Solunumla 300 mililitre su kaybediyoruz

Vücudun günde yaklaşık 300 mililitresi solunum yoluyla olmak üzere, çeşitli yollardan su kaybettiği belirtildi.

Solunumla 300 mililitre su kaybediyoruz
Solunumla 300 mililitre su kaybediyoruz
GİRİŞ 27.08.2014 12:13 GÜNCELLEME 27.08.2014 12:13

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çiğdem Bediz, su tüketiminin özellikle yaz aylarında daha da önemli haline geldiğini belirtti.

Yetişkinlerin normal iklim şartlarında bazal su ihtiyacının vücut ağırlığının kilogram başına 35 mililitre olduğunu ifade eden Bediz, 70 kilogram ağırlığındaki bir kişinin ortalama su ihtiyacının 2,5 litre olduğunu kaydetti.

Hava sıcaklığının artması ile birlikte su ihtiyacının karşılanıp karşılanmadığı, idrar miktarı ve rengi ile anlaşılabileceğini ifade eden Bediz, idrarın normal ve açık renkte olmasının yeterince sıvı alındığını gösterdiğini belirtti.

Yaklaşık 300 mililitresi solunum yoluyla olmak üzere vücudun çeşitli yöntemlerle önemli oranda su kaybı yaşadığına dikkati çeken Bediz, şöyle konuştu:

"Terlemeyle, vücut ısısı, iklim şartları, klima varlığı, egzersiz gibi değişkenlerle su kaybı çok daha fazladır. Örneğin oda sıcaklığı 28 derecenin üzerindeyse terlemeyle 500 mililitre su kaybı olabilmektedir. Egzersiz yapıldığında su ihtiyacı egzersizin tipine göre değişmekle birlikte her yarım saat için 1-2 su bardağı su takviyesi önerilmektedir. Bu durumda su ihtiyacı 3 litrenin üzerine çıkmaktadır.

Vücut dengesinin korunması açısından günlük aldığımız sıvı miktarının yarısı su, diğer yarısı ise 1-2 bardak maden suyu, az şekerli limonata, şekersiz pişmiş kompostolar, ayran, kefir, soğuk bitki çayları olabilir. Kafeinli yüksek enerjili asitli içeceklerden uzak durmalıyız. Su içmekte zorlanıyorsak, limon ve nane eklenmiş buzlu ,veya birkaç meyve tanesi eklenmiş şekilde suyu içmeyi deneyebiliriz."

Klimalı ortam su ihtiyacını artırıyor

Bediz, klimalı ortamlarda yapay serinleme nedeniyle cildin kuruduğunu ve sıvı ihtiyacının arttığını vurgulayarak, "Susama hissi olmasa bile düzenli su içilmelidir. Risk altındaki bebekler, yaşlılar, kronik hastalığı bulunanların sıcaklığın artması ile düzenli sıvı alımı sağlanmalıdır" ifadelerini kullandı.

Sodyum, potasyum ve magnezyumun sıvı elektrolit dengesini sağlamada önemli olduğuna işaret eden Bediz, bu nedenle her gün yoğurt, ayran, kefir, peynir, meyve ve sebze tüketilmesini önerdi.

Egzersizin sağlıklı yaşam açısından önemine dikkati çeken Bediz, "Egzersiz sırasında ve sonrasında su tüketimine dikkat etmeli, düzenli olarak susamadan en çok yarım saatte bir 1-2 su bardağı su içmeliyiz" dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Valilik açıkladı! Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: Çok sayıda kişi tahliye edildi
IMF'den Türkiye açıklaması