Ayak bileğinde egzama varis habercisi olabilir

Bacaklarda ağrı, şişme, hassasiyet ve ağırlık hissi varisin en önemli belirtileri. Varis bazen gece krampları, ayak bileğinde kaşıntı ve egzamayla da kendini belli edebiliyor.

Ayak bileğinde egzama varis habercisi olabilir
Ayak bileğinde egzama varis habercisi olabilir
GİRİŞ 17.04.2014 16:17 GÜNCELLEME 17.04.2014 16:17

Medical Park Göztepe Hastanesi Kalp-Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ergun Demirsoy anlattı:

Varis nedir?

Doç. Dr. Ergun Demirsoy: Varis toplardamarların organik bir sebep olmadan genişlemesi, uzaması ve kıvrımlı hal alması şeklinde tanımlanır. Erişkinlerdeki sıklığı yaşla beraber artıyor. Varisler en sık karşılaşılan toplardamar hastalığıdır. Yetişkin nüfusun yüzde 15-20'sini etkiler. Kadınlarda erkeklere oranla 2-4 kat daha fazla görülürken ailesel geçiş oranı yüzde 50'den fazladır.

Varisin türleri var mı?

1) Telenjiektazik Varisler: Ciltte yüzeyel yerleşim gösterirler. 1 milimetre veya daha az çaptadırlar. Elle hissedilmezler. Mavi veya kırmızı çizgisel renk değişiklikleri olarak görülürler. Bölgesel olarak yıldız şekilli veya örümcek ağına benzer yaygın çizgisel oluşumlar şeklinde tüm bacağı sarabilirler.

2) Retiküler Varisler: Ciltten hafif kabarık, çapları 4 milimetreden küçük olan mavi renkli, elle zor hissedilebilen varislerdir.

3) Büyük toplardamar varisleri: Elle ve gözle kolayca fark edilebilen varislerdir. Bunlar 4 milimetreden büyük çaplıdırlar. Cilt altında seyrettikleri için genellikle derinin rengini değiştirmezler. Damarın kendine ait yeşilimsi renginin yansıması görülür.

Nedenleri neler?

Ailesinde varis olanlarda, sigara içenlerde ve toplardamar yetersizliği tespit edilen hastalarda varis görülme riski daha yüksek oranlarda saptanmış. Uzun süre ayakta kalmak ya da uzun süre oturarak iş yapmak da risk faktörü. Günde 4 saatten fazla ayakta kalanlarda varis gelişme riski anlamlı derecede artıyor. Ayrıca hamilelik, şişmanlık, hareketsizlik, yaşlılık riski artırıyor. Doğum kontrol hapları, menopoz döneminde kullanılan hormon replasman tedavileri de varis oluşumuna yol açabiliyor.

Belirtiler nelerdir?

Hastaların en yaygın yakınmaları bacaklarının görüntüsünün bozulması, uzun süre ayakta durunca ortaya çıkan bacak ağrısı ve bacaklarda ağırlaşma hissidir. Belirtiler her zaman bacakta oluşan varisin derecesiyle ilişkili olmayabilir. Nadiren varisin zedelenmesine bağlı kanama görülebilir. Varisler toplardamar iltihabına yol açarak ağrıya ve hareket kısıtlılığına sebep olabilir. Uzun süreli varisi olan hastalarda ayak bileği şişliği, staz dermatiti (ayak bileği ve bacakta renk değişikliği ve bacak ülserleri gelişebilir. Kaşıntı, ayak bileğinde şişme, gece krampları, ayak bileğinde egzama varisin diğer belirtileri arasında.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Anadolu Alimler Birliğinden seçim açıklaması! İstanbul'a dikkat çekti
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…