Balkanlar’da vizesiz gezilecek 5 ülke

Balkanlar, hem kültürel hem coğrafi yakınlığı sebebiyle her mevsim Türkiye’den çok fazla gezginin tercih ettiği rotalardan biri.

Balkanlar’da vizesiz gezilecek 5 ülke
Balkanlar’da vizesiz gezilecek 5 ülke
GİRİŞ 05.11.2021 17:39 GÜNCELLEME 05.11.2021 17:39 KAYNAK HABER7

Balkan ülkeleri, eski Osmanlı toprakları olması nedeniyle hala bizden izler taşıyor ve Türk gezginler tarafından rahatça gezilebilecek ülkeler arasında yer alıyor. Özellikle cep yakmayan, vizesiz ülkeler olması yurt dışı tatiline çıkmak isteyenlere büyük kolaylık sağlıyor. Uzun uğraşlar gerektiren schengen vizesi almak yerine Balkanlarda vizesiz seyahat edebileceğiniz 5 ülkeyi sizler için derledik.

ARNAVUTLUK

 

 

Kuzeyinde Karadağ, güneyinde Yunanistan ile komşu olan Arnavutluk, daha az kalabalık ve daha ucuz bir Balkan ülkesi olarak konforlu bir gezi sunuyor. Dünyanın en ucuz şehirleri listesinde ilk 10'da yer alan Arnavutluk'un başkenti Tiran'da tarihi saat kulesi, ulusal müze, Enver Hoca'nın eski anıt mezarı, gezilecek yeler arasında bulunuyor.

Osmanlı İmparatorluğu'ndan izler taşıyan Arnavutluk'ta mutlaka görülmesi gereken şehirler arasında ise Berat şehri başta geliyor. "Bin pencereli şehir" olarak tanınan Berat şehrinde tarihi ev ve konaklarıyla Anadolu'dan aşina olduğumuz mahalle yaşantısını bulabilir ve Arnavut kaldırımlı dar sokaklarında gezintiye çıkabilirsiniz. 

Müslüman ve Hıristiyan toplumların bir arada kardeşçe yaşadığı Arnavutluk'ta dini mabedlerden milli kültür simgesi Kızıl Camii ve şahane manzaraya sahip Holy Trinity Kilisesi'ni görmelisiniz.

Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde bahsini ettiği 2 bin 400 yıllık Mangalem kenti, müze kent olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor. Tarihi ve kültürel dokusu bozulmadan bugüne kadar ulaşan kenti mutlaka gezmelisiniz.

ARNAVUTLUK'TA NE YENİR?

Et ağırlıklı bir yemek kültürüne sahip Arnavutluk'ta Balkanlar genelinde meşhur olan Byrek, kesinlikle yenmesi gerekenler arasında. Byrek, ıspanaklı ve kıymalı çeşitleriyle tuzlu bir börek çeşididir. Arnavutluk'un ulusal yemeği olarak değerlendirilen kuzu etli Tave kosi de kaçırılmamalıdır. 

MAKEDONYA

Tipik bir Balkan ülkesi olan Makedonya'da gezilecek yerlere başkent Üsküp'ten başlamak en doğru karar olacaktır. Türkülere konu Vardar Nehri kıyısına kurulan şehirde Osmanlı'nın miras bıraktığı yapıtlarla ve Türkçe konuşan halkla karşılaşınca kendinizi ülkenizin sıcaklığında hissedebilirsiniz. Üsküp'te Kurşunlu Han, Türk Çarşısı, 13 kemerli Taş Köprü ve Davut Paşa Hamamı'nı ziyaret etmelisiniz.

Dünyada en eski Slav manastırı Sveti Naum Manastırı ve civar bölgelerde bir zamanlar 365 kilisenin bulunduğu Ohrid şehri, Balkanlar denilince akla ilk gelen rotalardan. Ohri gölü kıyısında, yamaçlara kurulmuş evleriyle özgün bir mimariye sahip Ohrid'de ormanların içerisinden yürüyerek tüm göl manzarasına sahip olan Aziz Yuhanna Kilisesi'ne çıkmalısınız.

Aziz Yuhanna'da göl manzarasında temiz havayı ciğerlerinize doldurduktan sonra gölde sandalla gezintiye çıkmalı ve gölün dibinden yankılanan kristal seslere kulak vermelisiniz.

Dünyada eşine az rastlanır bir kompleks olan Ohrid Su Müzesi'nde tarih öncesi çağlardan orta çağa uzanan bir dönemde yaşayan insanların günlük yaşantılarını yansıtan örnekler sunulmaktadır.

MAKEDONYA'DA NE YENİR?

Et, bakliyat ve hamur işi tüketiminin yoğun olduğu Makedonya mutfağında her çeşidini bulabileceğiniz börek, ilk sırada karşınıza çıkacaktır. Somun ekmek arasında köfte olarak tarif edebileceğimiz cevapdzinizayı yemeden dönmemelisiniz.

KOSOVA

Dağlarla çevrelenmiş ülke Kosova'da başkent ve en kalabalık şehir Priştine'de önemli yerlerden biri olan Etnografya Müzesi'ni ziyaret  etmeli Kosava'nın dönem kıyafetleri ve göz kamaştıran mücevherleri görmelisiniz. Osmanlı Dönemi'nden kalan en önemli yapı Fatih Sultan Mehmet Camii'ne uğramalısınız. 17. yüzyıldan sonra kilise olarak da kullanılan camii, 2. Dünya Savaşı sonrasında orijinal haline geri kavuşmuştur.

KOSOVA'DA NE YENİR?

Ülkemizde de yapılıyor olsa da tiriliçeyi doğduğu topraklar olan Balkan ülkelerinde yemek ayrı bir tat olacaktır. Et tüketiminin fazla olduğu ülkede bir çeşit peynirli köfte olan pljeskavica adlı köfteyi de yemelisiniz. 

 

BOSNA HERSEK

Hüzünlü bir yakın tarihe sahip ve Balkanların en popüler gezi rotalarından olan Bosna Hersek'te gezilmesi gereken hem tarihi hem doğal güzellikler, sizleri bekliyor. İlk olarak 2. Dünya Savaşı'nı simgeleyen Sönmeyen Ateş Anıtı ve Umut Tüneli'ni ziyaret etmeli ve Bosnalıların acılarını paylaşmalısınız.  Katolik Batı Roma, Ortadoks Doğu Roma ve güneyine de Osmanlı eklendiği için "Balkanların Kudüs'ü" olarak anılmaya başlanan Saraybosna'nın ortak buluşma noktası Osmanlı çarşısı olan Başçarşı, Saraybosna Katedrali başkentte gezilecek noktalardan. 

Mimar Hayreddin tarafından 9 yıllık bir çalışma sonucunda tamamlanan Mostar Köprüsü, Bosna Hersek'in en önemli yapısı. Geleneğe göre şehrin cesur erkekleri, düğün öncesi cesaretlerini göstermek için Mostar'dan atlarlarmış.

Türk vatandaşlarından vize istemeyen Bosna Hersek'in dağlarla çevrili şehirlerinde yolculuğunuza eşlik edecek doğa harikası manzaralarla keyifli bir tatil geçirebilirsiniz. Ülkenin bir diğer sembolü Latin Köprüsü, 2 Dünya Savaşının başlamasına neden olayın burada gerçekleşmesi nedeniyle öneme sahiptir.

BOSNA HERSEK'TE NE YENİR?

Diğer Balkan ülkelerinde olduğu gibi et yemekleri ve börek çeşitleri Bosna'da da yenmesi gerekirken farklı lezzet arayanlar için sebzeli Begova Çorbası, tercih edilebilir. Tatlı olarak ise bir Osmanlı tatlısı olan ceviz doldurulmuş elmanın şerbete batırılmasıyla hazırlanan tufahija tatlısını yemelisiniz.

KARADAĞ

Adriyatik Denizi kıyısındaki Karadağ, plajları ve coğrafi konumuyla macera turizminin vazgeçilmez ülkelerinden biri. Kayak, tırmanış, yelken, dalış gibi doğa sporları için uygun olan Karadağ'da pek çok spor faaliyetini gerçekleştirebilirsiniz.

Karadağ'ın kartpostallara konu olan bölgesi Sveti Stefan,bir balıkçı köyü iken Osmanlı seferlerinden korunmak için kale ile çevrelenmiş şimdi ise otel olarak kullanılmaktadır.

Karadağ'ın coğrafi yapısının en güzel yansımalarından diyebileceğimiz Perast ve Lady of the rocks adaları, gizemli ve macera dolu görüntüsüyle insanı kendine çekiyor.

Lovcen Milli Parkında görenlerin hayran kalacağı fotoğraflar çekmenizi sağlayacak şahane körfez manzarası, sizleri karşılıyor. Güneşin batışını bulutların üzerinden izleyebileceğiniz Lovcen'e uğramadan dönmeyin.

KARADAĞ'DA NE YENİR?

Adriyatik Denizi kıyısında olması sebebiyle deniz ürünleri konusunda bereketli olan Karadağ'da taze balıklar, midye diğer deniz mahsulleri tavsiye edilmektedir. Özellikle mevsim sebzeleriyle yapılan balık çorbasını tatmalısınız. Balıkla arası olmayan gezginler için domates soslu haşlanmış ve ezilmiş patateslerle yapılan hamur topları lezzetli bir öğün sunacaktır.

 

Amerika kıtasında vizesiz gidilecek ülkeler yazımızı okumak için tıklayınız.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL