Parkinson hastasına konuştura konuştura beyin pili taktı

Medicalpark Göztepe Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Akın Akakın, 65 yaşındaki parkinson hastası Fatma İncik'e konuştura konuştura beyin pili taktı.

Parkinson hastasına konuştura konuştura beyin pili taktı
Parkinson hastasına konuştura konuştura beyin pili taktı
GİRİŞ 05.04.2014 12:04 GÜNCELLEME 05.04.2014 12:04

Akın Akakın, Michael J. Fox, Muhammed Ali, Salvador Dali ve Bülent Ecevit gibi pek çok ünlünün pençesine düştüğü parkinson hastalığının tedavisinde en etkili yöntem olan beyin pili uygulamasının dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sıkça kullanıldığı söyledi.

Yardım almaksızın yemek yiyemeyen, düğmesini ilikleyemeyen hastaların, beyin pili ameliyatının ardından özgürlüklerine kavuştuğunu belirten Akakın, bu ameliyatın hastalar tarafından sıklıkla tercih edilir hale geldiğini anlattı.

Bu operasyonda beynin içinde tespit edilen sorunlu bölgeye iki elektrot ile göğüsten cilt altına da bir pil yerleştirildiğini belirten Akakın, cilt altından geçirilen uzatma bağlantılarıyla elektrotların pile bağlandığını anlattı.

"Sorunlu bölgeyi tespit için uyanık kalmak şart"

Sistemin tamamen kapalı ve dışarıdan görülmediğini aktaran Akakın, şu bilgileri verdi:

"Bu yöntemde 6 saatlik ameliyatın 3-4 saatlik bölümünde hasta uyanık oluyor ve hasta konuşturuluyor. Amaç, hastalıktan sorumlu hücrelerin yerini bulmak. Bunun için de ameliyat, hastayı uyanık tutarak yapılıyor. Bu sayede hastanın tepkilerini ölçerek sorunlu bölgeye ulaşılması kolay oluyor. Ameliyat esnasında hastayla konuşmanın yanı sıra hastadan elini kaldırması, birden ona kadar sayması, gösterdiğimiz işaret ve renklerin neler olduğunu söylemesi gibi bazı istekler olur. Bu teknik sayesinde beynin haritasını en sağlıklı biçimde çıkarmak mümkün oluyor."

Yöntemin başarı oranının yüzde 80'leri bulduğunu belirten Akakın, dünyada 20 yıldır uygulanan yöntemin Türkiye'de de SGK kapsamında olduğunu kaydetti.

Ameliyathaneye uyanık halde giren İncik'in başı lokal anesteziyle uyuşturuldu. Bu sırada hastaya verilen bazı emirleri yerine getirip getirmediğine bakıldı. İncik'in eline ağırlık vererek kolunu kaldırması, elini tüm gücüyle sıkması, ayakları kaldırması, sayı sayması istendi, kaç çocuk sahibi olduğu, nerede oturduğu gibi sorular yöneltildi. İncik'in de bu sorulara ve komutlara yanıt verdiği görüldü.

Bu şekilde hastanın sorunlu bölgesinin tespitinin yapılmasının ardından pilin takılması için İncik, genel anesteziyle uyutuldu ve pil takıldı.

Yrd. Doç. Dr. Akın Akakın, hastanın durumunun gayet iyi olduğunu ve rahatsızlığının büyük ölçüde sona erdiğini bildirdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hükümetin önündeki en zor problem... Rakamlar her yıl kötüye gidiyor
Çaldıkları motor başka hırsızlar tarafından çalındı!