Kansere bıçak vurulması riskli mi?

21 yıldır kanser hastalıklarıyla ilgilenen Göğüs Cerrahi Uzmanı Hasan Demir, vatandaşın en çok kafasını karıştıran kansere bıçak vurulursa yayılır sözünün bilimsel bir açıklaması olmadığını söyledi.

Kansere bıçak vurulması riskli mi?
Kansere bıçak vurulması riskli mi?
GİRİŞ 04.04.2014 10:00 GÜNCELLEME 04.04.2014 10:00

Kansere bıçak vurulup vurulmamasının en çok kafa karıştıran sorulardan bir tanesi olduğunu belirten Medical Park Elazığ Hastanesi Başhekimi ve 21 yıllık Göğüs Cerrahi Uzmanı Hasan Demir, halk arasında dolaşan bu bilginin gerçek dışı olduğunu vurguladı. Kanser tanısı konulan hastaların ilk ve en çok sordukları sorunun bu olduğunu anlatan Dr. Demir, "Ameliyat olursak hastalık yayılır mı yayılmaz mı gibi. Özellikle akciğer kanserinde bir evrelendirme sistemi var. Bu sisteme göre dünyada bilimsel veriler var.

Akciğer kanserini evrelendirdikten sonra evre 3 A'ya kadar ameliyat yapıyoruz. Bunun dışındakileri ameliyat etmiyoruz. Ameliyat etmeye akciğerdeki kanser durumuna göre karar vermiş oluyoruz. Bıçak vuruldu yayıldı diye bir kavram yok. Kanser hücrelerin kontrol dışında bölünmelerle ortaya çıkan bir kavram olduğu için ameliyat etseniz bile yıllar sonra tekrar edebiliyor. Bu hastaların zaten kansere bir yatkınlığı var, bıçak vurulduğu için değil evresinden kaynaklanan bir şey. Kişi akciğer kanserinin ileri evresinde gelirse ameliyat olsa da bu yayılmıştır zaten. Bizim uyguladığımız sistem dünyanın her yerinde aynıdır.

Japonya'ya da gitseniz, Amerika'ya da gitseniz akciğer kanserinin evrelendirme sistemi vardır. Bu sistemde akciğerdeki hastalığı yaygınlığını gösterir. Bu yayılmaya göre bir hastayı ameliyat edip etmeyeceğimize karar veririz. Biz hastayı 3 A'ya kadar ameliyat ediyoruz. 3 B ve evre 4'de ameliyat etmiyoruz, kemoterapi gibi medikal yöntem ve ışın tedavisini kullanıyoruz. Hasta kemoterapiye olumlu yanıt verir, hastalıklı bölüm küçülürse ameliyat edebiliyoruz. Akciğer kanserine bıçak vurulursa yayılır kavramının bilimsel bir açıklaması yok. Vatandaşımızın yıllardır böyle bir düşünce tarzı var. Ben 21 yıldır akciğer kanseriyle uğraşıyorum, ameliyat ettiniz de yayıldı denmesi doğru değil, bu hastanın evresiyle alakalı bir durum” dedi.

"AKCİĞER KANSERİNİN YÜZDE 95'İ SİGARADAN"

Akciğer kanserlerinde en büyük etkenin sigara olduğunun altını çizen Dr. Demir, “Yeryüzünde kanser yapan sigara gibi ikinci bir madde yok. 100 akciğer kanseri hatamız var ise bunlardan 95'i sigaradan. Sadece yüz hastada 5 kişi ömrümde sigara içmedim diyor. İnceden inceye araştırdığımızda anlıyoruz ki onlar da ya pasif içici, eşi içiyor kendi yanında duruyor, ya da kansere neden olan endüstriyel bir alanda çalışıyor” şeklinde konuştu.

Kanser ve benzeri hastalıklardan korunmak için müdahale yapılmamış gıdaları tercih etmek gerektiğini ifade eden Dr. Demir, eskiden zararlı denilen tereyağının aslında zararlı olmadığını, bunun da müdahale edilmemiş bir ürün olduğundan kaynaklandığını dile getirdi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin kanser haritasını TÜİK açıkladı
Etiketlerde bir devrin sonu, Erdoğan duyurmuştu! Artık fiyatları onlar belirleyecek