü bir Kürt gramer kitabı  aldım. Kürt edebiyatı üzerine de epey iyi bir koleksiyonum var. Aslında hiç bir Kürtçe alt yapım yok. Yalnız her Türk iyi dinlerse  Kürtçe’yi anlar. Kürtçe’de de Türkçe’de de çok fazla Arapça ve Farsça kelime var.

'SEROK AHMET'TEN GRUR DUYDUM 

Bugün size ilk defa Serok Ahmet denildi.

Memnun oldum. (Gülerek) Biji Serok Ahmet… Güzel bir his.  Boşnakça bana ‘Başbakan Ahmet’ demiş olsalardı bundan rahatsızlık duyar mıydım- duymazdım. Hatta gurur duyardım. Yurtdışında  denilince rahatsız olmazdım da Türkiye’de  Kürtçe biri  Serok Ahmet dediğinde niye rahatsız olayım. 

MUAZZAM İLGİ VARDI 

Çözüm süreci kamu düzenine bağlı diyordunuz. Kamu düzeni sağlanmış olsaydı çözüm süreci neler olacaktı? 

İyi şeyler olacak, oluyor. Sokaklarda olağanüstülük yok. Mesafe alınmadı değil. Bugün sokaklarda  muazzam ilgi vardı. Selahattin Demirtaş Konya’da ne kadar kolay kongre yapıyorsa AK Parti, ya da başkaları da burada aynı rahatlıkla siyaset yapmalı. Belediye çöpçüsü görüntüsü altında baskı yapıyorlar. Buna kimsenin hakkı yok. 

TRAVMA ATLATILDI 

Çözüm sürecinde nehrin yarısı geçildi demiştiniz. Diğer yarısı için bir süre verebiliyor musunuz?

6-7 Ekim olayları sırasında çok büyük vandalizm oldu. Ama PKK, HDP.  HÜDA PAR’ı bir kenara koyun. Halk nehrin yarısını geçtiğini gördüğü için tepki gösterdi. Kamu düzeni olsun diye devleti çağırdı. Öldürülen çocukların aileleriyle görüştük. Bir hanım dedi ki; “Biz size yanımızda görmek istedik” dedi, ama “Göremedik” dedi.  ‘Siz derken  neyi kast ediyorsunuz?’ dedim. “Devleti görmek istedik, polisi görmek istedik” dedi. Polis oradaydı ama her yere ulaşmak mümkün olmadı. Birileri oradan Kobani gibi şeyler çıkarmak istedi. Halk önce katılmayarak büyük direnç gösterdi. Diğeri ise önce sessiz, sonra sesli tepki verdi. Buraları yaktı, yıktılar. 1 ay içinde yeniden inşa ettik. O travmayı atlattık. İnsanların yüzleri gülüyor. Çözüm süreci için yoğun görüşmeler sürüyor. İnşallah sukûnet içinde seçimleri yaparız.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
YRP Genel Başkan Danışmanı Mollaismailoğlu'ndan Cumhur İttifakı çağrısı!
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü