Kış aylarında yanık uyarısı

Uzmanlar, yanık vakalarının kış aylarında arttığına dikkat çekerek vatandaşları uyardı.

Kış aylarında yanık uyarısı
Kış aylarında yanık uyarısı
GİRİŞ 20.10.2014 17:53 GÜNCELLEME 20.10.2014 17:53

Gaziantep Doktor Ersin Arslan Devlet Hastanesi Yanık Tedavi Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Erkılıç, yanık vakalarının kış aylarında arttığını kaydetti.

Op. Dr. Ahmet Erkılıç, sobaların tutuşturulması için tiner ve yağ gibi maddelerin kullanılmaması gerektiğini belirterek, "Kışın yanık olaylarına daha sık rastlayabiliyoruz. Bu yanıklar daha ağır yanıklar olabiliyor. Sobaların kurulması ile birlikte alevden yanma oranları oldukça artıyor. Bunun da en büyük nedenlerinden birisi yanan sobaya ateşi kuvvetlendirmek için yanıcı maddelerin dökülmesi. Bu çok büyük bir sıkıntı.

Özellikle tiner ve benzinin kullanılması. Tiner kullanıldığında eldeki şişenin de yanıp patlaması sonrasında çok ağır yanıklar meydana gelebiliyor. Bunun dışında evlerde soba yandıktan sonra annelin küçük çocuklarını içeride kapalı kilitli bırakıp gitmeleri çok büyük felaketlere yol açabiliyor. Her sene meydana gelen olaylar arasında bunlar da var. Daha başka sobanın üzerinde ısınan, kaynayan sular olabiliyor. Çocukların bu kaynayan sularla oynaması veya büyüklerin dengeyi sağlayamaması ve bu suların dökülmesi sonrasında haşlanma yanıkları ortaya çıkabiliyor. Buna benzer kışa dönük yanık çeşitleri görüyoruz" dedi.

Erkılıç, çocukların sobalardan uzak tutulması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:

"Yanık olayında sebep ne olursa olsun ilk yapılacak şey öncelikle yanık etkeninden uzaklaştırmak daha sonra da soğutmak ve en sonunda da bir yanık merkezine götürmektir. Bu yanık olaylarında ilk olarak ve genel olarak soğutma yapılması gerekir. Soğutmada genellikle musluk suyu kullanılır. Bunun amacı yanığın ilerlemesini ve derinleşmesini önlemektir. Kulaktan dolma yanıkta kullanılan ürünler fayda yerine zarar sağlıyor. Özellikle bu konuda kullanılan diş macunu olayı var. Bu ürün yanığı ilk önce rahatlatmasına rağmen daha sonra yanığın derinleşmesine sebep oluyor.

Zeytinyağı, yumurta gibi akla gelen gelmeyen şeyler kullanılabiliyor. Hasta bize geldiğinde biz ilk önce bunları temizlemekle uğraşıyoruz. Bunlar yanığı iyileştirici değil tam tersi kötüleştirici malzemeler. Onun için hiçbir şey yapmamalarını öneriyoruz. Soğuttuktan sonra yanığın üzerini temiz bir bezle örtüp sağlık kuruluşuna gelmelerini öneriyoruz."

Erkılıç, Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi Yanık Tedavi Merkezi’nde son 9 ayda tedavi edilen 298 hastanın 200’e yakınının Suriyeli olduğunu sözlerine ekledi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Onlar işaret edildi! Erdoğan-Biden zirvesini engellemeye çalışıyorlar
'Halk TV' itirafları 'pes' dedirtti! Olay sözler: Daha fakir görünelim ki...