Balanlı: Balyoz davasının arkasında CIA var

Bilgin Balanlı, 236 sanıklı Balyoz davasının tek muvazzaf orgeneraliydi. O dönem yapılan operasyonla ilgili çok önemli bilgiler paylaştı.

Balanlı: Balyoz davasının arkasında CIA var
Balanlı: Balyoz davasının arkasında CIA var
GİRİŞ 06.04.2015 17:18 GÜNCELLEME 06.04.2015 18:12
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

Bilgin Balanlı, 236 sanıklı Balyoz davasının tek muvazzaf orgeneraliydi. 2011’in Mayıs’ında Harp Akademileri Komutanı’yken tutuklandığında, o tarihten iki ay sonra yapılacak YAŞ toplantısında Hava Kuvvetleri Komutanı olarak atanması gerekiyordu. Balanlı’nın kariyeri Balyoz’a takıldı, tutuklanan en yüksek rütbeli subay oldu. Balanlı, orgeneralliğinin 2 yılını Hasdal Cezaevi’nde geçirdi ve emekli oldu. 2014 Haziran’ında serbest kaldı ancak mahkemeden beraat kararı çıkıncaya kadar bir açıklama yapmadı.

Hürriyet gazetesinden Cansu Çamlıbel’e konuşan Balanlı, Dursun Çiçek’in ‘komplonun arkasında İsrail ya da Amerika var’ iddiasına değinerek “Amerika’nın müdahil olmuş olma ihtimalini daha kuvvetli görüyorum. Amerika’nın derin devleti, yani CIA, bu işin içerisinde olabilir” dedi.

İşte Bilgin Balanlı söyleşisinin o bölümü…

O AMERİKALI SENATÖR KİM?

-Dursun Çiçek’i geçen akşam televizyonda izledim. Bunun İsrail ya da ABD komplosu olabileceğine dair kanaatleri var.

"TEZGAHI CIA KURDU"

Amerika’nın müdahil olmuş olma ihtimalini daha kuvvetli görüyorum. Amerika’nın derin devleti, yani CIA, bu işin içerisinde olabilir. Bakın şunu hatırlatalım. Orhan Aykut isimli şahıs 13 Aralık 2010 tarihinde Tekirdağ Cumhuriyet Savcılığı’na başvuruyor ve bazı önemli açıklamalar yapıyor. O sırada Orhan Aykut Tekirdağ Cezaevinde tutuklu. Diyor ki; ‘2007 yılında Balyoz soruşturmasına delil olacak bir çuval belgeyi biz İstanbul’da 4. Levent’te bir otelde o zaman beraber çalıştığımız eski bir milletvekili ile birlikte bir Amerikalı senatör ve TSK’dan emekli olmuş uzun saçlı bir binbaşıdan aldık. Biz bu torbayı birlikte Ankara’ya götürdük’. Bu bana göre komplonun bir ayak izi. Şayet soruşturma başlayacaksa Orhan Aykut isimli şahıs biraz daha detaylı biçimde dinlenmeli. Buradan bir çıkış noktası yakalanabilir. Tabii o ifadede çuvalı bir Amerikalının getirdiğinin söylenmesi ‘Amerika da işin içinde miydi’ sorusunu akla getiriyor.

"İŞİN İÇİNDE AMERİKA VAR"

Ayrıca komplo olarak hazırlanmış olan Balyoz planının içinde TSK tarafından kullanılmayan bazı askeri tabirler de var. Bunların Amerikan Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanıldığını biliyoruz. Örneğin; biz denizlerimizden bahsederken okyanus kelimesini kullanmayız. Balyoz planının bazı yerlerinde okyanus tabiri geçiyor. Belli ki bunu bir Amerikan planından tercüme etmişler diye düşünüyorum.

-Bunları siz önemli izler olarak mı görüyorsunuz?

Önemli izler olarak görüyoruz. Bir yerde bir bağlantı var diye görüyoruz. ABD’nin kendisi olmasa bile planlayıcılar arasında Amerikalılar olabilir.

ENGİN ALAN: BEN ONUN İÇİN DÜŞMAN GENERALDİM

18 yıl hapis cezasına çarptırıldığı Balyoz davasında beraat eden MHP milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan Haberturk'ten Balçiçek İlter'e konuştu.

Yargılandığı mahkemelerin Cuhmuriyet mahkemesi olmadığını söyleyen Alan kendisini sorgulayan savcının gözlerindeki nefreti gördüğünü söyledi.

-Mahkemeler, hâkimler nasıldı?

Beşiktaş’a ilk ifade vermeye gittiğimde, beni sorgulayan savcının gözlerinde sadece nefret vardı. Ben onun için bir düşman generaliydim. Daha gittiğim anda olayın sonucunun ne olduğunu anlamıştım.

"BİZİ BU CUMHURİYET'İN MAHKEMELERİ YARGILAMADI"

-Ne hissettiniz? Şaşırdınız mı?

İnanılmaz büyük bir üzüntü hissettim. Bizi bu Cumhuriyet’in mahkemeleri yargılamadı, bu başka bir şeydi. Mahkeme değildi, sadece bir duvardı. O kadar enteresan şeyler yaşadım ki... Neticede tutuklandım, sonra serbest bırakıldım, sonra tekrar tutuklandım. Kaç kez... Böyle bir ülke olabilir mi? Bu arada haklarını teslim etmek lazım, Silivri ve Sincan cezaevlerinde müdüründen infaz koruma memuruna kadar her birinden çok büyük saygı gördük. Bir tanesi bana “Sizi burada gördükçe komutanım, kendimden utanıyorum’’ dedi. Bir zamanlar manşetlerde kahramandım, bir günde terörist oldum. Hayat böyle bir şey işte.

YORUMLAR 31
  • Misafir 9 yıl önce Şikayet Et
    Eşi Başörtülü diye, Akser namaz kılıyor diye YAŞ kararı ile görevden alınan askerlerimizi de Cia mı planladı Sayın Balanlı. Size yapılanların bir Kumpas olduğundan zerre şüphem yok lakin Millete o kadar Zulüm ettiniz ki zamanında inanın dava Sürecinde masum olabileceğinizi hiç düşünemedik. Neyseki büyük lider RTE olayın farkına vardı ve sizin de ülkenin de onurunu kurtardı
    Cevapla
  • Kenan BAYEZİT 9 yıl önce Şikayet Et
    lak lak luk luk neydiniz ya türk gladyosu amarikaya hizmet ettiniz zamanında kendine kullanacak paraleli bulunca ipinizi çekti çok iyiydinizde milletin baş örtüsüyle falan niye uğraşıp siyasete müdahele ettiniz. sütten çıkmış akkaşıksınız sanki 15 yıl öncesinin türkiyesinin mısırdan ne farkı vardı
    Cevapla
  • anti satan 9 yıl önce Şikayet Et
    ya yüzyıldır sırf müslüman namazında niyazında diye aldığınız astığınız yargıladığınız onca ağır hakaretler ettiğiniz bu memleketin insanı ne hisetmiştir ? empati kurabildinizmi bari.
    Cevapla
  • osman özkan 9 yıl önce Şikayet Et
    Mahkemeler duvar gibiydi diyosun sayın genaral amerika var diyorsun bu olayların arkasında diyorsun pek devletin imam hatip liselerinden mezun olan evlatlarımızı mecburi askeri hizmete alıp cepheye surerken iyi kamu görevlerine yasak kararlarını,da amerikanın derin devletinin işimiydi sayın genaral ceza evlerinde yatarken istikballerini söndürduğünüz imam hatipli evlatlarımız hiç aklınıza geldimi veya şimdi hiç vijdan azabı çekiyormusunuz sayın genaral çok büyük bir yangın devam ediyor sayenizde haberiniz varmı.genaral
    Cevapla
  • ibrahim yaman 9 yıl önce Şikayet Et
    Parelel yapi neyse zamaninda tsk da ayni sekilde devlet icinde devletti, bittimi hayir kesinlikle.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bahçeli Ferdi Tayfur'la kime mesaj verdi? 'MHP lideri buna çok tepkili'
Japon deprem uzmanından yeni uyarı! 'Asıl fay daha kırılmadı'