Astım yılda 250 bin can alıyor

Kronik üst solunum yolu hastalığı olan astım nedeniyle, her yıl dünyada yaklaşık 250 bin kişinin hayatını kaybettiği öngörülüyor.

Astım yılda 250 bin can alıyor
Astım yılda 250 bin can alıyor
GİRİŞ 29.04.2014 12:59 GÜNCELLEME 29.04.2014 12:59

Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, astımın tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük yakınmaları ile kendini gösteren kronik bir solunum yolu hastalığı olduğunu söyledi.

Astım belirtilerinin ve şiddetinin kişiden kişiye ve aynı kişide zamanla değişebildiğini ifade eden Yorgancıoğlu, şikayetlerin genellikle geceleri ve sabahın erken saatlerinde artış gösterdiğini dile getirdi.

Yorgancıoğlu, astımın tüm dünyada her etnik ve yaş grubundan, farklı sosyoekonomik yapıda "300 milyon" kadar insanı etkilediğini vurgulayarak, "Ülkemizde ise yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır. Görülme sıklığı yaşam ve çevre koşullarının değişmesine bağlı olarak artmaktadır. Tüm dünyada astımdan yıllık ölümlerin 250 bin kişi olduğu tahmin edilmektedir" dedi.

"Dört astımlıdan biri yılda bir kez astım krizi nedeniyle acil servise başvuruyor"

Astım tedavisi ile hastalığın kontrol altına alınmaya çalışıldığını ve elde edilen iyilik halinin devamının sağlanmasının hedeflendiğini belirten Yorgancıoğlu, hastalığın tedavisi için gereken her türlü ilacın bulunabilir olduğunu kaydetti. Yorgancıoğlu, uygun ilaç tedavisi ve astım hastalarının eğitimi ile sorunun kontrol altına alınabileceğini ve astımlıların yaşamlarına hastalık nedeni ile kısıtlanmadan devam edebileceklerine dikkati çekti.

Gündüz astıma bağlı şikayetlerde bulunulmaması, gece astım nedeni ile uyanılmaması, hastalığı tedavi eden ve kontrol altında tutan ilaçları kullanırken ayrıca hızlı etkili nefes açıcı ilaçlara gereksinimin olmaması, nefes ölçümlerinin normal düzeyde çıkması ve günlük işlerin engellenmeden yapılabilmesi durumunda astımın kontrol altında olduğunun düşünülmesi gerektiğinin altını çizen Yorgancıoğlu, "Ülkemizde ve dünyada astımı tamamen kontrol altında olan hasta sayısı artmaktadır ancak halen istenen düzeyde değildir. Güncel verilere göre ülkemizde üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına başvuran astımlılarda dahi tam kontrol oranı yüzde 22 bulunmuştur. Halen 4 astımlıdan biri yılda bir kez astım krizi nedeniyle acil servise başvurmaktadır" diye konuştu.

Yorgancıoğlu, astım kontrolünü güçleştiren etkenler arasında ilaçların doğru ve düzenli kullanılmaması dışında, sigara dumanı gibi tetikleyicilere maruz kalınması ve obezitenin faktörlerin de etkili olduğunu bildirdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Mirasta yeni uygulama: Yıllar sonra evinizden olabilirsiniz!
Fuat Oktay duyurdu: 5 Türk devletinden ortak karar! En üst düzeye çıkartılıyor