Hakkını arayan hastayı ‘kara liste'ye almışlar

SGK'nın belirlediği fark ücretini az bularak fazla para tahsil eden bazı özel hastaneler, hakkını arayan vatandaşı ‘kara liste'ye kaydediyor ve randevu almasını engelliyor.

Hakkını arayan hastayı ‘kara liste'ye almışlar
Hakkını arayan hastayı ‘kara liste'ye almışlar
GİRİŞ 11.08.2013 06:31 GÜNCELLEME 11.08.2013 06:31
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Muayene fark ücreti konusunda SGK'nın belirlediği miktarın çok üstünde para alan bazı hastaneler vatandaşı mağdur ediyor. Şikâyet edilmesi halinde SGK, hastaneye ceza kesiyor. Bundan sonrası ise hasta için farklı bir çileye dönüşüyor. Böbrek nakil hastası Serpil Çanakçı'nın başına gelenler bu mağduriyetin dikkat çekici örneklerinden. Çanakçı, fazla para tahsil edildiği gerekçesiyle İstanbul Kadıköy'deki bir özel hastaneden bin lirasını geri aldı. Ancak bu hak arayışı ona pahalıya patladı. Aynı hastaneden kontrol için telefonla randevu isteyen Çanakçı'ya, bir aydır ‘randevular dolu, bilgisayar dondu, teknik servisle görüşüyoruz' gerekçesiyle randevu verilmiyor. Aynı dakikalarda farklı bir hasta aradığında hastanenin aynı bölümünden randevu alabiliyor. Nitekim Çanakçı'dan birkaç dakika sonra hastaneyi arayan Zaman gazetesi muhabiri rahatça randevu aldı. Kara liste şikâyetlerinin artarak devam ettiğini söyleyen Hasta Hakları Dernekleri, “Hastaneler, hakkını arayan hastayı sorun olarak görüyor ve randevu vermiyor.” diyor. Hastane yetkilileri ise aramamıza rağmen konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı, durumu inceleyeceklerini söylemekle yetindi.

SGK'nın koyduğu kurallara göre özel hastaneler vatandaştan en fazla devletin ödediği paranın yüzde 90'ına kadar ilave fark ücreti alabiliyor. Fakat bazı hastaneler buna uymayarak fahiş fiyatlarla vatandaşı mağdur ediyor. SGK da bu durum şikayet edilmesi halinde hastanelere ceza kesiyor. Türkiye'de özel hastanelerde yılda 60 milyon poliklinik hizmeti ve bir buçuk milyon ameliyat gerçekleştiriliyor. Devlet tarafından özel hastanelere yılda ortalama 6 milyar lira ödeme yapılıyor. Vatandaşın buna ek olarak da cebinden özel hastanelere fark ücreti olarak yaklaşık 15 milyar liraya yakın para çıkıyor. Bazı özel hastaneler ise gereğinden fazla fark ücreti isteyebiliyor.

Bu mağduriyetlerden birini emekli memur Serpil Çanakçı yaşadı. Geçtiğimiz yıllarda İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nde böbrek nakli operasyonu yapılan Çanakçı, taburcu olduktan sonra takiplerinin yapılması ve diğer rahatsızlıklarının tedavisi için evinin yakınındaki özel bir hastaneye gitmeye başladı. Bu süreçte kendisinden Kadıköy'de gittiği özel hastanenin fazla fark ücreti alındığını tespit eden Çanakçı, başvuru yaparak hakkını aradı. Sonunda bin liraya yakın fazla fark ücretini hastaneden geri aldı. Fakat bu hak arayışı Çanakçı'yı mağdur etti. Son birkaç aydır Çanakçı'ya grubun tüm hastanelerinin işleyişini planlayan merkezî telefon sisteminden randevu verilmemeye başlandı. Her seferinde ‘randevular dolu, sistem tıkalı, ekran dondu' gerekçeleri öne sürüldü. Farklı hasta ismiyle aradığında ise randevu çok rahat bir şekilde alınabiliyor. Sadece hakkını aradığı için mağdur edildiğini söyleyen Çanakçı, “Hastanedeki yetkililer randevu alamıyorsanız başka hastaneye gidin, diyor. Yani açıkça size bakmak istemiyoruz, diyorlar. Sağlık hakkımı engelliyor.” ifadelerini kullandı. Açıklama yapmaktan çekinen hastane yetkilileri ise konuyu inceleyeceklerini söylemekle yetindi.

Hakkını arayan vatandaşa randevu vermeme meselesinin son dönemde arttığını söyleyen Hasta Hakları Aktivistleri Derneği Başkanı Orhan Demir, “Hastaneler, ‘Hastaya bakamıyorum' diyemez. Borçlar Kanunu ile Ticaret Kanunu'na göre bu suç. Bunun ötesinde hasta haklarına aykırı. Fakat özel hastaneler vatandaşı ya istediğim parayı verirsin ya da sana bakmam, diyebiliyor.” şeklinde konuştu.

Vatandaş fazla fark ücreti ve kötü muameleden şikayetçi

Sağlık hizmetlerine erişim her geçen gün artarken vatandaşın şikayetleri de aynı oranda yükseliyor. Son üç yılda Türkiye genelindeki kendisine gelen şikayetleri değerlendiren Hasta Hakları Aktivistleri Derneği toplam bin 900'e yakın başvuruyu sınıflandırdı. Yapılan çalışmada gelen 786 şikayet yani yüzde 42'lik kısmı, sağlık kuruluşlarındaki kötü muamele ve hizmetten faydalanamama oluşturdu. İkinci sırada ise 438 şikayetle (yüzde 29) özel hastanelerin aldığı fazla fark ücreti yer aldı. Hastalar acil hastalardan para alınmasından ve polikliniklerde fazla fark ücreti istenmesinden de şikayetçi.

KAYNAK: ZAMAN
YORUMLAR 7
  • Oğuz Güven 10 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH VAR ALLAH. Bu tıp camiasında çalışanların büyük çoğunluğu ziyandadır, bunların yaptıklarının hesabını vermeleri mümkün müdür! Allah'tan korkmaz ve kuldan utanmazlar. Bunların çoğunun vücudunun tüm zerreleri haramla teşekkül etmiştir, böyle adamlardan hayır gelmez. Bizzat müşahade ettiğim olaylar vardır. Bunlar sadece bireylerdende çalmamaktadırlar; (özel olsun devlette çalışanı olsun) devletinde malını gasp etmektedirler. Bu işin helalliği namümkündür. İnancım odur ki bunların kahir ekseriyetini; ölseler toprak bile almaz, kusar. Bunların iki ayakları üstünde gezebilmeleri, işitir ve görür halde aramızda dolanmaları zannederim halkın bunlara muhtaciyetindendir. Yoksa bırakın yürüyecek, nefes alacak takatleri kalmazdı, heleki bu kadar mazlum ahı ile... Allah hakkı arayanlarına tövbe nasib etsin, devletimizede istikamet nasib etsin...
    Cevapla
  • ibrahimkarakaya 10 yıl önce Şikayet Et
    Devletimizin adaleti yok. bu hastane yönetimini hapse 1 yıllığına atsa iyi olmaz mı.
    Cevapla
  • İlyas Denizci 10 yıl önce Şikayet Et
    çeteler sadece eli silahlı olmuyor. sezeryancı doğum uzmanları tefeci idareciler döner sermayeleri üç kuruş etmeyen ezberci zekaların inançsız ruhlarıyla insana yaptığı muamele kadavra
    Cevapla
  • İskender Melekli 10 yıl önce Şikayet Et
    gerçekten özel hastaneler soygun yerine ve kötü muamele yerine dönüşmüş.. Özel hastanelerin gözünü para hırsı bürümüş.Hastaya saygı falan yok.Giriş yaptığın zaman ilk önce paran var mı diye sormaya getiriyorlar işi
    Cevapla
  • fatih pınar 10 yıl önce Şikayet Et
    daha ne duruyorsunuz?. basit bir suç değilki bu, insanlık suçu kabul edilmeli, ve uygulmayı yapanlar, doktorluktan ve hastane işletmeciliğinden men edilmeli, HASTAYA KARŞI ŞİDDETE SON !!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Herkes birbirini ihbar ediyor! IBAN korkusu Maliye'yi kilitledi!
PKK'yı süpürecek imza - 23 Nisan günün gazete manşetleri