Anıta Kunz’ın Türkiye’de en çok etkilendiği olay

New York Times, Time, Newsweek gibi gazete ve dergilerin illüstratörü Anıta Kunz Haber 7'ye konuştu.

Anıta Kunz’ın Türkiye’de en çok etkilendiği olay
Anıta Kunz’ın Türkiye’de en çok etkilendiği olay
GİRİŞ 28.06.2012 10:48 GÜNCELLEME 12.07.2012 10:44
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Remziye Karakuş'un röportajı

Anıta Kunz dünyanın önde gelen illüstratörlerinden biri…Halen Kanada’da yaşıyor. Time,Rolling Stone, Vanity Fair, New Yorker, GQ, Sports Illustrated, Newsweek, Atlantic Monthly  ve New York Times gibi dünyaca ünlü gazete ve dergiler için sayısız kapak ve çizimler gerçekleştiriyor. İnsanların yazıyla ifade ettiği bir çok şeyi o, çizgilerle ifade ediyor...Çizgiler ve renklerle haykırıyor... Kendisi tam bir İstanbul aşığı… İstanbul denince gözlerinin içi parlıyor adeta… Anıta hanımla, İstanbul’u, kadınları, ve mesleğini konuştuk…

İstanbul’u nasıl buldunuz ilk defa mı geliyorsunuz?

İstanbul’a dördüncü gelişim bayılıyorum buraya, çok güzel bir şehir.

En çok nereyi sevdiniz, İstanbul’da  size ilginç  gelen bir şey oldu mu?

Turistik yerlere bayılıyorum…Ayasofya’yı, Sultanahmet’i, Topkapı’yı ve hamamları gezdim . Hepsini çok sevdim, eski ve tarihi şeyleri çok seviyorum…Bunu bu kadar çok sevmemin sebebi de, ben Toronto’da yaşıyorum, orda her şey çok yeni. O yüzden eski ve tarihi binalar çok dikkatimi çekiyor…

Peki bir şeyler çizerken, tasarlarken gezdiğiniz bu tarihi yerlerin, gördüğünüz farklı kültürlerin eserlerinize  yansıması nasıl oluyor?  Mesela İstanbul’u tek bir kareyle tanıtın denilseydi, neyi kullanırdınız?

Emin değilim nasıl bir şey çizeceğime ama, büyük bir ihtimalle zıtlıkları kullanırdım. İstanbul’da, bir yandan çok eski yapılar varken, öte yandan çok yeni  çok modern bir şehir aslında…  O zıtlıkları çizerdim…Benim işime de muhakakki yansıyor. Çünkü ben insan doğasıyla ilgileniyorum ve onunla ilgili şeyler çiziyorum. Bu tarz farklı şeyleri gördüğüm zaman da, ne kadar farklı olduğumuzu zannetsek de aslında tamamen aynıyız. Onu farkediyorum, onu görüyorum.

Yaptığınız işte kadın olmanın ekstra bir faydasını görüyor musunuz? Kadın olmak bu işte avantaj mı dezavantaj mı?

Benim işim tamamen bana özel…Bir kadın olarak bir Kanadalı olarak kendimi ifade ediyorum. Kadın olmak bir avantaj mı benim için değil mi bilemiyorum ama;  işim tamamen beni yansıtıyor…

Bizde şöyle bir söz vardır; ‘’Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır’’ derler. Siz de işinizde büyük başarılar kazanmış bir kadınsınız… Bir kadını başarılı kılan şey nedir sizce? Sizin başarınızın sebebi ne?

(Gülüyor)  Bende tam tersi bir durum söz konusu…Küçükken amcamdan esinlenerek bu işe başladım. Bu işte beni o yönlendirdi. Şimdi ise eşim çok yardımcı oluyor.Özellikle teknik konularda. Çünkü bilgisayarlardan hiç anlamıyorum.  Eşimin ilham kaynağım ve yardımcım olduğunu söyleyebilirim.

BAZI BÖLÜMLERDE CİNSİYET AYRIMCILIĞI YAPILIYOR

İşinizi yaparken herhangi bir zorlukla karşılaşıyor musunuz?  Mesela kadınlar çoğu yere giremeyebiliyorlar yada çok farklı zorluklarla karşı karşıya kalabiliyorlar. Sizde bu durum nasıl?

Kanada daha sosyalist bir ülke olduğu için öyle bir durum yaşamadım hiç. Kadın olduğum için başkalarından farklı görmedim kendimi;  çünkü öyle şeyler bilmeden büyüdüm. Amerika gibi bir ülkede yaşasaydım belki  bu tarz şeyler olabilirdi. Ama Kanada’da yok.Ama biliyorum ki güzel sanatların bazı bölümlerinde ve illüstrasyonda da cinsiyet ayrımcılığı yapılıyor.

TÜRK MEDYASININ DEMOKRASİ İSTEMESİ ÇOK ETKİLEYİCİ

Türk medyasını takip ediyor musunuz. Haber sitelerinden veya gazetelerden tasarımını  beğendiğiniz oldu mu?

Daha önceki gelişlerimde ve şimdi de gördüğüm kadarıyla gayet güzel…Bir defa insanların demokrasi istemesi ve demokratik olmaya çalışmaları çok etkileyici… Onun dışında burda tanıştığım çizerlerin bir çoğunun çalışması çok profesyönelce ve çok güzel.

Bir haber sitesinde haberin okunma oranı ile haberin fotoğrafının çekici olması arasında bir bağ var mı? Haberin başlığı mı haberi okutur, yoksa fotoğrafı mı?

Bir resim çok sevimli de olabilir, çok itici de…Haberin konusu ciddi ve sıkıntılıysa, o haber için cicili bicili bir fotoğraf kullanamazsınız. Orada haberin hissiyatını yansıtacak bir fotoğraf kullanmalısınız ki okuyucuyu çekebilsin. Fotoğraf da muhakakki okuyucuyu çeker ancak, işin özü haberin metnindedir…

İnterneti en çok ne amaçla kullanıyorsunuz?

Mesleğimle ilgili, kadınlarla ilgili konuları takip ediyorum. Online eğitim veriyorum. Twitter kullanmıyorum ama Facebook da varım…

İSTANBUL SANATIN MERKEZİ HALİNE GELDİ

İstanbul’u, Türkiye’yi çok seviyorum dediniz…Peki çevrenizdeki insanlarda nasıl bir Türkiye algısı var?  Türkiye dışardan göründüğü kadarıyla nasıl bir ülke?

Ben ve akrabalarım çok seviyoruz burayı. Türkiye’ye geleceğimi Facebook’ta yazdığımda ‘oraya bayılıyorum’ mesajları aldım… Seyahat eden insanlar Türkiye’yi özellikle de İstanbul’u iyi tanıyor. Bence de muhteşem bir şehir…Sanatsal anlamda da artık bir merkez olmaya başladı. İstanbul Modern var mesela, sanat fuarı var. Artık sanatta da daha popülerlik kazandığını söyleyebilirim.

Çizimlerinizde en çok neye dikkat ediyorsunuz?

Ben iki şekilde çalışıyorum. Galerilere tablolar yapıyorum, bir de basın kuruluşları için illüstrasyonlar yapıyorum. İllüsrasyonlar yaparken konuyla ilgili bir sorunu çözmeye çalışıyorum. O daha çok benden başka şeylerle ilgili oluyor. Tablolar yaparken tamamen bana özel oluyor o çalışma. Başka hiç kimseyi düşünmüyorum, kendi fikirlerimle hareket ediyorum.

Bu işi yapmak isteyen gençlere neler önerirsiniz?

Ben de sanat okulundan başladım. Bu işin başlangıcı ve aynı zamanda sektörü anlamak için de giriş noktasıdır…Okulu bitirdikten sonra iyi bir dünya vatandaşı olmak gerekir. Gözlem yapmak ve her zaman bir öğrenci gibi hareket etmek gerekir. Öğrencilik ruhunu hiç kaybetmemeli insan. Yani yeni şeyler öğrenmeye ve yeniye açık olmalı…Ve en önemlisi de tabiki çok çalışmak.

Remziye.Karakus@haber7.com

Twitter.com/kkarakuss

 

 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 4
  • noter tasdikli yorumcu 11 yıl önce Şikayet Et
    remziye karakuş . kardeşimize tebrikler o sadece röportaj yapmıyor anladığım kadarıyla röportajları tercüme de ediyor. gurur duyuyoruz kendisiyle.
    Cevapla
  • Vicdani Ret 11 yıl önce Şikayet Et
    aman türkçeniz bozulmasın . emre adlı arkadaş illistrator ressam değil.dergi,kitap ve benzeri şeylere kapak çizen ressamdır yoksa tual çizen ressam değil.senin 29 bin kelimelik türkçendeki ressam kelimen, 700 bin kelimelik ingilizceye yeter mi sanıyorsun. aman türkçemiz bozulmasın diyenler önce dilin kalitesin ve dil bilim verilerine baksınlar.
    Cevapla
  • emre_drky 11 yıl önce Şikayet Et
    siz de mi(!). siz de yabancı kelimelerin türkçe karşılığı varken aynen dilimize geçiriyorsunuz ya (illustratör değil resssam), helal olsun(!)
    Cevapla
  • davut kara 11 yıl önce Şikayet Et
    hayırdır inşallah.... iki gündür dışardan gelen tasarımcılar illustratörler falan ne iş... :)
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Uyarı yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesiyle dolandırıcılık girişimi
Turistik Diyarbakır Ekspresi ilk seferini yaptı!