Kalp yetersizliği nasıl tedavi edilir?

Kalp yetersizliği olan hastaların tedavisinde öncelikle hastalığa neden olan faktör bulunmalıdır.

Kalp yetersizliği nasıl tedavi edilir?
Kalp yetersizliği nasıl tedavi edilir?
GİRİŞ 01.08.2014 09:01 GÜNCELLEME 01.08.2014 09:01

Kalp yetersizliği olan hastaların tedavisinde, yakınmaları azaltmanın yanında ana amaç hastalığa neden olan sorunun mümkünse düzeltilmesi, durdurulması ya da ilerlemesinin önlenmesidir.

Bu amaçla, önce hastalığın sebebi ortaya konup onun tedavi edilmesi gereklidir. Ayrıca, tıbbi yaklaşım ve uygulamalar tedavinin yalnızca bir kısmını oluşturmaktadır. Hastanın tedavi ve hastalık sürecine uyumu, yaşam tarzı ve diyetle ilgili çabaları tedavide oldukça önemli yer tutmaktadır. 

Tedavinin amaçları 

- Kalp yetersizliğinin nedeni düzeltilebilir bir durum ise düzeltmek (kapak ameliyatı, koroner  müdaheleler, ritm bozukluğunun tedavisi),  
- İlaç tedavisi ile yakınmaları ortadan kaldırmak veya azaltmak,  
- İlaç tedavisi ile kalp yetersizliğine neden olan ya da kötüleştiren sorunları tedavi etmek (hipertansiyon, ritm bozukluğu, koroner damar hastalığı, diyabet),  
- Hastanın durumunu etkileyebilecek yaşam ve diyetle ilgili faktörleri düzenlemek,  
- Ani ölüm riski yüksek hastaları tespit edip koruyucu önlemler almak, 
- Uygun olan hastalara (sol dal bloku olan) kalp pili tedavisi uygulamak.  

Neden ilaç kullanılır  

Kalp yetersizliğinde ilaçların kullanım amaçları; hastalığın ortaya çıkardığı nefes darlığı ve ayaklarda şişlik gibi yakınmaları ortadan kaldırmak, kalbin performansını artırmak, kalp fonksiyonlarının daha da bozulması veya kötüleşmesini engellemek, kalp yetersizliğine neden olan veya kötüleştiren sorunları tedavi etmektir. 

Dikkat edilecek hususlar 

Kalp yetersizliği tedavisi bazen kolay, çoğu zaman da zorluklar içerir. Tıbbi tedavi ve birtakım ek müdahaleler (anjiyografi, stent, kalp pili, cerrahi) tedavi süresince oldukça mühim olmakla birlikte hastaya da görevler düşmektedir. Doktor tarafından verilen ilaçların düzenli kullanılması oldukça önemlidir.

Tedavi altındaki hastalarda şikâyetlerdeki artışın en önemli nedeni, ilaçların yetersizliği, aksatılması ve önerilen dozlarda kullanılmamasıdır. 

Hastanın üzerine düşen diğer önemli bir sorumluluk diyet üzerinedir. Kalp yetersizliği olan hastalarda tuz kısıtlaması oldukça önem taşır. Bunun yanında kilo kontrolü hatta mümkünse fazla kiloların verilmesi amacıyla zayıflatıcı diyet gerekebilir. Diyabet gibi ek hastalık varsa ayrıca diyabetik diyete uyum da önemlidir.

Hasta sigara kullanıyorsa bırakması şarttır. Hastanın mevcut kapasitesine uygun şekilde egzersiz ve yürüyüş yapması önemlidir. Ani yüklenme yaparak kalp yetersizliğini ağırlaştırabilecek ağır bedensel güç harcamak sakıncalı olabilir. Kalp yetersizliği olan hastalar özellikle solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için önlemler almalıdır. Grip aşısı kalp yetersizliği hastalarında gereklidir. 

Dikkat doktora başvurulmalı 

- Nefes darlığında giderek artma olması,   
- Efor kapasitesinde ilerleyici azalma,   
- Hızlı ve beklenmeyen kilo artışı,   
- Giderek artan karında şişlik veya ağrı,   
- İştahsızlık, mide bulantısı,   
- Ayak bileklerinde ve bacaklarda giderek artan şişlik,   
- Geceleri veya istirahatte sıklaşan öksürük nöbetleri ve nefes darlığı,   
- Çarpıntıyla birlikte olan ya da tek başına bayılma. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Daha önce böylesi olmadı! Türkiye'ye yılın sürprizi Polonya'dan
Döner kesen Steinmeier'a eleştiri: Erdoğan'ın bizi ciddiye almaması normal