Ramazanda yeterli sıvı almaya dikkat edin

Yaz ayına denk gelen ramazanda oruç tutulurken iftar ve sahur arasında yeterli sıvı alınmalı

Ramazanda yeterli sıvı almaya dikkat edin
Ramazanda yeterli sıvı almaya dikkat edin
GİRİŞ 24.07.2014 12:58 GÜNCELLEME 24.07.2014 12:58

Dicle Üniversitesi (DÜ) Üroloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mansur Dağgülli, orucun sağlık açısından inanılmaz faydaları bulunan bir ibadet olduğunu, 11 ay boyunca çalışan organlardan özellikle mide ve böbreğin bir ay adeta istirahata çekildiğini söyledi.

Ancak kimi zaman sıcak havada oruç tutmanın bazı hastalıkları tetiklediğine işaret eden Dağgülli, bunlardan birinin de böbrek rahatsızlıkları olduğunu belirtti.

Dağgülli, Türkiye ortalamasına göre böbrek taşının en yoğun görüldüğü Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde vatandaşların belirtilen ölçüde sıvı almamaları halinde böbrek rahatsızlığı şikayetiyle hastanelere başvurabildiğini kaydetti.

Sıvı tüketiminin böbrek taşına etkisi

"Böbreğin susuz kalması, hastada kum varsa kumun oluşmasına, taş varsa taşın kanallara düşmesine neden olabiliyor" ifadesini kullanan Dağgülli, ramazanda gerektiği kadar su tüketen kişilerin rahatlıkla oruç tutabildiğini dile getirdi.

Dağgülli, şöyle dedi:

"Özellikle protein ağırlıklı, yani hayvansal gıdaların aşırı tüketimi, sıcaklık ve coğrafi koşullar ile genetik faktörlerin etkisiyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde taş görülme oranı diğer bölgelere göre yüksek. Hastalara önerimiz hayvansal gıdaların mümkün olduğunca azaltılması, tuzun kısıtlanması, karbonhidrat kullanımının dengelenmesidir. Çünkü bunlar taş oluşumuna neden oluyor."

Doç. Dr. Dağgülli, böbrek yetmezliği, böbrek kisti ve tümörü rahatsızlıkları olanların oruç tutarken dikkatli olmaları ve doktorların önerilerine göre hareket etmeleri gerektiği uyarısında bulundu.

Günde 3 litre sıvı tüketimini önerdiklerini dile getiren Dağgülli, bu miktarın iftar ve sahur arasındaki zamana yayılarak alınmasının faydalı olacağını vurguladı.

Dağgülli, "Oruçtan ziyade belirtilen ölçüde sıvı alınmaması böbrek rahatsızlıklarına yol açıyor. Önerimiz sadece ramazanda değil yılın her günü 3 litre su tüketilmesidir" şeklinde konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Almanya'dan Türkiye açıklaması: Her zaman kolay olmayan bir ortak
Milli muharip uçak KAAN, ANKA-3 ve İHA’lar birlikte uçacak