ALS hastalığı erkeklerde daha sık görülür

Uzm. Dr. Aysu Yetiş, ALS hastalığının orta yaş hastalığı olduğunu söyleyerek hastalığın erkeklerde daha sık görüldüğünü söyledi.

ALS hastalığı erkeklerde daha sık görülür
ALS hastalığı erkeklerde daha sık görülür
GİRİŞ 01.09.2014 10:47 GÜNCELLEME 01.09.2014 10:47

Dr. Aysu Yetiş, "Als Progresif Muskule Atrof, Motor Nöron, Chorcat hastalığı olarak da bilinir. Sebebi ve potofizyolojisi bilinmeyen bir hastalıktır. Hastalık orta yaş hastalığıdır (40-70 yaş). Erkeklerde kadınlara göre daha sık görülür.

Vakaların yüzde 5'i ailesel otozomel dairattır. Genellikle ilk belirti ellerdedir. Parmak hareketlerimde güçsüzlük ve sertlik hissedilir. İlk belirtileri arasında el kaslarında otrofi ile başlar ve şiddetlenerek ön kol ve omuz kaslarında otrofi gelişir.

Dilde de otrofi görülür, dil arkasında yumuşak damak felci görülür. Hastalığın tanısı Klinik bulgular ve EMG ile konulur. Nedeni bilinmediğinde tedavi sonptomatiktir. Kendini yormama koşuluyla orta derecede egzersiz önerilir. Parazitin yavaş ilerlemesini sağlar. Gulutomat inhibitörü riluzol onaylanan tek ilaçtır.

Yaşam kalitesi üzerine etkisi yoktur. Yutma güçlüğü görülürse gastrotomi açılabilir. Solunum sıkıntısı varsa ileriki düzenlemede trakeostomi açılarak mekanik ventülasyon yapılır. Als hastalığına karşı toplumumuzda farkındalık kampanyası başlatılmış olup baştan aşağı bir kova soğuk su dökülmesi günümüzde popüler hale gelmiştir" dedi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan'dan dikkat çeken Suriye, Somali, Karabağ çıkışı...
Son dakika: Başkan Erdoğan İstanbullulara müjdeyi verdi!