'Erdoğan'ı ilk başkan olarak görmek istiyoruz'

Metin Külünk, vatandaşın başkanlık tartışmalarına olumlu yaklaştığını ve Erdoğan’ı ilk başkan olarak görmek istediğini belirtiyor.

'Erdoğan'ı ilk başkan olarak görmek istiyoruz'
'Erdoğan'ı ilk başkan olarak görmek istiyoruz'
GİRİŞ 13.05.2016 11:42 GÜNCELLEME 13.05.2016 13:17
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Başkanlık sistemi konusunda gerek yurt içinde, gerekse de yurt dışında bugüne kadar 100’e yakın konferans veren AK Parti Milletvekili Metin Külünk son gelişmeleri AKŞAM’a değerlendirdi. Külünk, toplumun bilgilendikçe sisteme olan desteğinin de arttığını söyledi. Külünk’e göre, toplumun büyük bir çoğunluğu da Erdoğan’ı ilk ‘Başkan’ olarak görmek istiyor. 

Başkanlık sistemi Türkiye için neden gerekli? 

Sistem özellikle yürütmede yaşanan yetki karmaşası ve siyasi aktörler arasındaki ihtilaf olmadan, sınırları daha net tanımlanmış olacağından çatışma kaynağı olmayacak. Yasama erki, güçlü bir şekilde yürütmeyi denetleyen ve yasama faaliyetlerine odaklanmış, milleti temsil eden bir fonksiyonu icra edecek. 

MUHALEFET TABANI DA İLGİLİ 

Başkanlık sistemini anlattığınız paneller ve konferanslara vatandaşların ilgisi nasıl? 
Vatandaşlarımızın başkanlık konusunda Türkiye siyasetinin daha ilerisinde bir bakışa sahip olduğunu gördüm. Özellikle muhalefet tabanı için söylüyorum. Çok daha yapıcıydılar, ‘neden olmasın’ noktasına gelebildiklerini gördüm. 

ERDOĞAN GENELİ  KAPSIYOR 

Panellere katılan vatandaşlar Türkiye’de en çok kimi başkan olarak görmek istiyorlar? Sadece AK Partililer değil, farklı görüşe sahip pek çok insan da Erdoğan’ı, toplumun genelini temsil eden bir lider olarak görüyor. Halkın geniş bir kesimi de Erdoğan’ı ilk başkan olarak görmek istiyor. 

Anayasada tam başkanlık 

AK Parti’de yeni anayasa için oluşturulan komisyonun, 22 Mayıs’taki kongre sonrası yazım çalışmalarına hız vereceği belirtildi. Yeni anayasaya damga vuracak husus “başkanlık” modeli olacak. “Türk tipi başkanlık” modelinde, ABD’den farklı olarak “iki parlamento” değil, “tek Meclis” bulunacak. “Federatif sistem” yerine “üniter sistem” korunacak.

Destek yüzde 60 civarında 

Metin Külünk:  Bugün itibarıyla Türkiye’de genel olarak başkanlık sistemine destek yüzde 60 civarında. Siyasi partilerin kendi tabanlarında da başkanlık sistemine desteğinde arttığını görüyoruz. 

Referandumda değişikliğin yüksek bir oranda kabul 
edileceğini düşünüyorum. 

YORUMLAR 2
  • Tkyrkyyldz 7 yıl önce Şikayet Et
    ...Turk tipi baskanliga destek dahada artacak Ayyildizin ve dunyanin hic suphesi olmasinki ,ALLAHin izniyle Turkiyenin Yasayan Dua merkezi R.T.E ilk Sayin T.C olacak...
    Cevapla
  • vatandaş 7 yıl önce Şikayet Et
    sayın külünk ün terörlle mücadele yasasını acilen meclisten onayını bekliyorum
    Cevapla
DİĞER HABERLER
CHP'li anketçi açıkladı! CHP kendi adayının kuyusunu kazıyor! O ilçe adayına çekil baskısı
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!