Bebek ölümleri mercek altında

Türkiye'de ölü doğum ve yenidoğan ölümlerinin AB ortalamasının üzerinde olması Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Bakanlığın kurduğu ‘Bebek Ölümlerini İzleme Sistemi' sayesinde ölümler kayıt altına alınacak sorumlular belirlenecek.

Bebek ölümleri mercek altında
Bebek ölümleri mercek altında
GİRİŞ 25.03.2014 02:43 GÜNCELLEME 25.03.2014 02:43

Sağlık Bakanlığı, binde 7.4'e kadar düşen bebek ölümlerini anlık takip edebilmek için yeni sisteme geçiyor. Özellikle ölü doğan isimsiz ve nüfusa kaydı olmayan bebekleri kayıt altına almak isteyen Bakanlık, Bebek Ölümleri İzleme Sistemi'ni kuruyor. Müsteşar Nihat Tosun imzalı genelge yayınlayan bakanlık, illere ekip oluşturulması talimatı verdi.

ÖLÜ DOĞUM KAYDEDİLECEK

Doktorlar ölen bebekleri doğduktan sonra; "1 yaşına kadar, 1 haftaya kadar ve ölü doğan" olarak üç ayrı şekilde sisteme girecek.

Sistemle birlikte her ilçede toplum sağlığı hekimi ilçe bebek ölümleri izleme sorumlusu olacak. İllerde ise sağlık müdürlüğü bünyesinde bebek ölümleri sorumlusu belirlenecek.

RAPOR KARARA BAĞLANACAK

Ayrıca her hastanede bir sorumlu belirlenerek bebek ölümlerini anlık kayıt altına alacak. Her ilde 5 kişilik bir ekip oluşturularak ayda bir toplanacak. Bu toplantıda, kayıt altına alınan bebek ölümleri tek tek tartışılacak, ölümlerin sebepleri ve önlenebilirlik durumu ayrıntılı raporlarla masaya yatırılacak. Yeni sistemde her ölü doğum ve bebek ölümü ayrı ayrı ele alınacak.

Her rapor karara bağlanacak. Bebeğin kesin ölüm nedeni belirtilerek rapor Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ve Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu'na iletilecek.

Kurumlar raporları tek tek inceleyerek bebek ve anne ölümlerini azaltmanın yollarını arayacak. Ayrıca ölü doğan isimsiz ve nüfusa kaydı bulunmayan bebeklerin kayıt altına alınması sağlanacak.

TÜRKİYE ÖLÜM HIZINDA AVRUPA BİRİNCİ

Türkiye'deki bebek ölümlerinin, Avrupa Birliği ortalamasının da çok üstünde olduğu rakamlara yansıdı. Avrupa Birliği İstatistik Kurumunun (EUROSTAT) verilerine göre AB bebek ölüm hızı ortalaması, binde 3,9 gerçekleşti.

Bebek ölüm hızında Avrupa'da en düşük ülkeler binde 0,9 ile İzlanda, binde 2,1 ile İsveç, binde 2,4 ile Norveç'te gerçekleşti. Avrupa'nın en gelişmiş ekonomileri Almanya'da bebek ölüm hızı binde 3,6, Fransa'da binde 3,5, İtalya'da binde 3,2, İngiltere'de binde 4,2 oldu. Türkiye'de ise binde 7,4 olarak gerçekleşti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türk havacılığının altın çağı! TEBER Güdüm Kiti atış testi!
Ukrayna, Kırım'daki Rus S-400 sistemlerini vurdu