Uyku tıbbı merkezleri oluşturulması önerildi

Uzmanlar, yurt sathında uyku tıbbı merkezleri oluşturulması için mevzuat hazırlanması gerektiğini söyledi.

Uyku tıbbı merkezleri oluşturulması önerildi
Uyku tıbbı merkezleri oluşturulması önerildi
GİRİŞ 29.07.2014 12:35 GÜNCELLEME 29.07.2014 12:35

Türk Uyku Tıbbı Derneği (TUTD) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Aksu, uykunun insan hayatındaki yerinin çok önemli olduğunu belirterek, insan yaşamının üçte birinin uykuyla geçtiğini anlattı.

Bu dönemde, uyanıkken yapılamayacak birçok eylem ve aktivitenin yerine getirildiğine dikkati çeken Aksu, şöyle konuştu:

"Hafızamızın, bazı bağışıklık sistemlerinin oluşması, kalp ve damarlardaki birtakım değişiklikler uyku sırasında oluyor. En önemlisi de bu sırada beynin çalışması, özellikle uykunun bazı dönemlerinde beynin çalışması, uyanıklıktan farklı bir organizasyonda oluyor. O nedenle uyku önemli ve yaşam için vazgeçilmez öge olarak yerini alıyor. İstediğimiz ve önerdiğimiz şey, hafta içi, hafta sonu, tatil günü, iş günü fark etmeksizin, hemen hemen aynı saatlerde yatıp aynı saatlerde kalkmak. Burada yarım saatlik veya 45 dakikalık sarkma olabilir. Bu, bizim uyku uyanıklık ritmimizin korunması ve vücut sağlığımız için çok önemli. Erişkin kişilerde de 7,5-8 saatlik uykuyu şiddetle öneriyoruz."

"Uyku sağlığıyla ilgili resmi otorite yok"

Aksu, pek çok toplumda uyku yoksunluğu bulunduğuna işaret ederek, bu yoksunluğun getirdiği bedensel sıkıntıları da herkesin yaşadığını vurguladı.

Uyku yoksunluğunun getirdiği hastalıkların ön plana çıktığını aktaran Aksu, kalp damar hastalıkları, felç, hafıza bozuklukları, diyabet ve obezite gibi rahatsızlıkların en önemli örnekler olduğunu dile getirdi.

Türkiye'de uyku yoksunluğuna yaklaşımın çok ön planda olmadığını savunan Aksu, "Şöyle söyleyeyim, ülkemizde uyku sağlığıyla ilgili resmi otorite yok. Uyku sağlığının kimler tarafından düzenleneceği ya da uyku hastalıklarının kimler tarafından tedavi edileceği konusunda da resmi bir görüş ve yaptırım yok. O nedenle, kişiler uyku sağlıkları bozulduğu zaman biraz sallapati, biraz el yordamıyla yardım arıyor ve bu şekilde ulaşabildikleri yardım eli belki doğru, belki de yanlış olabiliyor" ifadesini kullandı.

"Yurt sathında uyku tıbbı merkezleri oluşturulsun"

Aksu, az uyumanın da gereğinden fazla uyumanın da rahatsızlık belirtisi olduğunu söyledi.

Bunları tespit edebilmek için uyku testleri yapılması gerektiğini vurgulayan Aksu, şöyle devam etti:

"Sıkıntılarımızdan biri de bu testler her yerde yapılamıyor. Ülkemizde, bazı üniversite hastanelerinde ve bazı büyük şehirlerdeki özel yerlerde yapılabiliyor sadece. Yurt sathında uyku tıbbı merkezlerinin oluşturulması için mevzuat hazırlanması gerekiyor, bu merkezler Anadolu'da da yaygınlaşmalı. Uyku tıbbı merkezinin oluşturulması, bu merkezde ne gibi özellikler bulunacağı, uyku tıbbı icrasının nasıl yapılacağı, kimlerin bu işi yapacağı ve nasıl yapacağı konusunda mevzuat oluşturulmalı. Bu konuda, Avrupa Birliği'nin (AB) oluşturduğu birtakım yönerge ve yönetmelikler mevcut, 'bunlara uygun mevzuat oluşturulabilir' diye düşünüyoruz.

Her ilimizde bu tür merkezler açılabilir. Anadolu'dan örnek verecek olursak, ne yazık ki Kastamonu'da böyle bir merkez yok, oraya yakın hiçbir ilde de yok. Dolayısıyla, oradaki insanlarımız bu hizmetten yoksun kalıyor."

Aksu, bu konuda kanun taslağı hazırladıklarına dikkati çekerek, kendilerine görev düştüğü takdirde samimiyetle yerine getireceklerini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Anadolu Ajansı 31 Mart'ta nasıl bir mesai yapacak?
Murat Kurum acil eylem planını açıkladı: 6 ayda 5 yıllık icraat - Gazete manşetleri