'Türkiye başkanlık sistemine geçti bile!'

Sivil toplumun önemli ismi Can Paker, "Cumhurbaşkanı'nın halkın oylarıyla birlikte seçilmesiyle, Türkiye başkanlık sistemine geçti" dedi.

'Türkiye başkanlık sistemine geçti bile!'
'Türkiye başkanlık sistemine geçti bile!'
GİRİŞ 23.11.2015 09:22 GÜNCELLEME 23.11.2015 09:22
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Türkiye'de adı her zaman sivil toplum kuruluşları ile anılan Can Paker, liberal demokrat çizginin saygın isimlerinden biri. TESEV, TÜSİAD, İstanbul Kültür Sanat Vakfı ve Açık Toplum enstitüsü gibi önemli kurumların yönetiminde yeralan Can Paker, Özal döneminden bu yana köklü sistem eleştirileriyle dikkat çekti.

TESEV ve Açık Toplum Enstitüsü'nin "Biz AK Parti'ye karşı muhalefete karar verdik" şeklinde özetlenecek tavır değişikliğinden sonra "sivil toplum kuruluşları muhalefet partisi gibi hareket etmemeli" diyerek bu iki kurumla yollarını ayıran Can Paker, Cumhuriyet tarihinin en büyük hayali olan Başkanlık sistemi ile Beyaz Türkler'in kurumsal hakimiyetini bitireceğini, bu yüzden toplumun korkutulduğunu düşünüyor.

Can Paker ile 1 Kasım seçim sonuçlarından yola çıkarak Başkanlık sistemini ve Türkiye'nin geleceğini yorumladı.

Sabah'tan İsa Tatlıcan'a çarpıcı açıklamlarda bulunan Can Paker: "Halkın oyları ile Cumhurbaşkanı seçilmesi ile birlikte Başkanlık sistemine geçilmiştir. Bundan geriye dönüş yok. Türkiye'de Beyaz Türklerin 70 yıllık kurumsal hakimiyeti AK Parti ile yıkıldı. Bu %15'lik kesim Başkanlık Sistemi üzerinden korku yayıyor."

-Bu konuda çalışmalar yaptığınızı biliyoruz. Türkiye gerçekten hızla kutuplaşıyor mu?

Türkiye'deki sosyolojik yapı Cumhuriyet'in kuruluşundan itibaren ayrılmıştı.Kutuplaşma o dönemde başladı. Cumhuriyet'in hedefinde muhafazakarlar ve Kürtler vardı. Bu toplumsal yapıya karşı Cumhuriyet örnek bir vatandaşlık tanımı yapmıştı. Beyaz Türk dediğimiz yapıyı kastediyorum. Egemenlik hiçbir zaman milletin olmadı. Egemenlik her zaman devletin kurumlarının elindeydi. Bu kurumlarda Beyaz Türkler yaratıldı ve hep onlar hakim oldu. Devlet bu kesimi ekonomik, sosyal, siyasal her alanda korudu. 70 yıla yakın bu böyle devam etti.

-Şu anda hakimiyet bozuldu mu?

Evet bu yapı son dönemde kurumsal hakimiyetini giderek kaybediyor. Beyaz Türk dediğimiz kesim hiçbir yenilik getirmemiştir bu ülkeye. Batının kötü bir kopyasıdır. Çiftlik balığı gibi tatsız tutsuzdur. İlk olarak bu hakimiyeti Turgut Özal bozdu. Para giriş çıkışını serbest bıraktı. Anadolu Kaplanları'nı güçlendirdi. Türk toplumunun köylülükten orta sınıfa taşıdı. AK Parti döneminde bu orta sınıf hızla değişti

BEYAZ TÜRKLER GÜÇ KAYBETTİKÇE ÜLKEYİ KUTUPLAŞTIRIYOR

-AK Parti güçlendiği ve Beyaz Türklerin kurumsal hakimiyetini yıktığı için mi kutuplaşmanın yaratıldığını düşünüyorsunuz?

Bakın %50'nin AK Parti'ye ve Erdoğan'a karşı olduğunu söylüyorlar. Bu yüzde 50'nin %10'u MHP'dir. Bunlar orta sınıftır. HDP'nin yüzde 10 oyu da bu sınıfı temsil ediyor. CHP'nin yüzde 25 oyunun sadece 15'i Beyaz Türk'tür. Türkiye'deki gerginliğin kaynağı sadece %15'tir. Yani AK Parti gibi bir partinin oy potasiyeli yüzde 85'tir. AK Parti güçlendikçe ve oyunu arttırdıkça kutuplaşma artmıştır. AK Parti güçlenmeseydi kutuplaşmayı arttırmazlardı.

ARTIK TÜRKİYE'DE BAŞKANLIK SİSTEMİ VAR GERİSİ TEFERRUAT

-1 Kasım seçim sonuçları ile birlikte değerlendirildiğinde Türkiye Başkanlık sistemine hazır mı?

Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesiyle birlikte başkanlık sistemi Türkiye'ye fiilen gelmiştir. Bundan sonrası teferruattır bence. Cumhurbaşkanı'nın tekrar halk seçmesin derseniz halk buna tekrar izin vermez. Cumhurbaşkanı'nın yetkilerinin kısılmasına da izin vermez. Çünkü bir anayasa değişikliği gerekir. Seçilmiş Cumhurbaşkanı ve seçilmiş Başbakan olmaz. Bu anomalidir. Bu durumdan çıkmamız gerekir. Eski sisteme dönemeyeceğimiz göre yapılacak tek şey iyi bir başkanlık sistemini hazırlayıp halkın önüne getirmektir.

ELİTLER KURUMSAL EGEMENLİĞİ KAYBETTİKÇE HIRÇINLAŞIYOR

-Başkanlığı, Türkiye'yi parçalayacak bir tek adam sistemi göstermeye çalışanlar var. Bu tür propaganda halkı etkiliyor mu?

Sanmıyorum. Az evvel söylediğim gibi Korkan ve korku salmaya çalışan yüzde 15'lik kendini Türkiye'nin seçkini zanneden kesim. Başkanlık sistemi geldiğinde bu Beyaz Türkler dediğimiz kesimin kurumsal egemenliği iyice yok olacak. Yargıda, emniyette ve askerde hızla gerileyen kurumsal egemenlikleri Başkanlık sistemi ile iyice yok olacak. Siyasi etki yapma imkanları ortadan kalkacak. Bu kesim işte bu yüzden korku yayıyor.

BAŞKANLIK ÖZAL, DEMİREL HATTA ATATÜRK'ÜN HEDEFİYDİ

-Geçmiş dönemde de Başkanlık sistemine geçilmeye çalışıldı mı?

Özal ve Demirel'in de hayaliydi Başkanlık sistemi. Daha ötesini de söyleyeyim. Atatürk de bu sistemi istiyordu. Sosyolojik dinamikler ve kurumsal egemenlik buna izin vermedi.

HALK BAŞKANLIĞA EVET DER

-Yarın referandum olsa halk başkanlık sistemini kabul eder mi?

Başkanlık sistemi yeteri derecede tartışılmadı. Halka doğru olarak anlatılmadı. Parlamenter sistemde kuvvetler ayrılığını oturtmasına imkan yok. Başkanlık sisteminde net bir şekilde kuvvetler ayrılığı oturacak. Bunun halk için neden önemli olduğunu anlatmak lazım. Bu doğru anlatılırsa yarın seçim olsa halk Başkanlık sistemine evet diyecektir.

BEYAZ TÜRKLERİN ERDOĞAN DÜŞMANLIĞININ SEBEBİ GÜÇLERİNİ KAYBETMELERİ

-FETÖ'den CHP'ye, Doğan medyasından HDP'ye kadar birbirine taban tabana zıt yapıların ortak hedefi Cumnhurbaşkanı Erdoğan. Bu durum nasıl açıklanabilir?

Türkiye'de, Beyaz Türklerin ve seküler kesimin kurumsal hakimiyeti ortadan kaldırılıyor. Ortadan kaldıran ekolün kristalleşmiş hali yeni sembolü ise Tayyip Erdoğan'dır. O yüzden ona bu kadar düşmanlık besliyorlar. Zannediyorlar ki Tayyip Erdoğan'ı bitirirsek tekrar kurumsal hakimiyetimizi kazanırız. Kazanamazsınız. Artık bu millet eski Türkiye'ye dönülmesine izin vermez. Sadece Türkiye'ye biraz zaman kaybettirirsiniz o kadar.

İSTANBUL SERMAYESİNİN TAVRI YAVAŞ YAVAŞ DEĞİŞECEK

-İstanbul sermayesi bu işin neresinde?

Ben İstanbul sermayesinin homojen olduğuna inanmıyorum. Evet iktidara karşı bir direnç olduğu görülüyor ama bu Heterojen bir yapı. Türkiye'nin bu gerçeğini kabul eden gruplar var. Mesela Sakıp Sabancı halkın gerçeğinin farkındaydı.

-AK Parti iktidarının her kritik döneminde sizin de bir dönem yönetiminde bulunduğunuz TÜSİAD'ın sahneye çıkarak AK Parti'ye açık açık muhalefet etmesi nasıl açıklanabilir?

Evet TÜSİAD böyle açıklamalar yaptı ama homojen bir yapı diyemem. Elbette AK Parti iktidarına karşı olan sermaye grupları vardır. Ama 1 Kasım seçim sonuçlarından iş dünyasının memnun olduğunu düşünüyorum. Dolar düşüyor, halkın güveni artıyor. İş dünyası buna karşı duramaz. Önümüzde 4 yıl var. İş dünyasının tavrı yavaş yavaş değişir. Bakın Boydak grubu seçimlerden sonra "bizim Paralel Yapı ile alakamız yoktur" açıklaması yaptı.

DOĞAN GRUBU ESKİ ALIŞKANLIKLARINDAN KURTULAMADI

-Peki 7 Haziran seçimlerinden bu yana Türkiye'de açık açık Erdoğan ve AK Parti düşmanlığının sembolü haline gelmiş Doğan medyası?

Herhalde Doğan Grubu yıllarca siyasete etki etme alışkanlığından kurtulamıyorlar. Sadece Doğan grubu değil başka gruplarda var. Doğan grubunun elinde medya gücü olduğu için öne çıkıyor. Artık bir simge haline geldi.

ÇÖZÜM SÜRECİNDEN DÖNÜŞ YOK

-Çözüm süreci konusunda ne düşünüyorsunuz? Bu sürecin tamamen bittiğine inananlardan mısınız?

Çözüm süreci bitmez, imkanı yok. Sayın Cumhurbaşkanı da buzdolabına kaldırdık dedi. Bir şeyi buzdolabına sonradan kullanmak için kaldırırsınız. Kürt siyasi hareketi bir fırsatı kaçırdı. Ben akil insanlar heyetinde Anadolu'yu dolaştım. Özellikle son dönemde DAEŞ'e karşı ABD ile bir takım ilişkiye girdiler. Galiba şöyle bir düşünceye kapıldılar. "ABD'de artık arkamızda. Bu coğrafyada bir Kürt devleti kurabiliriz" dediler. Bu yanlış bir düşünceydi. Dünyada hiçbir güç Türkiye'yi kaybetmeyi göze alamaz. ABD'ye güvenmek hataydı. ABD tak diye döner defalarca da dönmüştür. Türkiye'nin siyasi ağırlığı karşısında Avrupa'nın da tavrı değişti. Kürt siyaseti onlara güvenerek Türkiye devletini hedef alması çok yanlıştı. Bu yanlışın şimdi farkındalar.

TÜRKİYE'NİN GELECEĞİNDEN ÇOK ÜMİTLİYİM

-4 seçim atlattık. Şimdi yeniden 2023 vizyonunu konuşuyoruz. Türkiye'nin geleceğinden ümitli misiniz?

Ben tedavi edilemez bir iyimserim. Türkiye'nin daha iyiye gittiğine inanıyorum. Daha iyiden kastım şu; halkın egemenliği, ekonomi ve bireysel özgürlüklerde hep iyiye gidildi. Bundan sonra da daha iyiye gideceğine yürekten inanıyorum.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 3
  • kemal kuru 8 yıl önce Şikayet Et
    sayın can Pakerin ğörüşlerinden dolayı takdir edilecek bir kalem tutan yazar düşünür sizlerle beraber geleceye ümitle bakabiliriz iyiki varsın can peker abimiz
    Cevapla
  • ömer oflaz 8 yıl önce Şikayet Et
    bu ülkenin tek kurtuluşu başkanlık sistemi istemeyenlerin amacı başka
    Cevapla
  • vatandas 8 yıl önce Şikayet Et
    başkanlık sistemine geçtik ama bunun farkında değiller.Tartışıp,didişip duruyorlar,bu muhalefetten gerçekten çok sıkıldım.Zihniyet gerisiyle iktidara talip olunamaz,çağ değişti farkında değiller yazık kendilerine düştüler taht kavgası misali...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
KAAN için yeni aşama! Teslim tarihi öne çekildi
Merkez Bankası anketi açıkladı: İşte yıl sonu dolar ve enflasyon tahmini