"Uzayda Allah'ın kudretini gördüm"

Dünyanın ilk Müslüman astronotu İranlı Anousheh Ansari Türkiye Gazetesi'ne bir röportaj verdi.

"Uzayda Allah'ın kudretini gördüm"
"Uzayda Allah'ın kudretini gördüm"
GİRİŞ 09.03.2016 12:41 GÜNCELLEME 09.03.2016 16:21
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Dünyanın ilk Müslüman kadın astronotu, İranlı Anousheh Ansari, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel açıklamalarda bulundu. Turkcell Teknoloji Zirvesi’nin ana konuşmacılarından biri olarak İstanbul’a gelen Ansari, zirve öncesinde gazeteciler ile buluştu. Zirvede "Uzay Yolcusu Kalmasın!" başlıklı konuşmasıyla uzay seyahatini nasıl gerçekleştirdiğini anlatacak. 

Anousheh Ansari'nin Halime Gürbüz'e verdiği röportajı ise şöyle:

İran'da gerçekleşen devriminin ardından henüz 17 yaşındayken ailesi ile birlikte ABD’ye göç eden Ansari, bir mülteci ailenin karşılaşabileceği tüm zorlukları sonuna dek yaşamış. Ailesinin eğitim konusunda ısrarı ve desteği, ayakta durabilmesinin en temel sebebi olmuş. "Hiç kolay değildi ama hallerinizin peşinde koşmak hiçbir zaman kolay olmaz ki" diyor. Birkaç üniversite, master derken kendi şirketini kurmuş ve şu anda başta bilişim olmak üzere pek çok sektörde yer alıyor.

HAYALİNİ DAMDA KURUYORDU

"Neden uzaya seyahat?" diye sorduğumda gözleri parlıyor. "Çocukluk hayalimdi" diyor, "İran’da büyüdüm. Bilirsiniz, yaz geceleri dışarıda yatılırdı. Uyuyana kadar yıldızları seyreder, merak eder, keşif hayalleri kurardım."
Altı aydan fazla astronotluk eğitimi, bir yığın prosedür ve 20 milyon dolarlık biletin ardından 2006’da Rus yapımı Soyuz roketiyle uzaya giderek amacına ulaşmış. 11 gün süren uzay yolculuğu için "Hayallerimin de ötesindeydi" diyor.

NE KADAR DA ACİZMİŞİZ

"Tamam artık uzaydayım diye fark ettiğiniz anda ne hissettiniz?" dediğimde, "Şükür" diyor diye cevaplıyor ve ekliyor: "Çocukluğum, hayallerim, yaşadıklarım, zorluklar, savaşlarım, zaferlerim, hayatımda geçirdiğim tüm evreler gözümün önünden bir film şeridi gibi geçti. Aman Allahım, nihayet buraya geldim, şükürler olsun dedim."
"Yanınızda sadece birkaç dua götürebilmişsiniz. Oradan Allah’a yakarmak nasıl bir duygu?" diye soruyorum.

Şöyle cevaplıyor: "Allah’ın bize sunduğu nimetlere uzaydan bakmak beni çok etkiledi. Orada kainatın gerçekten ne kadar büyük olduğunu bilmenin yanında buna bizzat şahit oluyorsunuz. Ne kadar küçük ve aciz olduğumuzu daha iyi anladım. Allaha defalarca şükrettim. Oraya baktığınızda kainatın ne kadar büyük olduğunu görüyorsunuz. Milyonlarca yıldız, milyarlarca galaksi var. Bu evrende sadece dünyanın ve bizim olduğumuzu düşünmek, bence bu çok kibirli bir tutum. Sadece ailem ve sevdiklerim için değil tüm dünya ve insanlık için dua ettim. Oradan bakıldığında görünen ‘huzur dolu dünya’ görüntüsünün gerçek olması için, çatışmaların savaşların bitmesi için..." 

TÜRKLER ÇOK AKILLI

Ailesi özellikle de eşi bu hayal yolculuğunda ona çok destek olmuş. Peki, geri dönememekten, ölmekten korkmadınız mı? Bu soruma "Hayır!" diye cevap veriyor:  "Riskleri biliyordum ama aklıma bile getirmedim. İyi düşüneceksin ki iyi olsun."
 "Yıllardır Amerika’da yaşasanız da İran’da büyümüş bir komşu kızı gözüyle Türk kadınlarını nasıl görüyorsunuz?" sorusuna "İş seyahatlerim sırasında birçok Türk kadınıyla birlikte olma fırsatı yakalandım ve açıkçası çok etkilendim. Türk kadınlarının son derece akıllı olduğunu düşünüyorum. Kendi ülkelerini geliştirmek ve kalkındırmak, ekonomiden siyasete dış ilişkilerden teknolojiye tüm alanlarda daha iyi işler çıkarmak için büyük mücadele içindeler. Takdirlik…" diye cevap veriyor.

Macerasını 50 milyon kişi okudu

  • Nasa astronotlarıyla geçirdiği 11 günlük uzay istasyonu macerasını anlattığı bloğu büyük ilgi gördü, 50 milyondan fazla okuyucuya ulaştı. 
  • Başarıları adına yapılan kutlamalar kapsamında ABD’nin Dallas kentinde 7 Kasım, Plona kentinde ise 2 Kasım günleri “Anousheh Ansari Günü” ilan edilerek onurlandırıldı, International Space University tarafından fahri doktora unvanı verildi. 
  • Fen bilimleri eğitiminde üretkenliği ve uygulamayı arttırmayı hedefleyen STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) programının dünyadaki en büyük destekçilerinden biri oldu. 
  • Uluslararası prestije sahip birçok girişimcilik ve liderlik ödülünün sahibi olan Ansari, Prodea Systems’dan önce kuruculuğunu ve CEO’luğunu üstlendiği Telecom Technologies’in dünyanın en hızlı büyüyen 500 şirketi arasına girmesinde büyük rol oynadı. 
  • Gandhi’nin “dünyayı değiştirmek istiyorsan, ilk önce kendinden başla” sözünü bir ilke haline getirdiğini söyleyen İranlı kadın mühendis, PARSA, X-Prize ve ülkemizde de bir kolu bulunan ASHOKA gibi sosyal girişimciliği güçlendirmek için çalışan vakıfların yönetim kurulunda yer alıyor.
KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
YORUMLAR 26
  • Ahmet cece 8 yıl önce Şikayet Et
    Lanet olsun o insanlariki mezhepcilik yapıyorlar. Sia da sunni de müslümandir
    Cevapla
  • Müslüman 8 yıl önce Şikayet Et
    İbret alsaydı başı açık mı olurdu..!!!!
    Cevapla
  • ahmet 8 yıl önce Şikayet Et
    beyler iranın hepsi şia degil sünni de var
    Cevapla
  • kızgın adam 8 yıl önce Şikayet Et
    göğsünde amerikan bayrağı varya,ne desen boş(gavur ekmeği yiyen gavur kılıcı sallar) ...........
    Cevapla
  • Hasan 8 yıl önce Şikayet Et
    20 milyon dolar gibi bir parayı böyle boş bir turistik seyahate yatırması bile başlı başına İslam ahlakına ters!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yazar Dursun Ali Taşçı hayatını kaybetti
Gelibolu Yarımadası'ndaki Yeni Zelanda Anıtı'nda anma töreni düzenlendi