Parkinson hastalarının yeni umudu

İki öğretim üyesi Parkinson hastalarına, 'Beyin Pili' ameliyatıyla tedavi ediyor. Bu ameliyat, Parkinson hastalarının yeni umudu oldu.

Parkinson hastalarının yeni umudu
Parkinson hastalarının yeni umudu
GİRİŞ 21.07.2014 14:49 GÜNCELLEME 21.07.2014 14:49

Hareket yavaşlığı, titreme gibi belirtilerle kendini gösteren ve yaşamı oldukça zorlaştıran hastalıklardan Parkinson, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hülagu Kaptan ile Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Hakan Ekmeçi tarafından Beyin Pili (Derin Beyin Stimülasyonu) ameliyatıyla tedavi ediliyor.

 'Beyin Pili' ameliyatıyla hasta şikayetlerinde yüzde 70’e varan azalma görülebildiğini belirten Doç.Dr. Hülagu Kaptan, bu konuda Londra ve Zürih'te eğitim aldığını belirtti. Yıllardan beri bu alanda çalıştığını ifade eden Doç.Dr. Kaptan, şöyle dedi:

"Parkinson hastalarındaki hareket yavaşlığı, duruş bozukluğu ve titremeler yaşam kalitesini ciddi anlamda bozmaktadır. Su dahi içemeyecek durumda olan hastalara uyguladığımız beyin pili ameliyatıyla onların yaşam kalitelerini artırma noktasında önemli ölçüde başarı sağlamaktayız.

Ameliyat öncesi hastanın ilaçları kesiliyor ve ameliyat sabahı beyin haritalaması için kullanılan bir başlık (frame) hastaya lokal anesteziyle takılıyor. Hastanın MR görüntüleri alındıktan sonra son hesaplamalar yapılarak hasta ameliyata hazır hale getiriliyor. Bu hesaplamaların milimetrik yapılması gerekiyor. Hasta uyanıkken beyine açılan küçük bir delikten genellikle 2 ayrı noktadan 7-8 santimetre derine inen ve ömür boyu kalacak elektrotları sorunlu bölgelere yerleştiriyoruz.

Kafatasının içinde ancak beynin dış kısmında olan elektrotun göğüs kafesinde bir bağlantısı bulunuyor. Aynı anda göğse özel bir pil yerleştiriyoruz ve cilt altında geçirilen uzatma bağlantılarıyla elektrotları pile bağlıyoruz. Daha sonra bilgisayar aracılığıyla hastaya iyi gelecek parametreleri ayarlıyoruz. Bu pil aslında enerji kaynağı. Beyne gidiyor ve beyindeki olumsuz harekete yola açan hücreleri disipline edebiliyor. Yani beyin içindeki hücrelerin boşalımını engellemiş oluyor. Dolayısıyla hastanın istemediği, beyin kökenli olduğunu bildiğimiz bu hastalığa bağlı şikayetleri de azalıyor. Neredeyse gün boyu süren incelemeler ve ardından bu ameliyat sonucunda hastanın titremeleri ve şikayetlerinde yüzde 70’e varan azalmalar gözlemliyoruz. Bu da hastanın yaşam kalitesini oldukça arttıran bir gelişmedir."

Her Parkinson hastasına bu ameliyatın uygulanamayacağını ifade eden Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Ahmet Hakan Ekmekçi ise, ileri teknoloji gerektiren bu ameliyatı yaparken klinik, cerrahi ve nöroradyoloji olarak ince eleyip sık dokuduklarını söyledi. Yrd.Doç.Dr. Ekmekçi, şöyle dedi:

"Her şeyden önemlisi bu ameliyatı yaparken hasta seçimi çok önemli. Her parkinson hastası beyin pili hastası olmayabiliyor. Eğer hastalık ilaca karşı dirençli hale geldiyse, eğer hastanın yaşı genç ve altında başka bir nörolojik beyin hastalığı yoksa, bir kolunu kullanamayacak kadar titreme varsa, hareketlerinde ciddi yavaşlamalar var ise bir konsey eşliğinde ameliyata karar veriliyor ve gerekli girişimlere başlıyoruz. Ayrıca kişinin istemi dışında vücudunda kasılma ve pozisyon bozukluğu yani ‘Distoni’ rahatsızlığı olan hastalara da beyin pili ameliyatını yapıyoruz ve oldukça başarılı sonuçlar kaydediyoruz."

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Elektrik ve doğal gaz fiyatlarında nisanda değişiklik olmayacak
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil