Bebek ölümlerine sıkı takip

Sağlık Bakanlığı, binde 7,4'e düşen bebek ölümlerini daha da aşağı çekmek için her bir kaybı izleyerek nedenini ortaya çıkarmak ve bir daha aynı nedenle oluşabilecek kaybı önlemek amacıyla takip sistemi geliştirdi.

Bebek ölümlerine sıkı takip
Bebek ölümlerine sıkı takip
GİRİŞ 12.03.2014 12:52 GÜNCELLEME 12.03.2014 14:37

22 hafta veya 500 gramın üzerinde ölü doğum ve bebek ölümü sisteme bildirilecek.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun, yayımladığı genelgede, sağlıkta dönüşüm programı kapsamında yürütülen programlar sonucunda gerek anne gerekse bebek ölümlerinde önceki yıllarla kıyaslanamayacak ölçüde büyük başarılar elde edildiğini, 2012 yılı bebek ölüm hızının binde 7,4 olarak belirlendiğini bildirdi.

Bebek ölümlerini daha aşağı seviyelere düşürebilmek için her bir bebek ölümünü izleyerek nedenini ortaya çıkarmak ve bir daha aynı nedenlerle oluşabilecek bebek ölümlerini önlemek amacıyla yeni bir kayıt ve bildirim sistemi uygulamaya konulduğunu belirten Tosun, bu ölümlerin incelemeye alınacağını kaydetti.

Bu çerçevede 22 hafta veya 500 gramın üzerinde ölü doğum ve bebek ölümü sisteme bildirilecek, bildirim ve incelemeler ölümün gerçekleştiği il tarafından yapılacak.

Bir yaş ve üzerindekiler "Bebek Ölümleri İzleme Sistemi" dışında olacak. Kurul kararıyla gerçekleştirilen gebelik tahliyeleri sistem dışında bulunmakla birlikle 22 hafta ve üzerinde veya 500 gram ve üstünde kriterini taşıyan vakalar bildirilecek.

Sağlık kuruluşu dışında, evde ya da yolda ölüm olması halinde sözel otopsi formu hazırlanıp gönderilecek.

Aile hekimleri, sorumlu oldukları nüfusta bebek ölümü olduğunda Perinatal ve Bebek Ölümleri Bilgi Formu dolduracak, bu formla birlikte gebe ve bebeğin birinci basamakta gerçekleştirilen izlem ve işlemlerini, ailenin sosyo-ekonomik, kültürel durumuna dair bilgileri en kısa sürede halk sağlığı müdürlüğüne iletilmek üzere bağlı bulunduğu toplum sağlığı merkezine gönderecek.

Bakanlığa bağlı her sağlık kuruluşunda Bebek Ölümleri İzleme Sorumlusu belirlenecek, ölümün gerçekleştiği hafta içinde ilgili hekim tarafından doldurulacak form, bebek ve gebenin hastanede yatışlarına dair epikriz formuyla sisteme bildirilecek.

112 hizmet biriminin sevki sırasında meydana gelen ölü doğum ve bebek ölümleri de yine form doldurularak sisteme iletilecek.

Özel hastane ve ayaktan tanı ve tedavi merkezlerinde mesul müdür, özel muayenehanelerde hekim, bebek ölümlerini bildirmek, yatış ve izlemelere dair dokümanlarla talep edilen belgeleri göndermekle yükümlü tutuldu.

Üniversite hastanelerinde başhekimlik, bebek ölümlerini bildirmek ve incelenmesi gereken belgeleri halk sağlığı müdürlüğüne iletmekle görevli kılındı.

Sahada tespit edilen bebek ölümleri de izlenecek ve sisteme kayıtlı olup olmadığı kontrol edilecek.

İllerdeki bebek ölümleri inceleme kurulu ayda en az bir kez toplanacak, her ölü doğum ve bebek ölümü ayrı ayrı inceleyecek. Bebek ölümlerinin değerlendirilmesinde, gebe ve bebek izlemleri, doğum süreci, ölüme götüren süreçte daha önceki hastane yatışları, sağlık personeli muayeneleri ve yapılan işlemler, sosyal faktörler, ölüm nedenleri ve önlenebilirlik durumunun tespiti ayrıntılı incelenecek.

Her vaka için ölüm nedeniyle önlenebilirlik mutlaka değerlendirilerek karara varılacak.

Genelgede, ölümün önlenebilirliğinin, hangi aşamada daha çok sorun yaşandığının tespitinin müdahale alanının belirlenmesinde önemli olduğu vurgulandı.

Bebek ölümü ne anlama geliyor?

Bebek ölümü "doğumdan sonraki 365 gün içinde tüm nedenlerle meydana gelen ölümler", perinatal ölümler ise "ölü doğumlarla birlikte ilk 7 gün içerisinde meydana gelen ölümler" olarak tanımlanıyor.

Bebek ölümü bildirim formlarında gerek gebelik sırasında gerekse doğum sonrasında elde edilen her bulgu yazılacak.

Annenin yaşı, gebelik sırasında takibin nerede ve hangi periyotta yapıldığı, tetanos aşıları, doğum şekli ve yeri gibi bilgiler ayrıntılı olarak forma kaydedilecek.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail'den misilleme! "İran’ın saldırısı İsrail ve ABD’ye yaradı..."
3 penaltı kurtaran kaleci: Babam bana muska verdi!