Akalın: TÜRGEV bazı kesimleri rahatsız etti

TÜRGEV yönetim kurulu başkanı Arzu Akalın TÜRGEV'in darbe teşebbüslerinde neden hedef alındığının altını çizdi.

Akalın: TÜRGEV bazı kesimleri rahatsız etti
Akalın: TÜRGEV bazı kesimleri rahatsız etti
GİRİŞ 05.03.2015 09:55 GÜNCELLEME 05.03.2015 17:43

17-25 Aralık darbe girişiminde hedefteki kurumlardan biri olan TÜRGEV o dönem çok gündeme gelmişti. TÜRGEV yönetim kurulu başkanı Arzu Akalın'la o dönemde yaşananları, TÜRGEV'in yeni dönemdeki Avrupa'daki açılımını konuştuk. Akalın, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle TÜRGEV'in BM'ye yapacağı çıkarmanın öneminden de bahsetti.

TÜRGEV’in çalışmaları hakkında neler söylemek istersiniz?

TÜRGEV olarak çalışmalarımızı yaparken en çok önemsediğimiz konulardan bir tanesi de  kız öğrenciler çalışmaları. Şimdi ben de toplumda gözlemlediğimde, ister bir sivil toplum kuruluşunun  başında yer alan bir kişi olarak olsun ya da hukukçu kimliğimle  baktığımda genellikle çalışmalar yapılırken erkeklere yönelik çalışmaların biraz daha öncelendiğini görüyorum. Şimdi TÜRGEV’deki çalışmalar bende bu alanda çok  kıymetli.  Tamamen kız öğrencileri odak nokta alarak kız öğrencilerin en iyi şekilde yetişebilmeleri için bir çalışma yapmış oluyoruz.  Bu yine Türkiye kavramının içinde de bence bu son derece önemli  tamamen kız öğrencilerin öncelendiği ve onların daha iyi bir eğitim almaları özgüvenli yetişebilmeleri   hobiler edinerek yetişebilmeleri  bu noktada bence  TÜRGEV’in yapmış olduğu çalışmalar çok değerli.

Ayırıcı ne gibi çalışmalar mesela?

TÜRGEV  yurtlarında biz öğrencilerimize onların ileride yani lisans hayatlarını bitirdiklerinde nelere ihtiyacı olduklarını deneyimlemiş olduğumuz için 20 yıllık bir tecrübe ile. Bunları hazır bir hale getirip öğrencilerimizin ayağına getirmiş oluyoruz. Atölye çalışmalarımız var. Mesela resim noktasında yetenekli olan kızlarımız var.  Belki onlar resim noktasında kalkıpta bir kursu düzenli bir şekilde ders saatiyle çakışıyor. Belki bu kendisine ekstra bir külfet getiriyor. Ama TÜRGEV yurtlarının içinde zaten ayağına gelmiş oluyor. Dolayısıyla kızlarımız belki şeyi görmüş oluyorlar. Yani kendilerini keşfetmiş oluyorlar. Resim konusunda bir yeteneği varsa sanat anlamımda bir yeteneği varsa atölyelere katılmak suretiyle bu konuda kendilerini geliştirmiş oluyorlar.

"TOPLUMA DOKUNAN GENÇLER YETİŞTİRİYORUZ"

Ama önemsediğim şeylerden bir tanesi de aynı zamanda topluma dokunan gençler olmuş oluyorlar. Nedir topluma dokunmaktan anladığımız mesela geçen sene  2014 senesi içerisinde biz Suriye’de savaş mağduru olan kadın ve çocuklara yönelik Gaziantep’te ve Şanlıurfa’da ziyaretlerimiz oldu. Oraya öğrencilerimiz de katıldı. Şu beni çok mutlu etti o süreçte şimdi biz bütün organizasyonu mümkün mertebe yönetim kurulu olarak yaptık. Onların ihtiyaçlarını gidermemiz konusunda oturduk kafa yorduk. Ve öğrencilerimize de bu noktada bakın şu gün şu tarihte hareket edeceğiz dediğimizde baktık ki kızlarda da çok hızlı bir şekilde bizde onlara ne götürebiliriz patik örsek şunu yapsak bunu yapsak onlarında bu konuda bir duyarlılık göstermesi ve kendilerinin de oraya kendi el ürünü kendi ürünlerini akıtarak bir şey yapmış olmaları çok anlamlıydı. Ziyaret sonrasında da kızlarımızla sohbet ettiğimde biz savaş noktasında savaş mağduru olan insanları televizyon ekranlarında görüyorduk. Orada gidip Bizzat bu hadiseleri görmüş olmak yerinde bizde de kafamızda yeni bir pencere açmış oldu demiş olmaları yani bu noktada sorumluluk duygularının gelişmiş olması ve o bölgeye dair de yeni yeni çalışmalar da yapıyor olmaları bence son derece kıymetli. O anlamda TÜRGEV yurtlarının aslında  toplumsal sorunlarla ilgilenmeleri kafa yormaları konusunda onlarda bir sürü bu tip artı özelliklerin geliştiğini düşünüyorum.

"ANNE BABALAR GÜVEN İÇİNDE"

Şöyle bir hayal kuralım kızımız İstanbul’da bir üniversite tercih yapacak ister istemez anne baba kaygılanıyor yani kalkacak  İstanbul gibi karma karışık şehrin güvensizliği olma sebebiyle şimdi erkek çocuğu varsa orada biraz daha  çocuğun kendisine sahip çıkacağını daha az zararlı durumlarla karşılaşacağını düşünüyor. TÜRGEV  yurtları öğrencilere aynı zamanda güvenli  barınma imkanları sağlayarak ailelerin çocuklarının eğitim hayatı konusunda İstanbul’da üniversite tercihi yapma  Diyarbakır’da bir üniversitede tercihini yap yani bu da bence çocuklarımızın kız çocuklarımızın eğit yani bizim yaşadığımız şehirde yap tercihini şeklindeki o engellemenin de önüne geçmiş oluyoruz. yani bu da bence çocuklarımızın  genç kızlarımızın  eğitim hayatlarında herhangi bir sınırlama olmuyor   bence bu da  çok kıymetli bir şey.

"TARİHİNİ BİLEN MANEVİ DEĞERLERLE DONATILMIŞ BİR NESİL"

TÜRGEV nasıl bir nesil yetiştirmeyi amaçlıyor?

TÜRGEV’in amacı: Özgüvenli nesil manevi değerlerini bilen onları özümsemiş  ama yanı zamanda toplumsal değerleriyle barışık kafasında tereddütler ya da tarihi ile ilgili kaçacağı bir kompleks duyacağı bir rahatsızlık duyacağı duymayan gençler olması ama bir taraftan da tarihini doğru bir şekilde bilen gençler olması özgüvenli olmaları birkaç tane yabancı dili olan aynı zamanda da dediğim gibi hobileri olan sanata yatkınlığı varsa  bu alanda da donanımlı genç kadınlar yetiştirmek noktasında böyle özel bir gayret var.

Altın nesil diyebiliriz ve ya kendisini bilen kendi aklıyla hareket eden genç kadınlar yetiştirmek  noktasında  evet böyle bir gayretimiz var. Yani sizin de ifade ettiğiniz gibi kadının aslında toplumda şöyle bir tarafı da var öğreniyor ama öğrendiğini aynı zamanda etrafına öğretiyor.  İyi has defterle yetişmişse de iyilikler yayan doğruluklar yayan insanlar yetişmiş oluyor. Bu nokta da kadının eğitimi geçekten de fevkalade önemli .

TÜRGEV’in yurtdışı faaliyetleri neler?

Yurt dışı da önemli bizim için tabi birkaç sebeple önemli. Birincisi biz Türkiye’de TÜRGEV yurtlarında  kalan öğrencilerimizin sadece Türkiye’yle sınırlı değil de yurt dışında da yani uluslararası düşünmelerini  eğitim hayatlarını sürdürürken o uluslararası boyutta düşünmelerini istiyoruz. Onun için özellikle yurt dışında da çalışmalarımız var sizin de işaret ettiğiniz gibi biz yurt dışında ABD’de vakıf kurmuş olduk . Geçen 2014 haziranında.  Ve 50 tane öğrencimizin  New York’ta barınabileceği  bir imkan sunmuş olduk. 2015 itibariyle de bu sayıyı daha da artırmak istiyoruz. En azından 150 tane öğrencimizi ağırlayabileceğimiz işte yüksek lisansı doktoraysa orada akademik çalışmalarını rahat bir şekilde  yapabilmeleri için kendilerini geliştirmeleri için böyle bir çalışma içerisindeyiz. Startını da vermiş olduk şu anda da devam ediyor. Yurt dışı açısından baktığımızda hedeflerimiz arasında İngiltere var İngiltere ile de çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor.

İNGİLTERE VE ALMANYA HAMLESİ

İngiltere’yi de şu anlamda önemsiyoruz. İngiltere Türkiye’ye mesafe olarak baktığımızda çok yakın bir yer. Yüksek lisans yaparken daha kısa bir süre içerisinde yüksek lisansınızı tamamlayabiliyorsunuz o anlamda İngiltere de bizim önemsediğimiz ülkeler arasında yine yakın zamandaki 2015 senesi içerisindeki hedeflerimiz den birisi de Almanya benimde bizzat eğitimimin yarısını Almanya’da geçtiğini düşünürsek burada şöyle bir ihtiyaç var  Türkiye’den Almanya’ya giden kişiler değil de anne babası Almanya’ya bir şekilde çalışmak için gitmiş yerleşmiş olan ailelerin çocuklarıyla alakalıda orada doğrusu kültürel kırılmalar görüyorsunuz nasıl bir kırılma dilini öğrenemiyor ya da çok zayıf bir Türkçeyle konuşuyor  manevi değerlerini bilmeksizin din noktasında da maalesef biraz zayıf yetişmiş oluyor. Bu da onların maalesef Türkiye ile olan bağlarını tamamen ortadan kaldırıyor olumsuz manada. Bunu içinde Almanya’da da çalışmalar yapmak istiyoruz TÜRGEV olarak. Bu olumsuzluğu ortadan kaldırmak adına önemli adımlar atacağız.

BM’de dünya kadınlar günü dolayısıyla bir sunumunuz olacak. Bundan bahseder misiniz?

Biz aslında aile ve sosyal politika bakanlığı ile birlikte aile ve sosyal politikalar bakanlığı bu sene  Suriye’de savaş mağduru olan  savaş mağdurlarıyla ilgili bir farkındalık oluşturma temasıyla ilgili katılmaya karar verdik. Biz de başvurumuzu aile ve sosyal politikalar bakanlığına yaptık. Bizim de 2014 senesi içerisinde bu konuda çalışmalarımız oldu hala da devam ediyor. O anlamda Birleşmiş Milletlerde 9 Mart’ta bir sunumumuz olacak. TÜRGEV olarak  bir sivil toplum kuruluşu olarak Türkiye’yi biz temsil edeceğiz. Dünyadan da katılan birçok sivil toplum kuruluşu var.

"BM’YE MÜLTECİ KAMPLARINI ANLATCAĞIZ"

Biz orada ne yapmak istiyoruz? Biz bir parça kız öğrencilerin eğitim hayatlarında desteklenmeleri için çalışmalar yapıyoruz. Bu sunumumuzda bizdeki başlıklardan bir tanesi olacak. Bir taraftan da savaşında aslında bir anlamda şiddetin bir türü  olduğunu belirterek  bu şiddetin bu savaşın kadınların hayatlarını birinci derecede etkilediğini ve çocukların  özellikle eğitim hayatlarını birebir etkilediğini Gaziantep’te ve Şanlıurfa’da yapmış olduğumuz temaslar sırasında birebir görmüş olduk. Bu çocuklar kendi ortamlarından kopup gelmiş durumdalar  Türkçe bilmiyorlar vs. dolayısıyla eğitim hayatları tamamen sekteye uğramış vaziyette. Bu gerçekten çocukların hayatı açısından telafi imkanı mümkün olmayan zararları da mümkün olmayan zararları da beraberinde getiriyor. Bu konuda  Türkiye dışında da dünya devletlerine bakıldığında çok da fazla bu konuya eğilen yok bu da bizi son derece derinden üzüyor. Bu konuda birleşmiş milletlerin daha fazla çalışmasını dünya devletlerinin de bu konuda daha fazla duyarlılık göstermesini de düşündüğümüz için bu temaları içeren sunumda inşallah onu da yapmayı düşünüyoruz.

17-25 Aralık darbe girişimlerinde TÜRGEV neden hedef alındı? Bu operasyonla çocukları üzerinden (dönemin Başbakanı) Cumhurbaşkanı Erdoğan’a mı ulaşmak istediler.

17 ve 25 Aralık darbe teşebbüsünde bir sivil toplum kuruluşu olan kendi alanında çalışmalar yapan  bu olayda odak noktası yapılmasının iki tane temel sebebi olduğunu düşünüyoruz.

"TÜRGEV'İN TAVRI BAZI KESİMLERİ RAHATSIZ ETTİ"

Bunlardan bir tanesi TÜRGEV gençlere yönelik çok önemli bir çalışma yapıyor. Gençlere yönelik yaptığımız her çalışma ister istemez yarının yöneticilerinin yetişmesinde yarının Türkiye’sinde söz sahibi olacak gençlerle alakalı sizin yapmış olduğunuz çalışmalarla demek. Türkiye’de daha  duyarlı daha adil köklerini bilen tarihini bilen gençlerin yetişmiş olmasının bazı kesimleri ciddi derecede rahatsız ettiğini düşünüyoruz. Dolayısıyla TÜRGEV’in hedefe alınma sebebinden bir tanesi bu. 

"ÇOCUKLARI ÜZERİNDEN CUMHURBAŞKANINA ULAŞMAK İSTEDİLER"

İkinci bir konu da Cumhurbaşkanımızın o dönemde Başbakanımız idi. Evlatlarının bizde yönetim kurulu üyesi olmuş olmasıydı.

O dönemde  sayın Başbakanımızın yanlış işler yapmış olduğu noktasında süre gelen bir algı oluşturulmaya çalışıldı. TÜRGEV yoluyla sayın Başbakanımıza ulaşmaya çalışıldı.

Röportaj: Serkan Üstüner - Haber7

serkan.ustuner@haber7.com

KAYNAK: HABER7