Bağımlılık Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruluyor

İşbirliği kapsamında İstanbul Üniversitesi bünyesinde Yeşilay Bağımlılık Uygulama ve Araştırma Merkezi (UYGAR) kuruluyor.

Bağımlılık Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruluyor
Bağımlılık Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruluyor
GİRİŞ 23.09.2014 15:07 GÜNCELLEME 23.09.2014 15:07

İstanbul Üniversitesi bünyesinde kurulacak olan Yeşilay Bağımlılık Uygulama ve Araştırma Merkezi (UYGAR),  öğrencilere bağımlılıklar alanında fikir ve projelerini araştırma-geliştirme imkanı tanıyacak.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve İstanbul Üniversitesi bağımlılık konusunda yeni çalışmaları teşvik etmek amacıyla işbirliğine gitti. 

Merkezin kurulumuyla ilgili ilk adım Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet arasında imzalanan protokolle atıldı. Yeşilay Genel Merkezi’nde yapılan imza töreninin ardından bir açıklama yapan Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, bağımlılıklar alanında Türkiye’de bir ilk olacak merkezin, bilhassa üniversite öğrencilerinde farkındalık oluşturacağını söyledi. 

Merkezin, onlara fikir ve projelerini araştırma-geliştirme imkanı tanıyacağını belirten Karaman, şunları kaydetti: “Bağımlılıklarla mücadele, özellikle uyuşturucu, bir emniyet, asayiş sorunu olarak algılanıp önleyici tedbirler de buna göre alınmaktaydı. Küreselleşmenin etkisiyle, dünya ülkelerinin bu alanda yaptığı araştırma ve önleyici çalışma önerileri sivil toplum kuruluşlarını harekete geçirmiştir.

Uyuşturucuyla mücadele akademisyenler, sağlıkçılar, eğitimciler gibi isimlerle birlikte mücadele edilmesi gereken bir halk sağlığı sorunudur. Yeşilay olarak çalışmalarımızı bilimsel ve kanıta dayalı verilere dayanarak yapmaktayız. Bağımlılık Uygulama ve Araştırma Merkezi de yapacağımız projelerin temelini oluşturacak, bizlere bilimsel veriler sağlayacaktır.” 

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet ise bağımlılıklarla mücadeleye katkı sağlayacak ve öğrencilere yeni bir alanda araştırma fırsatı sunacak UYGAR projesine ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Üniversitelerın topluma her alanda katkı sağlayan kurumlar olduğunu hatırlatan Söylet, “Bizler de ülkenin en köklü üniversitesi olarak halka dokunmak için sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğini son derece önemsiyoruz.  

Yeşilay ile birlikte kuracağımız Bağımlılık Merkezi çerçevesinde hem Yeşilay’ın mücadelesine destek olmak, katkı sağlamak, hem farkındalığı artırmak hem de değişik açılımlarla bilhassa gençlerimizi bağımlılıklar hakkında eğitmeyi amaçlıyoruz. Ek olarak araştırmaya muhtaç bir alandır bağımlılık. Yeşilay ile birlikte bu araştırmaya vesile olmak bizim için son derece memnuniyet vericidir” diye konuştu.

Proje kapsamında UYGAR ile bağımlılık çalışmalarında akademik araştırma ve uygulama altyapısını kurmak için çalışmalar yapılacak. Merkezin kuruluş amacına uygun olarak kurslar, meslek içi eğitimler ve sertifika programları düzenlenecek. Bağımlılıklarla mücadele bilincini artırıcı eğitimlerin dijital yayıncılık alanında faaliyet göstermesi hedeflenen merkezle aynı zamanda terapi ve tedaviye yönelik hizmet kapasite ve kalitesinin geliştirilmesi için araştırma ve planlama çalışmaları yürütülecek. Diğer uygulama ve araştırma merkezleri ya da enstitülerle yüksek lisans ve doktora programları için işbirliğine gidilecek.

TBM için de işbirliği

İki kurum ayrıca Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) kapsamında da işbirliğine gitti. İstanbul Üniversitesi Yeşilay Bağımlılık Araştırma Merkezi tarafından yürütülecek TBM Eğitim Programı, Yeşilay tarafından geliştirilen ve öncelikli olarak öğrenciler ve ardından tüm toplumu hedefliyor. TBM, Yaş gruplarına ve bağımlılık alanlarına göre farklılaşan ve kazanım temelli hazırlanmış 18 modülden oluşuyor. Programla anaokulundan başlamak üzere toplumun tüm yaş gruplarını hedef kitle olarak kabul edip bu hedef kitledeki tüm bireylere bağımlılıklar konusunda eğitimler verilerek,  farkındalık oluşturuluyor. 

TBM, çocuk ve gençlere kazanımları etkinlikler ve interaktif içerikler aracılığıyla aktarmayı hedefliyor. Bu amaç doğrultusunda bir uzaktan eğitim sistemi, bir eğitim platformu kurulmuş. Bu sayede sistemden çocuk ve gençlerin istedikleri zaman girerek yaş gruplarına uygun interaktif içeriklere ulaşması mümkün oluyor.  

TBM kapsamında bu eğitim platformunda yer alacak interaktif içeriklerin hazırlanması için İstanbul Üniversitesi ile bir protokol imzalandı. Son aşamasına gelinen çalışma sonrasında 4 bağımlılık alanında alkol, madde, tütün, teknoloji ve sağlıklı yaşam alanında, yaş gruplarına göre farklılaşmış 18 modüllük eğitim programı yer alıyor.  Bu içeriklerde farkındalık oluşturucu bilgiler, etkinlikler, videolar yer alacak ve sistemde kapsamlı bir ölçme değerlendirme sistemi kurulacak.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: 25 kişinin öldüğü faciada kararlar açıklandı!
Dikkat! Yeni uygulamayla bu kişiler ehliyet alamayacak