CHP’li Mengü'den CHP'lilere tepki

Şa­hin Men­gü, Berkin Elvan ve Ethem Sarısülük ailelerine adaylık teklif edilmesine tepki göstererek kendi tutarsızlıklarını değerlendirdi.

CHP’li Mengü'den CHP'lilere tepki
CHP’li Mengü'den CHP'lilere tepki
GİRİŞ 29.01.2015 13:28 GÜNCELLEME 29.01.2015 14:37

CHP ile HDP'nin Berkin Elvan ve Ethem Sarısülük ailelerine adaylık teklif etmesine tepki gösteren CHP’li Mengü, "Bu memlekette 13 bin şehit var. Onlar da ana-baba kuzusuydu. Niye onlardan birisinin anası, babası değil?" diye sordu.

CHP es­ki Ma­ni­sa Mil­let­ve­ki­li ve Avu­kat Şa­hin Men­gü'yle CHP'de ya­şa­nan is­ti­fa­la­rı ve Yu­na­nis­tan'da­ki sol koa­lis­yo­nun se­çim za­fe­ri­ni ko­nuş­tuk. De­ğer­len­dir­me­le­ri dik­ka­te de­ğer... 

Son ay­lar­da CHP'de 5 ve­kil ya is­ti­fa et­ti ya da ih­raç edil­di. CHP'de ne­ler olu­yor?

Çok açık söy­le­ye­yim; CHP'de Er­can Cen­giz di­ye bir mil­let­ve­ki­li ol­du­ğu­nu bil­mi­yor­dum. İs­ti­fa et­ti­ği gün öğ­ren­dim. Her­hal­de kür­sü­ye çı­kan bir ar­ka­da­şı­mız de­ğil­di. O Mer­kez Par­ti'ye geç­ti. Ben­ce da­ha önem­li olan 3 ta­ne ulu­sal­cı­nın, Sü­heyl Ba­tum'un ih­ra­cı, Bir­gül Ay­man Gü­ler'in is­ti­fa­sı, her şe­ye rağ­men Emi­ne Ül­ker Tar­han'ın is­ti­fa­sı, bun­lar ulu­sal­cı da­mar­la­rı güç­lü olan mil­let­ve­kil­le­riy­di. CHP'de uzun za­man­dan be­ri ulu­sal­cı­la­rın üs­tün­de bir yo­ğun bas­kı var.

BİR TU­TAR­SIZ­LIK VAR

Bir tas­fi­ye mi var CHP’de?

CHP'de ulu­sal­cı­la­rı tas­fi­ye et­me­ye kim­se­nin gü­cü yet­mez. Çün­kü ana da­ma­rı odur. Ama müm­kün ol­du­ğu ka­dar sus­tu­ra­rak, bas­kı al­tı­na ala­rak bir şey­ler yap­ma­ya ça­lı­şı­yor­lar. Bu onun te­za­hü­rü. Be­nim di­sip­lin ku­ru­lu­na sevk edil­mem fa­lan da onun te­za­hü­rü. 

Kı­lıç­da­roğ­lu, göz­den çı­kar­dık­la­rı­nın ye­ri­ne ye­ni ulu­sal­cı isim­le­ri vit­ri­ne ko­yar mı? 

Kim­le­ri ge­ti­re­ce­ği­ni bil­mi­yo­rum. Sa­yın Kı­lıç­da­roğ­lu'nu tah­min et­mek çok zor. 

Mev­cut CHP yö­ne­ti­min­de bir tu­tar­lı­lık gö­rü­yor mu­su­nuz?

Ha­yır şu an­da gör­mü­yo­rum. Siz eğer Tür­ki­ye'de­ki bü­tün iş­siz­le­re iş bu­la­ca­ğım der­ken, ya­hut ta­şe­ron iş­çi­li­ğe kar­şı­yım der­ken, si­zin se­çim ka­zan­dı­ğı­nız be­le­di­ye­ler­de eğer ta­şe­ron iş­çi­lik var­sa, o be­le­di­ye­ler­de iş­çi­ler çı­kar­tı­lı­yor­sa bir tu­tar­sız­lık var­dır. 

İs­ti­fa­lar sü­rer mi?

Son ya­pı­lan yö­net­me­lik de­ği­şik­li­ğiy­le 120 ka­dar mil­let­ve­ki­li­ni Ge­nel Mer­kez ta­yin ede­ce­ği­ne gö­re in­san­lar çok zor is­ti­fa eder. Her­kes son da­ki­ka­ya ka­dar bek­le­ye­cek­tir.

AV­RU­PA­’DA KI­YA­MET KO­PAR

Kı­lıç­da­roğ­lu, Yu­na­nis­tan'da se­çi­mi ka­za­nan Syri­za par­ti­si ve li­de­ri Alek­sis Çip­ras için "Bi­zim­le ay­nı dün­ya gö­rü­şün­de" id­di­asın­da bu­lun­da. Ger­çek­ten öy­le mi?

Alek­sis Çip­ras, be­nim gör­dü­ğüm ka­da­rıy­la çok po­pü­list söy­lem­ler­de bu­lun­du. Şim­di Çip­ras di­yor ki: AB'ye olan borç­la­rı­mı öde­me­ye­ce­ğim. İş­te her­ke­sin ma­aşı­na şu ka­dar zam ya­pa­ca­ğım. 

Bir ne­vi ha­yal mi sat­tı?

Çok doğ­ru bir şey söy­lü­yor­su­nuz. Ku­la­ğa hoş ge­len her şey doğ­ru de­mek de­ğil­dir. Şim­di ik­ti­dar­da de­ğil­sin. Bu borç­la­rın na­sıl öde­ne­ce­ği ka­ra­rı­nı sen ver­mi­yor­sun. Se­nin ye­ri­ne baş­ka­la­rı bu mem­le­ke­ti yö­ne­ti­yor. Bir sü­rü şey söy­lü­yor­sun. Bun­lar ilk etap­ta hal­ka çok hoş ge­le­bi­lir. Ama ger­çek­le­şe­bi­lir mi ve­ya ger­çek­leş­ti­re­bi­lir mi?

Ger­çek­leş­ti­re­bi­lir mi?

Söy­lem­le­ri ba­na çok po­pü­list ge­li­yor. Av­ru­pa Bir­li­ği içi­ne en­teg­re ol­muş bir Yu­na­nis­tan'ın, na­sıl ola­cak da 'Av­ru­pa Bir­li­ği'ne olan borç­la­rı­mın bir kıs­mı­nı öde­mi­yo­rum' di­ye­cek­sin? Bü­tün Av­ru­pa'da kı­ya­met ko­par. 

CHP ‘SO­L’ ÖZEL­Lİ­Ğİ­Nİ Yİ­TİR­Dİ

Pe­ki ger­çek­ten CHP'yle Syri­za ben­zer mi? 

Çok ben­zer ta­ra­fı­mız yok. Bir ke­re Sa­yın Kı­lıç­da­roğ­lu'nun ge­nel baş­kan ol­ma­sın­dan son­ra CHP sol par­ti ol­ma özel­lik­le­ri­nin hep­si­ni yi­tir­di. Bir de dün­ya­da sol jar­go­nu de­ğiş­ti. 

Ya­ni Yu­na­nis­tan'da­ki tu­tar­lı, Tür­ki­ye'de­ki tu­tar­sız mı?

O an­lam­da de­mi­yo­rum. Yu­na­nis­tan'da­ki de umut ti­ca­re­ti yap­tı gel­di. Bu umut ti­ca­re­tin­den son­ra de­dik­le­ri­nin ya­rı­sı­nı ya­pa­maz­san bü­yük bir ha­yal kı­rık­lı­ğı ya­ra­tır­sın. On­dan son­ra da sol yıl­lar­ca bir da­ha ik­ti­dar ol­maz. 

Ama şim­di Kı­lıç­da­roğ­lu umu­du­nu Syri­za'nın ba­şa­rı­sı­na bağ­la­mış gö­zü­kü­yor? 

Hiç­bir si­ya­si par­ti umu­du­nu bir baş­ka ül­ke­nin si­ya­si par­ti­si­nin ba­şa­rı­sı­na bağ­la­maz. Her ül­ke­nin ken­di öz­gün şart­la­rı var­dır.

ADAM 'MARK­SİS­TİM' Dİ­YOR

Yu­na­nis­tan'da­ki sol ile Tür­ki­ye'de­ki sol bir­bi­rin­den fark­lı mı?

Gö­rü­nü­şe gö­re fark­lı ta­bi­i. Adam çı­kı­yor 'Ben Mark­sis­tim' di­yor. E sen Mark­sis­tim de­mi­yor­sun ki. Ben Mark­sist de­ği­lim me­se­la. Dün­ya­ya sol­dan ba­kı­yo­rum ama Mark­sist de­ği­lim. Bir ke­re si­ya­set­te ola­yın ol­ma­sın­dan 10 da­ki­ka son­ra kal­kıp yo­rum ya­par­sa­nız, yan­lış ya­par­sı­nız.

Kı­lıç­da­roğ­lu ve di­ğer­le­ri bi­raz ace­le­ci mi dav­ran­dı?

Hep­si ace­le­ci dav­ran­dı. Baş­ba­kan da ace­le­ci dav­ran­dı. 'Gel kar­de­şim bu­ra­ya' fa­lan de­di. Ya­ni ne­yi da­vet edi­yor­sun? Da­ha dur ya­hu adam bir ye­ri­ne otur­sun. Ta­bi­i ya bi­ze ben­zi­yor! Han­gi kri­te­re gö­re? 

O za­man Syri­za'nın ba­şa­rı­sı­nın Tür­ki­ye'de­ki sol için de ke­le­bek et­ki­si oluş­tu­ra­ca­ğı id­di­ası­na ka­tıl­mı­yor­su­nuz?

Ak­de­niz ül­ke­le­rin­de, özel­lik­le bi­zim gi­bi ge­liş­mek­te olan ül­ke­ler­de olan olay­lar bir­bi­ri­ni et­ki­ler di­ye dü­şü­nü­lür. Ama her ül­ke­nin şart­la­rı bir­bi­rin­den fark­lı­dır. Ya­ni il­la ora­da bir şey olu­yor di­ye bu­ra­da iyi ola­cak an­la­mı­na gel­mez. Bil­mi­yo­ruz za­ten da­ha ba­şa­rı­lı olup ola­ma­ya­ca­ğı­nı. 6 ay son­ra­sı­nı gör­mek la­zım. 

Ha­yal kı­rık­lı­ğı oluş­tu­rur­sa?

Ha­yal kı­rık­lı­ğı ya­ra­tır­sa fe­la­ket olur. 

Ola­bi­lir mi?

E ola­bi­lir ta­bi­i. İlk gün­kü baş­lık­la­ra ba­kar­sak de­dik­le­ri­ni ger­çek­leş­tir­mek bi­raz zor. Bi­raz er­ken ko­nuş­tu­lar.

VAN'DA KATLİAM OLMADI MI?

Char­li­e Heb­do'nun söz­de Er­me­ni soy­kı­rı­mıy­la il­gi­li ka­ri­ka­tür­le­ri de var? 

Şim­di yıl­lar­ca bu ola­yı kü­çüm­se­dik. Bir­lik olun­ma­dı. İçe­ri­de bir kar­şı­lık­lı ça­tış­ma, kı­yam ol­muş­tur. Ama iki ta­raf­tan da ölen­ler var­dır. Es­ki Er­me­ni baş­ba­ka­nın söy­le­di­ği açık­la­ma var. 'Biz Müs­lü­man­la­rı kat­let­tik' di­ye. Van'da kat­li­am ol­ma­dı mı, Ada­na'da kat­li­am ol­ma­dı mı? Ta­rih­ten düş­man­lık çı­kart­ma­mak la­zım. 

Son yıl­lar­da şu­nu da gör­düm: Ken­di­le­ri­ni Türk ola­rak ta­rif eden­ler hep kö­tü, bi­ri­le­ri hep iyi. Be­ni ra­hat­sız eden bu.

Bir ne­vi aşa­ğı­lık komp­lek­si mi?

Ba­tı­lı­la­ra sem­pa­tik gö­zük­mek için bi­ri­le­ri bir şey söy­lü­yor. Ba­kın Tür­ki­ye'de bir­çok in­san öl­dü­rül­dü. Ha­la da­ha fai­li bu­lu­na­ma­dı. On­lar­la il­gi­li hiç ses yok. Hrant Dink de öl­me­sin ama Hrant'ı an­ma adı al­tın­da kal­kar da eğer bu­nu bir Er­me­ni soy­kı­rı­mıy­la yüz­leş­me ha­li­ne ge­ti­rir­se­niz bu­na is­yan ede­rim. Ay­rı­ca Hrant Dink'in Er­me­ni soy­kı­rı­mı­na ba­kı­şı bun­lar­dan çok fark­lı. 'Bı­ra­kın bun­la­rı ar­tık' di­yen adam.

KANLARINA BASARAK... 

CHP ve HDP'nin Ber­kin El­van'ın ba­ba­sı Sa­mi El­van'a ve Et­hem Sa­rı­sü­lük'ın abi­si Mus­ta­fa Sa­rı­sü­lük'e ve­kil­lik tek­li­fin­de bu­lun­ma­sı­na ne di­yor­su­nuz?

Ga­ze­te­ler­de ben de oku­dum. Bu iki ta­ne ço­cu­ğun ka­nı­nın üs­tü­ne ba­sa­rak si­ya­set yap­mak ba­na ters ge­li­yor. Do­ğal ölüm bi­le acı­dır. Bu mem­le­ket­te be­nim bil­di­ğim ka­da­rıy­la 13 bin ta­ne şe­hit var. On­lar da ana-ba­ba ku­zu­suy­du. Ya­ni bir sü­rü in­san var. Ni­ye on­lar­dan bi­ri­si­nin ana­sı, ba­ba­sı de­ğil? Ben bu ço­cuk­la­rın ana-ba­ba­la­rı si­ya­set yap­ma­sın­lar di­ye söy­le­mi­yo­rum. 

'Ça­lış­ma­la­rın­dan fay­da­lan­mak için ve­kil ya­pıl­mı­yor­lar' yo­ru­mu ya­pı­lı­yor?

Bu in­san­la­rın eği­ti­mi­ni, ih­ti­sas ko­nu­la­rı­nı bil­mi­yo­rum. Eğer bu sa­de­ce ve sa­de­ce iki ta­ne ölü ço­cu­ğun sır­tı­na ba­sa­rak si­ya­set yap­mak­sa be­nim ah­lak an­la­yı­şım­la bağ­daş­mı­yor. 

Bir ne­vi is­tis­mar mı?

Bir ne­vi de­ğil is­tis­mar o. Ya­ni o ço­cu­ğun abi­si var­dır, dok­tor­dur, hu­kuk­çu­dur, mü­hen­dis­tir, sen­di­ka­cı­dır. Ta­bi­i bağ­rı­mı aça­rım. Ama onun­la be­ra­ber şe­hit dü­şen ço­cuk­la­rın ya­kın­la­rı da ana-ba­ba­la­rı da var­sa ku­ca­ğı­mı aça­rım.

İş bu­la­ma­yan şe­hit ya­kın­la­rı, ga­zi­ler var?

İş bu­la­ma­yan­lar var. Da­ha ye­ni ol­du. Ga­zi­le­ri­miz­den bi­ri­nin pro­tez ba­ca­ğı­nı elin­den al­ma­ya kalk­tı­lar. Po­pü­lizm yap­ma­ya­cak­sın. Bu mem­le­ket­te her tür­lü şe­hi­din, ga­zi­nin, ye­ti­min so­ru­nu var­sa ay­rım­sız hep­si için var­dır. Ya­ni be­nim ye­ti­mim, be­nim ga­zim iyi; öbü­rün ye­ti­mi kö­tü. Yok böy­le bir şey! 

BENİM DEĞERLERİMİ AŞAĞILAYAMAZSIN

Tür­ki­ye'de sol kul­var­da si­ya­set ya­pan­la­ra bir tav­si­ye­niz var mı?

Bi­zim an­la­dı­ğı­mız an­lam­da­ki sol, halk­çı­lık an­la­yı­şı­nın ha­ya­ta ge­çi­ril­me­si­dir. Tak­lit ede­rek bir ye­re va­ra­maz­sı­nız. Şim­di Av­ru­pa'da es­ki sol jar­go­nu olan 'dü­şün­ce ve ifa­de öz­gür­lü­ğü' la­fı­na sağ­cı­lar sa­hip çık­tı. Be­nim kut­sal de­ğer­le­ri­me sal­dır­mak dü­şün­ce ve ifa­de öz­gür­lü­ğü, be­nim ona tep­ki ver­mem tu ka­ka! Ay­nı iş­te bu Er­me­ni soy­kı­rı­mın­da­ki gi­bi. 

Char­li­e Heb­do ka­ri­ka­tür­le­ri gi­bi?

Şim­di eleş­ti­ri baş­ka bir şey­dir, ter­bi­ye­siz­lik yap­mak baş­ka bir şey­dir. Sen şim­di Hz. Mu­ham­med'i ve­ya din­ce kut­sal sa­yı­lan baş­ka şey­le­ri, be­nim de­ğer­le­ri­mi aşa­ğı­la­ya­maz­sın. 

Cum­hu­ri­yet ga­ze­te­si­nin yap­tı­ğı­nı da yan­lış bu­lu­yor­su­nuz? 

Ga­yet ta­bi­i.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Denizde de karada da bozguna uğradılar - 25 Nisan 2024 gazete manşetleri
Onlar işaret edildi! Erdoğan-Biden zirvesini engellemeye çalışıyorlar