Yapay kalp nakli planlanırken gerçeği çıktı

Geçirdiği motosiklet kazasının ardından kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen bir kişinin kalbi, Antalya'da bir başka hastaya nakledildi.

Yapay kalp nakli planlanırken gerçeği çıktı
Yapay kalp nakli planlanırken gerçeği çıktı
GİRİŞ 16.04.2014 11:08 GÜNCELLEME 16.04.2014 11:08

Isparta'da özel bir firmada tekniker olarak çalışan 3 çocuk babası 42 yaşındaki Atilla Alay, yaklaşık 2 ay önce aşırı nefes darlığı ve yürümekte güçlük çekme şikayetiyle Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine başvurdu. İleri derece kalp yetmezliği teşhisi konulan Alay'a acil kalp nakli gerektiği belirtilerek, bu konuyla ilgilenen bir merkeze gitmesi önerildi.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesine gelen Alay'a, yapay kalp nakli ile bir süre hayatını sürdürebileceği anlatıldı. Alay, yapay kalp nakli için tedaviye alındı.

Bu sırada Anamur'da geçirdiği motosiklet kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen 23 yaşındaki Hami İlkar'ın organları, ailesi tarafından bağışlandı.

İlkar'ın test sonuçlarının uyması sonucu yapay kalp nakli olmayı bekleyen Alay, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Beyazıd, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, Prof. Dr. Cengiz Türkay ve Doç. Dr. Ozan Erbasan tarafından ameliyata alındı.

Yaklaşık 6 saat süren ameliyatta İlkar'ın kalbi, Alay'a başarıyla nakledildi.

"Benim için bir mucize gerçekleşti, hala şoktayım"

Yapay kalp nakli olmayı beklerken donör ile yeniden hayata tutunan Alay, gazetecilere, kalp naklinin çok sık yapılmadığını bildiği için hiç umutlanmadığını söyledi.

Yapay kalp nakli için yattığı hastanede bir hafta içinde uygun donörün çıkmasından dolayı kendisini şanslı gören Alay, "Benim için bir mucize gerçekleşti, hala şoktayım. İnanmakta zorlanıyorum. Hayatını kaybeden genç için üzüldüm. Organlarını bağışlayan aileye teşekkür ediyorum" dedi.

Alay, ameliyattan sonra kendisini yeniden doğmuş gibi hissettiğini, sağlığına kavuştuğunu dile getirdi.

"Şanslı bir hastamız"

Prof. Dr. Gölbaşı ise hastanın kendilerine geldiğinde ciddi kalp yetmezliği şikayeti bulunduğunu bildirdi.

Kalbinin fonksiyonlarını yerine getirmemesi üzerine yapay kalp önerilen hastanın bunu kabul ettiğini belirten Gölbaşı, "Bir hafta içinde hastaya uygun donör çıktı, biz de değerlendirdik. Bu açıdan hastamız çok şanslı. 1 yıl ya da daha fazla süre kalp nakli için bekleyen hastalar var" diye konuştu.

Hastanın sağlık durumunun çok iyi olduğunu ifade eden Gölbaşı, kısa sürede taburcu etmeyi planladıklarını söyledi.

Gölbaşı, donörün motosiklet kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen 23 yaşındaki bir hastadan alındığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Kalp nakillerinde en fazla donör, motosiklet kazası sonucu meydana gelen ölüm olaylarından geliyor. Gençler, maaselef dikkatsiz şekilde motosiklet kullanıyor. Daha dikkatli olmalarını ve mümkün olduğu kadar motosikletten uzak durmalarını tavsiye ediyorum."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir!
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil