Bayram sonrası kabızlığa dikkat

Kurban Bayramı'nda ev ziyaretleri sebebiyle öğün saatlerimiz ile öğün düzenimizde değişiklikler meydana geldiğini belirtildi.

Bayram sonrası kabızlığa dikkat
Bayram sonrası kabızlığa dikkat
GİRİŞ 07.10.2014 13:42 GÜNCELLEME 07.10.2014 13:42

Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Merve Topuzoğlu, bayram sonrası kabızlık başta olmak üzere birçok olumsuzluk meydana geldiğini söyledi.

Diyetisyen Merve Topuzoğlu, bayram boyunca aile ile birlikte yenilen yemeklerinin daha sık ve yemek miktarının artması, özellikle tatlı gıdalar, hamur işleri, kızartmalar ve et tüketiminin fazla yapılması çeşitli sağlık sorunlarına yol açtığı, sindirim güçlüğü, mide ağrısı ve krampları, bulantı, kabızlık, reflü gibi sindirim sistemi sorunları, kalp çarpıntısı, tansiyon yükselmesi ve besin zehirlenmelerinin bayram sonrası da meydana geldiğini belirtti. Topuzoğlu şsözlerini şöyle sürdürdü:

”Kurban Bayramı boyunca özellikle kırmızı et tüketim miktarı ve sıklığı da artmaktadır. Doğru beslenme ilkeleri arasında yeterli miktarda protein tüketimi önemli yer tutmaktadır. Fakat etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği yüksek olduğu için; kalp-damar hastalığı, diyabet (şeker hastalığı) ve yüksek tansiyonu olan kişiler, Kurban bayramında yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmelidirler.

Ayrıca etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidir.

Bireye göre et tüketim miktarı değişmekle beraber günde 100–150 gram tavuğun göğüs eti, hindi, yağsız dana eti, balık gibi etlerin tüketilmesi uygundur. Ayrıca etin tüketim miktarı ve çeşidi kadar pişirme ve saklama koşulları da önemlidir. Yanlış uygulanan pişirme ve saklama yöntemleri sonucunda etlerde protein, vitamin ve mineral kayıpları oluşmaktadır.

Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya sebzelerle birlikte tüketilmesi besin çeşitliliğinin sağlanması, sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demirin emilimini artırması açısından sağlıklı bir yöntemdir. Bayram boyunca da diğer günlerde olduğu gibi günlük 2-2.5 lt su tüketimine dikkat edilmelidir.

Kurbanlık hayvanların iç organları (sakatat) tüketilmesi önerilmemektedir. Karaciğer, dil, böbrek, yürek gibi hayvanın iç organları yüksek miktarda yağ ve kolesterol içerir. Özellikle Kurban Bayramı’nda tüketimi artan bu besinlerin kolesterol içeriğinin yüksek olması tehlikelidir. Örneğin; 100 gram beyin yaklaşık 125 kaloridir ve bu enerjinin yüzde 62’si yağdan gelmektedir.

Etler kavurma ve kızartma yerine buğulama, haşlama, ızgara yöntemleri kullanılarak pişirilmelidirler. Diyabet hastaları, kalp ve damar hastaları, mide rahatsızlığı olanlar, hipertansiyon hastaları gibi belli bir beslenme düzeni ile takip edilen kişilerin diyetlerini bozmamaları gerekmektedir. ''

Diyetisyen Topuzoğlu, bayram sonrası beslenme konusundaki önerilerini de şöyle sıraladı:

"Bayramda yoğun et ve et ürünleri tükettiyseniz ihtiyacınızın üzerinde kolesterol, yağ ve kalori almış olabilirsiniz. Hayvansal ürünler posa içermediği için bağırsak hareketlerinizde yavaşlama ve kabızlık problemi oluşması da muhtemeldir. Bu sebeple bayram sonrası daha fazla posa ve vitamin-mineral açısından sebze ve meyveye ağırlık verin. Tam tahıl ürünleri ile balık ilave etmeye çalışın, eğer kilo aldıysanız hızlı kilo vermeye çalışmayın. Az ve sık yemek yemeyi hedefleyin ve daha fazla hareket edin. Bol su için, bitki çayları ve sebze suları tercih edin.’’

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP'li aday Mesut Özarslan okul arkadaşı Murat Kurum'u anlattı!
Anadolu Ajansı 31 Mart'ta nasıl bir mesai yapacak?