Bunlara dokunmayın ve yemeyin!

Dünya domuz gribi, kuş gribi, SARS'ı atlattı... Şimdi ise EBOLA ve MERS-CO virüsleri insan sağlığını tehdit ediyor.

Bunlara dokunmayın ve yemeyin!
Bunlara dokunmayın ve yemeyin!
GİRİŞ 21.10.2014 15:57 GÜNCELLEME 21.10.2014 16:26
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından şimdiye kadar 7 farklı ülkede yaklaşık 9 bin Ebola vakası ile karşılaşıldığı bildirildi. Ve bu vakaların yaklaşık 4 bini hayatını kaybetti.

Türkiye de alarmda olan ülkeler arasında. Gün geçmiyor ki bir kişi EBOLA şüphesiyle hastaneye başvurmasın ve karantinaya alınmasın. Şu ana kadar Türkiye'deki şüpheli vakaların tamamı neyse ki sıtma hastası çıktı. 

Antalya'da düzenlenen 16. İç Hastalıkları Kongresi'nde konuşan Prof. Dr. Serhat Ünal, EBOLA'nın hafife alınamayacağını ve endişelenilmesi gereken bir hastalık olduğunu belirtiyor ancak iyi tarafı hastada ateş başlamadan önceki dönemde hastalık insandan insana bulaşmıyor, "Ebola, hastanın eşyalarına temasla bulaşıyor, hastaya temasla bulaşıyor, ciltte bir ezik, kesik yara varsa bulaşıyor. Cenazeye dokunulması da Afrika'daki hızlı artışın nedeni oldu."

EBOLA'NIN BELİRTİLERİ

Prof. Dr. Ünal, Ebola'nın belirtilerini şöyle sıraladı;

Halsizlik, bitkinlik

Yüksek ateş

Bulantı, kusma

İshal

Kanın pıhtılaşmasının bozulması

Ardından karaciğer, böbrek yetmezliği

MEMELİ HAYVANLARDAN İNSANA BULAŞIYOR

"Ebola'nın tedavisi için bir kesin bir çözüm şu anda yok. Sadece virüse karşı antikor oluşmasını sağlayan ilaç var. Ebola ilk olarak meyve yarasası denilen bir hayvanın ısırdığı memeli hayvanlardan insana bulaşıyor. Onları avlayan ve etini yiyenler dolayısıyla insana adapte olan ve zaman içinde insandan insana bulaşır hale gelen bir virüs.

Diğer virüsler gibi solunumla bulaşmıyor. Hastaya, hastanın vücut sıvılarına temasla bulaşıyor, gözyaşında, terde, kanda, semende var. Dokunma olmazsa bulaşma olma ihtimali çok düşük. Bir diğer olumlu yanı ise diğer hastalıklarda, hastadaki ilk semptom çıkana kadar, şikayetleri olana kadar bulaştırıcıdır. Yani insanlar hasta olduklarını bilmezler ama bulaştırırlar.

Ebola da ise ateş başlamadan önce bulaşma olmuyor. Kuluçka dönemi denilen dönem Ebola da yok. Yani ateşi olmayan birinin bulaştırma şansı yok. Çıplak cildinizin bulaşmasıyla olan bir bulaşma söz konusu. O yüzden televizyonlarda görüyoruz ki insanlara her tarafı kapalı özel bir kıyafetle müdahale ediliyor."

TÜRKİYE’DE DURUM

Türkiye’de şu an için endişe edilecek bir durumun olmadığını söyleyen Ünal, "Amerika Birleşik Devletleri, vatandaşlarından hayati önem arz etmedikçe hastalık bölgesine seyahat etmemelerini talep etmiştir.

Eğer salgın bölgesine gitmek zorundaysanız, alkol bazlı el dezenfektanları ile elinizi sık sık dezenfekte edin. Özellikle hasta kişilere (ateşli, halsiz, kanaması olan) ve onların çıkartılarına (tükürük, salya, kan, kusmuk, idrar, dışkı vb.) dokunmayın. Hasta kişilerin şahsi eşyalarına dokunmayın. Cesetlere dokunmayın.

Eğer sizde de hastalık ortaya çıkarsa son 10 gün içerisinde kimlerle temas ettiğinizi sağlık personeline bildirin" şeklinde konuştu.

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 2
  • Abdurrahman Kaba 9 yıl önce Şikayet Et
    Girip, Grip'tir.... Kırk yıllık Girip, Ebola mebola, Sars mars oldu. Ömrü biten gidiyor. Burası sınav dünyası Allah Son Nefesimizde İman Nasip Etsin İnşallah... Zerre kadar bile olsa... Amin...
    Cevapla
  • ahmet bostan 9 yıl önce Şikayet Et
    hastalıklar nereden yayılıyor dikkat. B hastalıklar genelde afrika ve geri kalmış ülkelereden yayılmaktadır bunların özelikle buralardan yayılma nedeni nedir hiç düşündünüzmü mutlaka aklınızdan geçmiştir bunlar tümüyle mikr biyolojik silah denemeleri olarak amerika israil fransa vs devletlerin denmesidir gelecekte nükleer silah yerine bunlar kullanılarak insanlık yok edilecektir ALLAH cc bunlara fırsat vermesin
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İsmailağa Cemaati lideri Hasan Kılıç son yolculuğuna uğurlandı
WhatsApp'a ağır suçlama! Şoke eden Gazze iddiası