Soğuk havada ağrılar daha da artıyor!

Birçok kişinin yağışlı havaların öncesinde eklem ağrılarından şikayet etmesi ve lodoslu havalarda baş ağrısı şikayetlerinin artması bilimsel bir sonuca dayanıyor.

Soğuk havada ağrılar daha da artıyor!
Soğuk havada ağrılar daha da artıyor!
GİRİŞ 09.12.2013 09:02 GÜNCELLEME 09.12.2013 09:02

Soğuk ve yağışlı havalarda hava basıncının değişmesi özellikle iskelet-kas sistemi ağrılarını artırıyor.

Eklem romatizmalı hastalarda hasarlanmış eklemlerdeki basınç alıcılarında oluşan hasar, hava basıncı değişikliklerine duyarlı hale geliyor ve bu kişiler soğuk havalarda daha fazla ağrı hissediyor.

Anadolu Sağlık Merkezi Algoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşen Yücel, “Eklemlerde normalde bulunan sessiz ağrı alıcıları soğukla aktif hale gelir ve bu havalarda eklem kökenli ağrıların artmasına neden olabilir” dedi. Bu sessiz alıcıların kas yapısında da olduğuna değinen Prof. Dr. Yücel, “Dolayısıyla kas kökenli ağrılarda da soğukla birlikte bir artış görülebiliyor. Aynı zamanda soğuk hava sebebiyle kaslarda kasılma ve kısalma olması da ağrının artması için bir neden oluşturuyor” diye konuştu.

Besinlerin yanı sıra güneşten aldığımız D vitamini eksikliğinin genel vücut ağrıları ve iskelet-kas sistemi ağrılarının oluşmasında önemli bir etken olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yücel, kış aylarında güneş ışınlarına daha az maruz kalındığı için D vitamini seviyesinin düşmesi ile yaygın vücut ağrıları ve kas-iskelet sistemi ağrılarının fazlalaştığını belirtti.

Soğuktan korunmak ve hareketli yaşam önemli

Soğuk havalardan kendimizi koruyarak bu ağrıların önüne geçilebileceğini söyleyen Prof. Dr. Yücel, özellikle kas-eklem ağrıları olanların iyi ısıtılmış ortamlarda bulunmalarının, soğuktan sıcağa ya da sıcaktan soğuğa geçişlere dikkat etmelerinin önemli olduğunu söyledi. Prof. Dr. Yücel bu kişilerin dışarıda eldiven, atkı ve şapka ile soğuktan korunmalarını önerdi.

Haftada en az 2-3 gün egzersiz yapılmalı

Kı­şın ha­re­ket­siz­lik ne­de­niy­le vü­cut ki­lo­su­nun art­ma­sı­nın mev­cut is­ke­let-kas sis­te­mi has­ta­lı­ğı olan ki­şi­ler­de risk oluş­tur­du­ğu­na de­ği­nen Prof. Dr. Yü­cel, “Bu has­ta­la­rın ve gün için­de ha­re­ket­siz ça­lı­şan ki­şi­le­rin kon­for­lu bir ısı­da haf­ta­da en az 2-3 gün eg­zer­siz yap­ma­la­rı ya­rar sağ­lar. Bu eg­zer­siz­le­rin kas grup­la­rın­da ger­me-gev­şe­me ağır­lık­lı eg­zer­siz­ler ol­ma­sı, ağ­rı­la­rın azal­ma­sı­na kat­kı­da bu­lu­na­cak­tı­r” de­di. Kı­şın ha­re­ket­siz ka­lın­ma­sı­nın sa­de­ce kro­nik ağ­rı­sı olan­la­rın de­ğil her­ke­sin so­ru­nu ol­du­ğu­nu söy­le­yen Prof. Dr. Yü­cel, “Ge­rek­li ted­bir­le­ri ala­rak açık ha­va­da yü­rü­yüş ya­pıl­ma­sı­nın ya­nın­da ger­gin­lik­le mü­ca­de­le­de gev­şe­me ve ne­fes eg­zer­siz­le­ri de bu tür ağ­rı­lar­la mü­ca­de­le et­mek­te kul­la­nı­la­bi­le­cek yön­tem­ler ara­sın­da sa­yı­la­bi­li­r” de­di.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Sİyonist İsrail destekçisi Alman Cumhurbaşkanı'na  "Leva Palestina" şarkısı dinlettiler
Sivas'ta geceye damga vuran penaltı: F.Bahçe ligin dışına itilmiştir