Atlı terapiyle yürümeye başladı

Gergin Omurilik Sendromu (Tethered Kord) hastası 8 yaşındaki ilk okul öğrencisi Ayşen Uçar, Uşak Belediyesi Atlı Spor ve Rehabilitasyon Merkezi'nde sekiz aydır devam ettiği atlı fizik terapilerin ardından yürümeye başladı.

Atlı terapiyle yürümeye başladı
Atlı terapiyle yürümeye başladı
GİRİŞ 30.07.2013 13:49 GÜNCELLEME 30.07.2013 13:49

AA muhabirinin görüştüğü Ayşen'in edebiyat öğretmeni annesi Havva Aktaş, kızının doğuştan Gergin Omurilik Sendromu hastası olduğunu söyledi. Kızının 15 aya kadar yürüyememesi nedeniyle rahatsız olduğunu fark ettiklerini, iki yaşına gelene kadar hastalığa teşhis konulamadığını anlatan Aktaş, 2,5 yaşında omurilik ameliyatı geçirdikten sonra sürekli olarak fizik tedavi gördüğünü belirtti.

Almanya'dan 2008 yılında döndükten sonra Uşak'ta tedavi sürecinin devam ettiğini ancak kızının yürüme güçlüğü çektiğini ifade eden Havva Aktaş, sekiz ay önce Uşak Belediyesi Atlı Spor ve Rehabilitasyon Merkezi'ne başvurarak atlı terapilere başladıklarını kaydetti.

Merkezde at üstünde haftada bir gün, bir saat fizik terapi uygulanan kızının bir kaç ay sonra desteksiz yürümeye başladığını ifade eden Aktaş, "Kızımın ayak tendonları çok gergin olduğu için yürüyemiyordu. Biz burada terapilere başladıktan sonra rahatlama yaşamaya başladı. Doktorlar kızıma beş ay önce tendon transferi yapacaklardı. Ancak iyileşmeyi görünce ameliyatı ertelediler. Daha sonra iki ayağındada çok ciddi iyileşmeler görüldü. Tek başına yürümeye başladı. Bunun üzerine doktorlar sağ ayağında küçük bir operasyonla tendon gevşeltmesi yaptı. Artık tüm çocuklar gibi normal hareket edebiliyor. Ayağındaki alçı çıktığında çok daha iyi olacak. Atlı rehabilitasyon kızımı iyileştirdi. Yıllardır yürüyemeyen kızım artık tek başına yürüyor, koşuyor. Herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.

Uşak Belediyesi Atlı Spor ve Rehabilitasyon Merkezi At Antrenörü Neşe Uçar ise Ayşen'e bu güne kadar 32 saatlik terapi uyguladıklarını söyledi. Terabipide at üstünde çeşitli germe ve esneme hareketleri yaptıklarını ve her terapi sonrası Ayşem'in daha rahat hareket etmeye başladığını ifade eden Neşe Uçar şunları söyledi: "At üstünde oturmak bile pek çok kası ve siniri hareket ettirir. Biz at üstünde yaptığımız fizik tedavi eğitimleri ile Ayşem'in tedavisine katkı sağlamaya çalıştık. Ayşem atları çok seviyor. Terapiler çok keyifli geçiyor. Onun iyileştiğini görmek bizleride çok mutlu ediyor. Terapiye bir süre daha devam edeceğiz" dedi. Uşak Belediye Başkanı Ali Erdoğan ise merkezin iki yıldır hizmet verdiğini belirterek, "Merkezde halen 8 bedensel, 5 otistik, 9 zihinsel engelli olmak üzere toplam 22 çocuğumuz tedavi görüyor. Bu çocuklarımız hiç bir ücret ödemeden merkezden faydalanıyor. Onlara bu imkanı sağladığımız için mutluyuz" dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Alanya'da CHP ve MHP'nin afiş atışmaları
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mesajı aldık, değişimi yapacağız - Gazete manşetleri