Yaşlanan nüfus, sağlık sistemi için alarm veriyor

İleri yaştaki hastaların sağlık harcamalarının, ülke ekonomilerinde büyük bir yük oluşturduğunu belirtildi.

Yaşlanan nüfus, sağlık sistemi için alarm veriyor
Yaşlanan nüfus, sağlık sistemi için alarm veriyor
GİRİŞ 22.09.2014 16:07 GÜNCELLEME 22.09.2014 16:07
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Geriatrik Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan, "Türkiye'de de yaşlı nüfus hızla artarken tedbir alınmazsa sağlık harcamalarındaki artışlar bir tehdit haline gelebilir" dedi.

İlhan, Türkiye'nin hızla yaşlandığını belirterek, 2025 yılında 65 yaş üstü yaşlı nüfusun 15 milyona ulaşacağını belirtti.

Dünya Sağlık Örgütüne göre, Türkiye'nin dünyanın en hızlı yaşlanan 2. ülkesi olduğunu ifade eden İlhan, halen 65 yaş üstünde toplam 5 milyon 750 bin kişi bulunduğunu, yaşlı nüfusun artmasının, yaşlılık hastalıklarının da artmasına neden olduğunu bildirdi.

Yaşam kalitesini kaybetmeden uzun süre yaşamak insanların en doğal hakkı olduğunu, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile vatandaşların sağlık hizmetlerine zamanında ulaşmasının hem yaşam süresini uzatacağını hem de yaşam kalitesini yükselteceğini söyledi.

Üniversiteler, Sağlık Bakanlığı ve sivil toplum örgütlerinin hastanelerde tedavi süreci tamamlanan yaşlı hastaların bakımı konusunda, yeni yaklaşımlar ortaya koyması gerektiğini ifade eden Osman İlhan, şöyle devam etti:

"Türk aile yapısı, eskiden yaşlı hastaların evde bakımına imkan veriyordu. Ama bugünün aile yapısı artık tıpkı çocukların gittiği kreşler gibi yaşlılar için de 'yaşlı kreşleri'nin açılmasını gerekli kılıyor. Yaşlı hastalar, çocuklar gibi farklı bir yaklaşım gerektiriyor. Hatta bu hastaların çocuklar gibi ayrı kliniklerde muayene ve tedavi edilmesi gerekir. İleri yaştaki hastaların sağlık harcamaları ülke ekonomilerinde büyük bir yük oluşturuyor. Türkiye'de de yaşlı nüfus hızla artarken tedbir alınmazsa sağlık harcamalarındaki artışlar bir tehdit haline gelebilir."

Prof. Dr. İlhan, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde sınırlı mali kaynakların, yaşlı hastaların tedavisine yetmesinin mümkün olmadığını vurgulayarak, sınırlı ekonomik kaynaklarla pahalı ilaç yerine, hedefe yönelik kişiselleştirilmiş tedaviyle, sağlıkta kaynak kullanımının daha ekonomik olacağını söyledi.

İlhan, "Yaşlılık, kendine özel dinamikleri olan, tıpkı çocukluk ve ergenlik dönemi gibi konunun uzmanları tarafından takip ve tedavi edilmesi gereken bir süreçtir. Kişiselleşmiş tedavi yöntemi, doğru hastayı, doğru zamanda, doğru tedavi etmeyi gerekli kılıyor" dedi.

Hematolojik kanserli hastaların tedavilerinin, palyatif bakım ve evde bakımla desteklenmesi durumunda, hastaneye yatışını azaltacağını anlatan İlhan, "Böylece hem maliyeti azaltacak, hem de yaşlıların kaliteli yaşamı sağlanacaktır. Ayrıca aile fertleri ve hastanelerin iş gücü kaybını en aza indirecektir. Bu yaklaşım ile yaşlı hastaların tedavi masrafları yüzde 30 azalacaktır" ifadesini kullandı.

Kongrede ele alınacak

Yaşlılarda kan hastalıkları ve yeni yaklaşımların ele alınacağı 3. Geriatrik Hematoloji Kongresi 26-28 Eylül 2014 tarihlerinde Ankara Üniversitesi Morfoloji binasında yapılacak.

Kongrede özellikle ülke için sorun olan evde bakım ve palyatif bakım özel bir gündemle tartışılacak.

3. Geriatrik Hematoloji Kongresi'ne çok sayıda uzman doktorun yanı sıra, ilk defa Avrupa Birliğini temsilen Belçikalı Dr. Dominique Bron da katılacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • halil soba 9 yıl önce Şikayet Et
    TÜRK AİLE YAPISINI DEJENERE EDENLER,İSLAMDAN MİLLETİ UZAKLAŞTIRANLAR UTANSIN.. Batı batı diye hayranlık duyanlara sesleniyorum.O batı diye özendiğiniz milletler 18 yaşına gelmiş çocuğunu kedi,köpek gibi sokağa bırakır,bakıma muhtaç engelli ve yaşlıların kahrını çekemem der atar ortalığa.O hayran olduğumuz batı anlayışı bizim toplumumuza veba gibi sıçramış,aile ve evlilik ortadan kalkmaya başlamış,engelli çocuklar ve yaşlılara ben bakamam kim bakarsa baksın algısı oluşmuş durumda.Varmı batıdan başka alacağınız şey.devam edin eksikleriniz varsa tamamlayın.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Turgut Altınok, Antalya'da 600 dairesi olduğu iddialarına resmi belgelerle cevap verdi
Yeniden Refah Partisi’nde aklın yolu bir: “Büyükşehirlerde destek Cumhur’a!”