Onlar Türkiye'nin en büyük gençlik yapılanması

148 gençlik kulübü ile Gençlik Kulüpleri Federasyonu'nu, Türkiye'nin en büyük gençlik yapılanmalarından biri. Federasyon Başkanı Ali Dayıoğlu, geleceğin mimarları olarak görülen gençliği Mostar dergisine anlattı.

Onlar Türkiye'nin en büyük gençlik yapılanması
Onlar Türkiye'nin en büyük gençlik yapılanması
GİRİŞ 02.11.2012 11:38 GÜNCELLEME 02.11.2012 11:46
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Söyleşi: Kenan Aydın

Türkiye'de gençleri bir arada toplama ve onların gelişimine yönelik faaliyet gerçekleştirmek amacıyla son dönemde birçok gençlik örgütlenmesi oluşturuldu. Bunların adeta lokomotifi olarak nitelendirilebilecek, 148 gençlik kulübü ile Türkiye'nin en büyük gençlik yapılanmalarından biri olan Gençlik Kulüpleri Federasyonu'nu (Genç-Fed) ve geleceğin mimarları olarak görülen gençliği Genç-Fed Genel Başkanı Ali Dayıoğlu ile konuştuk...

Genç-Fed, gençlere yönelik çalışmalarda bulunan bir yapılanma. Öncelikle, Türkiye'nin genç nüfus potansiyelini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Genç nüfusumuz ile ilgili dile getirilen en yaygın söylem, gençliğin ülkemiz için önemli bir zenginlik olduğudur. Buna tamamen katılmakla beraber, bu zenginliğin değerlendirilme biçimi ile ilgili daha fazla proje üretilmesi gerektiğine inanıyoruz. Ayrıca, gençliğin “gelecek” olmaktan da ziyade, “bugünün paydaşı” olduğunun fark edilmesi gerektiği, çıkış noktalarımızdan birisini oluşturuyor.

Genç nüfus potansiyelimizi doğru kullanabiliyor muyuz?
Bunu tam olarak söyleyemeyiz. Gençlik ile ilgili önemli kırılma noktaları, sorunlar var. Bunların en önemlilerinden birisi, gençliğin kültürel kodlarından ve değerlerinden koparılması. Bu konuda sürekli “Gençliğin enerjisi tarihin gücü ile buluşmalı” diyoruz. Bunu gerçekleştirdiğimizde potansiyel enerjimizi kinetik enerjiye dönüştürerek sorumluluk bilinciyle daha fazla araştıran ve üreten bir gençliğin ortaya çıkması kaçınılmazdır.

Peki, bu enerji potansiyelini gören Genç-Fed, ne zaman ve hangi saikleri esas alarak kuruldu?
Genç-Fed, 2007 yılında başlayan yolculuğumuzun kurumsallaşması sonucu 2011'de kuruldu. Bizi bu yolculuğa sevk eden nedenlerin başında gençliğin sokaklarda ve sanal âlemde kaybolmaya başlaması geliyor. Gençliğin, sınır tanımayan iletişim teknolojisinin zehirli tuzağına bırakıldığını üzülerek görüyoruz. Biz, sanal sosyalleşmenin tehlikesini, madde kullanımının yaygınlaşmasını, “taş atan çocuk” kavramının ortaya çıkmasını, anne-baba ile çocuklar arasındaki iletişimsizliklerin artmasını, özgüveni olmayan, geçmişinden ve değerlerimizden habersiz gençlerin çoğalmasını dert edinerek bu yola çıktık.

Temel amacınız nedir?
Gençleri ve çocukları kötü örnek teşkil eden mekânlardan ve arkadaşlıklardan, kişisel gelişimleri açısından zarar verici tüm unsurlardan uzak tutmayı, onların sosyal ve ahlâkî gelişimlerine katkıda bulunan mekânlar oluşturmayı ve hoşça vakit geçirerek özgüven sahibi olmalarını amaçlıyoruz. Gençlik kulüpleri ve gençlik merkezlerinin yaygınlaşması ile ilgili çalışmalarımızın benzerlerini yapmak isteyen herkes için de bir model ortaya koymaya çalışıyoruz.

148 GENÇLİK KULUBÜ KURULMASINI SAĞLADIK

Genç-Fed olarak bugüne kadar ne tür faaliyetler gerçekleştirdiniz?
İlk zamanlarımızda gençlik kulüplerinin önemini ve içeriğini anlatan bir tanıtım filmi hazırladık. Hazırlanan tanıtım filmi ve sunumlarla mahalle mahalle, dernek dernek gezerek binlerce kişiye “Gençlik Kulüpleri” projesini ve önemini anlattık. Bu ve benzeri çalışmalar sonucu Türkiye çapında 148 gençlik kulübü kurulmasını sağladık. Bu sayının artması için de var gücümüzle çalışıyoruz. Kurduğumuz www.genclikkulupleri.com sitesi ile bütün gençlik kulüplerimizin faaliyet haberlerini yayımlıyor, kulüplerin birbirleri ile olan etkileşimini sağlıyoruz. Ayrıca yılda en az iki defa bütün üye kulüplerimizin yöneticilerine hizmet içi eğitim programı düzenliyoruz. Bunların yanı sıra izcilik çalışmalarını önemsiyor, Türkiye İzcilik Federasyonu'nun desteği ile yıl boyu çeşitli kamplar düzenliyoruz. Geçtiğimiz yaz, Türkiye'nin 10 farklı noktasında 9 ilden 45 gençlik kulübü ile geniş katılımlı izci kampları düzenledik.

Genç-Fed'in şu anda yürüttüğü projeler nelerdir?
Şu an gündemimizde, gençlik kulüplerine yönelik hazırladığımız, kısa adı “REGEP” olan Rehberlik ve Gelişim Programı bulunuyor. Bu program ile bütün gençlik kulüplerimizin faaliyet alanlarını ve haftalık programlarını mümkün olduğunca standart hale getirmeye çalışıyor, bir yandan da yeni kurulan kulüplerimiz ile ilgili açılış programları organize ediyoruz. Uygulamaya başlayacağımız diğer bir proje ise Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün desteği ile gerçekleştireceğimiz, ortaokul ve lise öğrencilerine geleneksel sanatlarımızdan ebru, hat, tezhibin aktarılacağı “Okuldan Okula Sanat” projesi. Ayrıca Toplum Destekli Polislik birimi ile de bazı yeni projeler tasarlamak üzereyiz.

Genç-Fed'i gelecekte nerede görüyorsunuz?
Bugüne kadar geleceğe yönelik yaptığımız planlar hep tahminimizden önce gerçekleşti. Genç-Fed'i gelecekte şurada görmek istiyoruz gibi bir söylemden ziyade gençlik ile ilgili en büyük hedefimiz her köşede bir gençlik kulübünün kurulması. Sonrasında ise gençlik kulübünde yetişen gençlerin topluma ve tüm dünya insanlığına gönüllü olarak hizmet ettiğini görmek en büyük mutluluğumuz olacak.

KAYNAK: MOSTAR DERGİSİ
YORUMLAR 1
  • E ALBAYRAK 11 yıl önce Şikayet Et
    başarılar. genç-fed yaptığı çalışmalarla göz dolduruyor.asrın projesi olan gençlik kulüplerinin tüm çalışanlarına canı gönülden teşekkür ediyorum ve başarılar diliyorum..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
CHP "dosyalı" vekil iddiasıyla çalkalanıyor: Özel "git" dedi, vekil reddetti
IMF'den Türkiye açıklaması