Kısa yaşamıyla iki çocuğa can oldu

Konya'da beyin ölümü gerçekleşen 11 aylık bebeğin böbrekleri, İzmir'de doğuştan böbrek hastası iki çocuğa hayat verdi.

Kısa yaşamıyla iki çocuğa can oldu
Kısa yaşamıyla iki çocuğa can oldu
GİRİŞ 11.02.2014 12:20 GÜNCELLEME 11.02.2014 12:20

İzmir'de doğuştan böbrek yetmezliği bulunan 2 yaşındaki Gökhan Katipoğlu ve 8 yaşındaki Polat Durmaz'a Konya'da boğazına dolanan ip nedeniyle yaşamını yitiren bir bebeğin böbrekleri nakledildi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu bebeğin böbreklerinin Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Sistemi'ne sunulduğunu, özel beceri isteyen bebek organı kendi kliniklerine kabul ettiklerini ifade etti.

Böbrekler için uygun doku ve kan grubu belirlendikten sonra birisini doğumundan 20 gün sonra böbrek yetmezliği tanısı konan ve 1 yılı aşkın bir süredir diyalize bağlanan Gökhan Katipoğlu'na, diğerini 8 yaşındaki Polat Durmaz'a naklettiklerini kaydeden Hoşcoşkun, operasyonu mikrocerrahi yöntemi ile yaptıklarını kaydetti.

Hoşcoşkun, operasyonla ilgili şu bilgileri verdi:

"11 aylık bebeğin damarlarını, idrar kanallarını ve böbreğini düşünün. Gerçekten çok küçük bir böbrek. Biz mikrocerrahi yapmak suretiyle 11 aylık bebeğin böbreğindeki atardamarını, toplardamarını ve idrar kanallarını her iki çocuğumuzun damarları ile uygun hale getirdik. Nakli gerçekleştirdikten sonra da her iki çocuğumuzun böbreklerinin çalıştığını ve idrar yaptığını gördük. Bu kadar küçük yaştaki birinin böbreklerini yine küçük yaştaki çocuklara nakledilmesi gerçekten çok zor, bunu başardık. Ameliyat sonrası özel bir bakım istiyor."

"Mutluluğumuz tarif edilmez"

Böbrek nakliyle sağlığına kavuşan 1,5 yaşındaki Gökhan'ın annesi Raziye Katipoğlu da bebeğin rahatsızlığının henüz 20 günlükken tespit edildiğini ve birkaç ay sonra da diyalize girmeye başladığını söyledi.

Kendilerine gelen telefonla bir mucizenin gerçekleştiğini ve Gökhan'a uygun böbreğin bulunduğu haberini aldıklarını ifade eden Katipoğlu, "Şimdi çocuğumuzun sağlığına kavuştuğunu görüyoruz, mutluluğumuz tarif edilemez" dedi.

Gurbet Durmaz ise 8 yaşındaki oğlu Polat'ı daha 1 yaşındayken ishal ve kusma şikayetiyle hastaneye götürdüğünü, böbrek yetmezliği tanısı konulunca da çok üzüldüklerini ifade etti. 1 yaşındayken diyalize girmeye başlayan Polat'ın 6 seneden beri diyalize bağlı bir hayat yaşadığını ifade eden Durmaz, bebeklerini 11 aylıkken kaybeden acılı aileye organ bağışı yaptıkları için minnettar olduklarını dile getirdi.

Durmaz, organ nakliyle oğlunun canının kurtulduğunu, kandisinin de organ bağışı yaparak başkalarının hayatını kurtarmak istediğini sözlerine ekledi.

Her iki ailede Konya'ya giderek çocuklarının sağlığına kavuşmasına vesile olan bağışçı aileyi ziyaret etmek istediklerini kaydetti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İBB'nin metro beceriksizliği tam 72 saat sürdü: Seferler normale döndü!
Onlar işaret edildi! Erdoğan-Biden zirvesini engellemeye çalışıyorlar