İnme ve demans hastalıkları tırmanışa geçti

Dünya Nöroloji Federasyonu 22 Temmuz'u “Dünya Beyin Günü“ olarak ilan etti.

İnme ve demans hastalıkları tırmanışa geçti
İnme ve demans hastalıkları tırmanışa geçti
GİRİŞ 22.07.2014 08:58 GÜNCELLEME 22.07.2014 08:58

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 2005’te 92 milyon olan nörolojik hastalıklardan erken ölüm sayısı, 2030’da 103 milyona ulaşarak yüzde 12’lik bir artış kaydedecek.

Be­yin­le il­gi­li has­ta­lık­la­r­dan ko­run­ma ve be­yin sağ­lı­ğı­nın öne­mi­ne dik­kat çek­mek ama­cıy­la ilan edi­len Dün­ya Be­yin Gü­nü­’n­de nö­ro­lo­jik has­ta­lık­la­rın tüm dün­ya­da­ki ölüm­le­rin yüz­de 12’si­ni oluş­tur­du­ğu ha­tır­la­tı­la­rak, bu has­ta­lık­la­rın önem­li bir kıs­mı­nın ön­le­ne­bi­lir ol­du­ğu vur­gu­la­na­cak.

Dün­ya Sağ­lık Ör­gü­tü  ve­ri­le­ri­ne gö­re en çok ölüm­le so­nuç­la­nan has­ta­lık­la­rın ba­şın­da nö­ro­lo­jik has­ta­lık­lar ge­li­yor.

Beyin sağlığının önemi

Yi­ne tüm dün­ya­da ölüm ora­nı­nın yüz­de 12’si­ni oluş­tu­ran nö­ro­lo­jik has­ta­lık­lar­da bu oran dü­şük ve or­ta ge­lir­li ül­ke­ler­de yüz­de 17’ye yük­se­li­yor.

Türk Nö­ro­lo­ji Der­ne­ği, Dün­ya Nö­ro­lo­ji Fe­de­ras­yo­nu Baş­ka­nı Dr. Ra­ad Sha­iki­r’­in Dün­ya Be­yin Gü­nü ne­de­niy­le yap­tı­ğı, "Ge­nel sağ­lı­mız be­yin sağ­lı­ğı­mız ol­ma­dan ola­maz. Bey­ni­miz en önem­li ve komp­li­ke or­ga­nı­mız­dır ve bey­ni­mi­zin sağ­lık­lı ça­lış­ma­sı bü­tün vü­cut sağ­lı­ğı­mı­zı et­ki­le­r“ açık­la­ma­sı­nı des­tek­li­yor.

Farkındalık çok eksik

Dün­ya Nö­ro­lo­ji Fe­de­ras­yo­nu, be­yin sağ­lı­ğı ve nö­ro­lo­jik has­ta­lık­la­ra yö­ne­lik ye­ter­li dü­zey­de far­kın­da­lık ol­ma­dı­ğı­nı vur­gu­lu­yor. İn­me ve de­mans gi­bi has­ta­lık­la­rın sağ­lık sis­tem­le­ri­nin baş ede­me­ye­ce­ği oran­da art­tı­ğı­na dik­kat çe­ki­len açık­la­ma­da şu nok­ta­la­ra işa­ret edi­li­yor:

İnme geçirme riskimiz var

“Bu has­ta­lık­la­rın ön­len­me­si ge­rek­mek­te­dir. Nö­ro­log­lar bey­nin ko­ru­yu­cu­la­rı­dır. Be­yin ve nö­ro­lo­jik has­ta­lık­la­rın kar­ma­şık ol­ma­sı ço­ğu za­man hal­kın far­kın­da­lı­ğı­nın azal­ma­sı­na se­bep olur. Ha­ya­tı­mız bo­yun­ca in­me ve de­mans ge­çir­me ris­ki­ne sa­hi­biz. Bey­ni et­ki­le­yen has­ta­lık­lar dün­ya­da in­san­la­rın en­gel­li ol­ma­la­rı­nın en bü­yük se­be­bi­dir. Bu gi­ri­şi­min ama­cı da dün­ya­da da­ha iyi bir be­yin sağ­lı­ğı­nın oluş­ma­sı­nı sağ­la­mak­tır.”

En çok ölüm nedenlerinden biri

Türk Nö­ro­lo­ji Der­ne­ği Baş­kan Yar­dım­cı­sı ve Dün­ya Nö­ro­lo­ji Fe­de­ras­yo­nu Tür­ki­ye Tem­sil­ci­si Prof. Dr. Şe­ref­nur Öz­türk “İn­me ve trav­ma­tik be­yin ya­ra­lan­ma­la­rı dün­ya­da en­gel­li ol­ma­nın en bü­yük iki se­be­bi­” di­yor.  Dün­ya nü­fu­su­nun yüz­de 1-2‘si­nin trav­ma­tik be­yin ya­ra­lan­ma­sı ge­çir­di­ği­ni ha­tır­la­tan Öz­türk, “Dün­ya ge­ne­lin­de in­me, kalp ra­hat­sız­lı­ğın­dan son­ra en çok ölü­me se­be­bi­yet ve­ren has­ta­lık­tır pek çok yay­gın has­ta­lık­tan ön­de ge­li­r“ uya­rı­sın­da bu­lu­nu­yor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
AB'de Türkiye zirvesi! Sonuç bildirisi açıklandı!
Bakan Fidan: Netahyahu bölgeyi savaşa sürüklemeye çalışıyor