Dondurma mevsiminde Beta virüsüne dikkat

“Beta” mikrobu özellikle kış ve ilkbahar aylarında bademcik iltihabı, sinüzit, orta kulak iltihabına neden olabilen bakterilerdir.

Dondurma mevsiminde Beta virüsüne dikkat
Dondurma mevsiminde Beta virüsüne dikkat
GİRİŞ 02.08.2014 09:03 GÜNCELLEME 02.08.2014 09:03

Bu mevsimlerde sıcaklıktaki değişkenler mikrobun yayılmasına neden olur. Dondurma mevsimi dediğimiz yaz aylarında ise bu hastalık artış gösterir. Bunun nedeni ise yediğimiz soğuk besinlerin bağışıklık sistemimizdeki çatlaklarda faydalanarak hemen boğaza yerleşebilmesidir. Beta mikrobu deri enfeksiyonlarına da yol açabilir. En sık 5-15 yaş grubundaki çocuklarda enfeksiyon yaparlar.  

TOKALAŞMAYIN, ÖPÜŞMEYİN 

A grubu beta hemolitik streptokoklar hasta kişilerin burun veya boğaz sekresyonlarıyla (öksürme, hapşırma ile) veya derideki enfekte yaralarla doğrudan temasla bulaşır. Bakteriyi taşıyan ancak belirtisi olmayan kişilere taşıyıcı denir, bu kişiler daha az bulaştırıcıdır. Hasta olan kişiler antibiyotik tedavisinin 24. saatinden sonra artık bulaştırıcı olmaz.  Streptokok enfeksiyonlarında antibiyotik tedavisini 10 güne tamamlamak önemlidir. 

Bademciklerinde iltihaplanma olan çocuğun yutkunması ve beslenmesi güçleşir, çocuğun ateşi genellikle 38,5°C'den yüksektir;  Birlikte karın ağrısı, bulantı ve kusma bulunabilir. Muayenede bademcikler ve boğazda kızarıklık, şişlik ve beyaz lekelenmeler görülür. Boyundaki lenf bezleri şişmiş olabilir. Bazen streptokok iltihaplarında, mikropların salgıladığı toksinler deride yaygın bir döküntüye neden olur. Bu hastalığa "kızıl" denir. 

TEMİZ ELLER HASTALIĞI ÖNLER 

Bademcik enfeksiyonuna pek çok virüs yol açabilir. Hastada boğaz ağrısının nedenini bulmak için boğaz sürüntüsünden “strep testi” ya da boğaz kültürü yapılmalıdır. Hızlı “strep” testiyle tanı hemen koyulabilir. Boğaz kültürü ise ertesi gün sonuçlanır. Hızlı strep testinin güvenilirliği %80‘dir, bu nedenle negatif bulunursa kültür sonucu takip edilmelidir.  Beta tespit edildiğinde antibiyotik tedavisi başlanır. 10 günlük antibiyotik tedavisiyle tam iyileşme sağlanır ve komplikasyonlar önlenir. Ağızdan tedavi veya kas içi enjeksiyonla antibiyotik uygulaması yapılabilir. 

Boğaz iltihabı olan bir kişi varsa, bu kişiyle çok yakın temasta bulunmamak ve genel temizlik kurallarına dikkat etmek gerekir. Ellerin sıklıkla yıkanması ve tabak, bardak, çamaşır, havlu gibi kişisel eşyaların ortak kullanılmaması önerilir. Özellikle hastanın ellerini sık olarak yıkaması önemlidir. Bu hastalığın henüz aşısı yoktur.  

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yine aynı manzara! PKK destekçisi DEM Partililer İstiklal Marşını okumadı...
Teleferik faciasından önceki 5 dakika ortaya çıktı! Her ne olduysa 25 saniye sonra oluyor